Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 002, A tehén

2022. szeptember 11. - agarik

Elif Lem Mím*. {2} Ez a Könyv, amelyhez nem férhet kétség, útmutatás az óvakodók számára, {3} akik hisznek a Rejtett dolgokban, elvégzik az Imádságot, s költekeznek abból, amivel elláttuk őket, {4} akik hisznek abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzád, s abban, ami leküldetett az előtted jött prófétákhoz, és szilárd bizonyosságuk van a túlvilágban. {5} Ezek vezérelve vannak az Uruk által, s ezek azok, akik aratnak a túlvilágon. {6} Akik tagadtak, mindegy, hogy intetted-e őket, vagy nem intetted: nem hisznek.** {7} Lepecsételte Allah a szívüket és a hallásukat, s a látásukat lepel fedi. Fájdalmas szenvedésben lesz részük. {8} Vannak olyanok az emberek között, akik azt mondják: "hiszünk Allahban és a Végső Napban", anélkül, hogy valóban hinnének. {9} Megpróbálják becsapni Allahot és azokat, akik hisznek, de csak önmagukat csapják be, anélkül, hogy éreznék. {10} Betegség lakózik a szívükben, s Allah még súlyosbítja betegségüket. Fájdalmas szenvedésben fognak részesülni amiért hazudtak.

11} Ha azt mondják nekik: "Ne okozzatok romlást a földön!", azt felelik: "Mi inkább javításra törekszünk." {12} Ugye inkább ők azok, akik romlást okoznak, anélkül, hogy éreznék? {13} És ha azt mondják nekik: "higgyetek, ahogy a többiek hisznek!" Azt felelik: "higgyünk-e úgy, mint az ostobák?" Ugye inkább ők az ostobák, anélkül, hogy tudnák! {14} Ha hívőkkel találkoznak, azt mondják: "Mi hiszünk"***. Ha pedig egyedül maradnak a sátánjaikkal, azt mondják: "Mi veletek tartunk, Csupán csúfolódunk!" {15} Allah csúfolódik velük s erősíti meg őket féktelenségükben tévelyegni. {16} Ők azok, akik tévelygést vásároltak az útmutatásért, kalmárkodásuk nem hajtott hasznot, s nem tartoznak az igaz úton vezéreltek közé. {17} Olyanok ők, mint az, aki tüzet gyújtott. Miután világosságot támasztott maga köré, Allah elvette a fényüket és úgy hagyta őket a sötétségben, hogy nem látnak. {18} Süketek, némák és vakok, tehát nem térnek meg ők. {19} Vagy olyanok ők, mint az égből leszakadó esőfelhő, amely sötétségekkel, mennydörgéssel és villámmal van tele. A mennydörgések elől halálfélelmükben ujjukkal betapasztják a fülüket, ám Allah mindenfelől körülveszi a tagadókat. {20} A villám majdnem megfosztja őket látásuktól, valahányszor fellobban nekik a fénye, járnak abban, ha pedig ismét sötétség borul föléjük, megállnak. Ha Allah akarná, bizony megfosztaná őket hallásuktól és látásuktól. Allah mindenre képes.

21} Ti emberek! Szolgáljátok Uratokat, aki teremtett benneteket és azokat, akik előttetek éltek. Talán óvakodók lesztek, {22} aki a földet fekhelyetekké, az égboltot építménnyé tette, és aki az égből vizet küldött le, s azzal mindenféle gyümölcsöt termesztett táplálékul nektek. Ezért ne helyezzetek Allah mellé társakat, holott ti tudjátok azt. {23} Ha kétségben vagytok afelől, amit kinyilatkoztattunk a szolgánknak, akkor hozzatok csak egy hozzá hasonló Szúrát, és szólítsátok elő Allahon kívül a tanúitokat, ha igazat mondotok.**** {24} Ha pedig nem teszitek, és bizony nem fogjátok tenni, akkor óvakodjatok a tűztől, amelynek tüzelője az emberek és a kövek, és amely készen áll a túlvilágon a tagadók számára. {25} Add hírül azoknak, akik hisznek és igaz cselekedeteket cselekszenek, hogy a túlvilágon kertjeik lesznek, amelyek alatt patakok folynak. Valahányszor a kertek gyümölcseiből kapnak enni, azt mondják: "Ez ugyanaz, amit korábban kaptunk enni". És olyat kapnak, ami hasonló ahhoz, amit a földön kaptak. És a kertekben megtisztult feleségeik lesznek, s örökkön ott fognak időzni. {26} Allah bizony nem szégyell példázatokkal élni, akár egy szúnyoggal is vagy, ami fölötte van. Azok, akik hisznek, tudják, hogy ez, az Uruktól való igazság. Azok azonban, akik tagadók, azt mondják: "Mit akart Allah ezzel mondani, mint példázattal?" Tévelygésbe visz Vele sokakat, de sokakat az igaz útra vezérel Vele. Nem visz tévelygésbe Vele, csak a gonoszakat. {27} Akik megszegik Allah szövetségét, miután megkötötték azt, elvágják azokat a kötelékeket, amelyek betartását Allah rendelte el, és romlást okoznak a földön, azok a vesztesek! {28} Miképpen tagadhatjátok meg Allahot, holott halottak voltatok, aztán életre keltett benneteket, aztán újra a halálba küld benneteket, aztán Feltámadáskor ismét életre kelt benneteket, s aztán Hozzá tértek vissza? {29} Ő az, aki teremtette nektek mindazt, ami a Földön van, aztán az ég fölé emelkedett és hét égnek teremtette azt. Ő mindennek a Tudója. {30} Emlékezz arra, amikor Urad így szólt az angyalokhoz: "Egy utódot fogok rendelni a földre". Akkor azok azt mondták: "Vajon olyasvalakit rendelsz oda, aki romlást okoz ott és vért ont, holott mi a te dicsőségedet zengjük, és a szentségedet magasztaljuk?" Azt mondta: "Én tudom, amit ti nem tudtok."

31} És megtanította Ádámnak az összes nevet. Aztán megmutatta az angyaloknak a dolgokat és azt mondta: "Közöljétek velem ezeknek a neveit, ha igazat mondtok!" {32} Azok így feleltek: "Magasztaltassál! Mi nem tudunk mást, csak amit te tanítottál nekünk. Te vagy a Tudó, és a Bölcs." {33} Allah azt mondta: "Ádám, közöld velük a neveket!". Miután közölte velük a neveket, Allah így szólott: "Nem mondtam-e nektek, hogy tudom az ég és a föld rejtett titkait, és tudom azt, amit kinyilvánítotok és, amit elrejtettetek" {34} És emlékezz arra, amikor így szóltunk az angyalokhoz: "Boruljatok le Ádám előtt!". És ők mindannyian leborultak, kivéve Ibliszt. Ő megtagadta azt***** és fennhéjázott. Így a tagadók közé tartozott. {35} Azt mondtuk: "Ádám! Lakozzál a feleségeddel együtt a Paradicsomban, és egyetek annak gyümölcseiből amennyit szemetek és szátok megkíván, ahol csak akartok. Ám ne közeledjetek ehhez a fához, különben a kegyetlenek közé****** fogtok tartozni!" {36} És botlásra késztette őket a sátán, és kiűzte őket abból az állapotból, amelyben leledztek. És Mi így szóltunk: "Induljatok lefelé a Paradicsomból a Földre! Legyetek egymás ellenségei és legyen egy ideig a földön a szálláshelyetek, s mindaz, ami az élethez szükséges!" {37} És Ádám ezután a vigasztalás szavait kapta Urától Allah megenyhült iránta; bizony Ő a Megbocsátó, és a Könyörületes. {38} Azt mondtuk: "Induljatok mindannyian a Paradicsomból lefelé******* a Földre! És ha később útmutatás érkezik majd Tőlem. Tehát, akik követik az útmutatásomat nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni." {39} Azok azonban, akik tagadtak******** és jeleinket hazugságnak nyilvánítják, azoknak tűz lesz az osztályrészük, és benne égnek örökké." {40} Ó Izrael fiai! Emlékezzetek a kegyességemre, amelyet irántatok tanúsítottam! Teljesítsétek a megállapodásotokat irántam, akkor én is teljesítem a megállapodásomat irántatok! Én vagyok az, akitől félnetek kell!

41} És higgyetek abban, amit kinyilatkoztatásként leküldtem, megerősítve azt, ami korábbi kinyilatkoztatás gyanánt nálatok van! És ne legyetek ti azok, akik elsőkként megtagadják azt! És ne kótyavetyéljétek el a jeleimet potom áron! Én vagyok az, akitől óvakodnotok kell! {42} Ne öltöztessétek fel az igazat a hamissal, és ne titkoljátok el az igazat, holott ti tudjátok azt! {43} Végezzétek el az Imádságot, adjátok meg a Zakátot, és hajoljatok meg a meghajlókkal együtt! {44} Üdvösségre akarjátok fölszólítani az embereket, s ugyanakkor elfeledkeztek magatokról, holott olvassátok az írást? Nem tértek-e vissza az eszetekhez? {45} Forduljatok a türelemhez és az imádsághoz segítségért! Nehéz dolog ez, kivéve a meghittséget érzők számára, {46} akik abban bizakodnak, hogy találkoznak Urukkal és Ő hozzá fognak visszatérni. {47} Izrael fiai! Emlékezzetek kegyességemre, melyet irántatok tanúsítottam, és mindenki mással szemben titeket részesítettelek előnyben! {48} Óvakodjatok attól a naptól, amikor egy lélek sem tehet semmit a másik helyett, senki közbenjárása nem talál meghallgatásra, váltságdíjat senkitől el nem fogadnak, s amikor senki meg nem segíttetik. {49} Emlékezzetek arra, amikor megmentettünk benneteket Fáraó embereitől*********, akik gonosz szenvedéssel sújtottak benneteket, elvágták fiaitok torkát és megkívánták az asszonyaitokat! Súlyos próbatétel volt ebben számotokra Uratok részéről. {50} Emlékezzetek arra, amikor elválasztottuk számotokra a tengert, megmentettünk benneteket és vízbe fullasztottuk Fáraó embereit a szemetek láttára!

51} Emlékezzetek arra, amikor Mózessel negyven éjszakán át szövetséget kötöttünk és távollétében elővettétek a borjút és kegyetlenek voltatok akkor. {52} Később megbocsátottunk nektek még ezután is, talán hálásak lesztek. {53} Emlékezzetek arra, amikor Mózesnek az Írást és a megkülönböztetőt (Furkan) adtuk, talán az igaz úton járók lesztek. {54} Emlékezzetek arra, amikor Mózes így szólott az ő népéhez: "Népem, bizony kegyetlenséget követtetek magatokkal szemben azzal, hogy elővettétek a borjút. Forduljatok megbánással a ti Teremtőtökhöz és öljétek meg azokat, akik bűnösök közöttetek! Ez javatokra válik majd a ti Teremtőtök szemében." Allah pedig talán megbocsátja nektek. Ő a Megbocsátó, a Könyörületes. {55} Emlékezzetek arra, amikor azt mondtátok Mózesnek: "Nem hiszünk neked addig, amíg nem látjuk Allahot szabad szemmel." És akkor lecsapott rátok a mennydörgés a szemetek láttára. {56} Azután feltámasztottunk benneteket********** a halálotok után, talán hálásak lesztek. {57} Árnyékot bocsátottunk fölétek a felhőkkel, és mannát és fürjeket küldtünk le hozzátok: "Egyetek azokból a jó étkekből, amelyekkel elláttunk benneteket!" Nem velünk kegyetlenkedtek, hanem saját magukkal. {58} Emlékezzetek arra, amikor azt mondtuk: "Lépjetek be ebbe a városba, és egyetek ott, ahol csak akartok, amit csak szemetek és a szátok megkíván, és lépjetek be a kapun, s mondjátok földre borulva: "(Hitta) bocsáss meg nekünk vétkeinket", akkor Megbocsátjuk nektek a vétkeiteket és gyarapítjuk jóságosokat. {59} Másra változtatták a nekik mondott szót azok, akik kegyetlenkedtek. Ezért büntetést küldtünk a kegyetlenekre az égből az ők gonoszságukért. {60} Emlékezzetek arra, amikor Mózes vizet kért népének. Mi azt mondtuk: "Üss a botoddal a sziklára!" Miután eképpen cselekedett, tizenkét forrás tört elő. Tudta már mindenki, hová kell mennie inni. Egyetek és igyatok Allah adományából, és ne terjesszétek a földön a romlást!

61} Emlékezzetek arra, amikor így szóltatok Mózesnek: "Nem fogjuk tudni elviselni azt, hogy csak egyféle táplálékunk van. Tehát fohászkodj az Uradhoz értünk. hozná elő nekünk azt, amit a föld sarjaszt, zöldséget, uborkát, fokhagymát, lencsét és hagymát. "Ő pedig így szólt: "Alacsonyabb értékűre akarjátok fölcserélni azt, ami jobb? Rajta, ereszkedjetek le Egyiptomba, megkapjátok azt, amit kértek!" És megaláztatás és nyomorúság sújtotta őket és Allah haragvását vonták magukra. Ez azért volt, mert nem hittek Allah jeleiben, s jogtalanul megölték a prófétákat***********, és azért, mert ellenszegültek és Allah parancsait áthágták. {62} Akik hittek, és akik zsidók és a keresztények és a sábeusok - azok közül, aki hisz Allahban, és a Végső napban és igaz cselekedeteket cselekedett, megvan a fizetségük az Uruknál és nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni. {63} Emlékezzetek arra, amikor szövetséget kötöttünk veletek és fölétek emeltük a hegyet, mondván: "Ragaszkodjatok erősen ahhoz, amit kinyilatkoztatás gyanánt adtunk nektek és olvassátok, aztán cselekedjetek az utasításai szerint, talán óvakodók lesztek!" {64} Ezután azonban elfordultatok. És ha Allah nem gyakorolna irányotokban kegyességet, akkor a vesztesek közé tartoznátok. {65} Hiszen ismeritek azokat, akik közületek vétkeztek a szombattal kapcsolatban és Mi akkor azt mondtuk: "Legyetek kitaszított majmok!"************ {66} És intő példává tettük azt az eseményt a jelenben és a jövőben, és intéssé az óvakodók számára. {67} Emlékezzetek arra, amikor Mózes így szólt a népéhez: "Allah megparancsolja nektek, hogy áldozzatok egy tehenet!" Ők pedig így szóltak: "Vajon csúfot űzöl velünk?" Mózes így szólt: "Allah őrizzen meg attól, hogy a tudatlanok közé tartozzak!" {68} Ők pedig azt mondták: "Fohászkodj miattunk az Uradhoz, magyarázná meg nekünk, milyen tehén is legyen az!" Mózes azt mondta: "Azt mondja, hogy olyan tehén legyen, amely se nem vén, se nem borjú, hanem a kettő között, középkorú. Tegyétek hát, amit parancsol nektek!" {69} Ők pedig azt mondtak: "Fohászkodj miattunk az Uradhoz, magyarázná meg nekünk, milyen színű legyen!" Mózes azt mondta: "Azt mondja Ő, hogy sárga tehén legyen, élénk sárga színű, amely örömet okoz a nézőknek. {70} Ők pedig azt mondták: "Fohászkodj érettünk az uradhoz, magyarázná meg nekünk, miféle is légyen az! Hiszen a tehenek mind hasonlóak számunkra. Ám ha Allah Úgy akarja, megleljük a helyes utat."

71} Mózes azt mondta: "Azt mondja Ő, hogy olyan tehén legyen, amely nem vált kezessé amiatt, hogy a szántóföldön szántott és a veteményt öntözte volna. Hibátlan és makulátlan legyen." Ők azt mondták: "Most hozakodtál elő a teljes igazsággal." És akkor feláldozták a tehenet. De nem akarták feláldozni, és nagyon nehezen áldozták fel. {72} Emlékezzetek arra, amikor megöltetek valakit és viszály támadt közöttetek a gyilkost illetően! Allah azonban napfényre hozza azt, amit elrejtettetek. {73} Mi azt mondtuk: "serek a halottra a tehén egy darabjával! Így támasztja föl Allah a halottakat s mutatja meg nektek a jeleit*************. Talán így megjön az eszetek." {74} Ezután azonban megkeményedett a szívetek, olyan lett, mint a kő, vagy még keményebb. Vannak olyan kövek, amelyekből patakok törnek föl, vannak olyanok, amelyek meghasadnak, és víz árad belőlük, s vannak olyanok, amelyek Allahtól való félelmükben lezuhannak**************. Allah nem tudatlan abban, amit cselekszetek. {75} Hogyan kívánhatjátok, hogy (a zsidók) legyenek nektek hívők, amikor egy részük hallotta Allah szavát, és miután megértette azt, tudatosan meghamisította? {76} Ha hívőkkel találkoznak, azt mondják: "Hiszünk." Ám ha egymás között egyedül maradnak, azt mondják: "Vajon el akarjátok mondani nekik azt, amit Allah kinyilatkoztatott nektek, hogy fölhasználva azt vitába szálljanak veletek Uratok színe előtt?" Vajon elment az eszetek? {77} Vajon nem tudják, hogy Allah tudja azt, amit eltitkolnak, s azt, amit kinyilvánítanak? {78} Vannak közöttük Analfabéták, akik nem ismerik az írást, állításaikat csak vágyaikkal támasztják alá és csupán vélekedéseikkel hozakodnak elő. {79} Ám jaj azoknak, akik sajátkezükkel írják az írást, s aztán azt mondják: "Ez Allahtól származik", hogy elkótyavetyéljék azt potom áron. Jaj nekik azért, amit a kezük írt, és jaj nekik azért, amire szert tettek! {80} A zsidók azt mondják: "A tűz csak meghatározott számú napig fog bennünket érinteni." Mondd: "Megállapodást kötöttetek Allahhal?" és Allah nem fogja a megállapodását megszegni? Vagy talán olyasmit mondtok Allah terhére, amiről nincs tudomásotok?

81} De nem! Aki rosszat szerzett magának, s akit a vétke köröskörül vett, azoknak a tűz lesz az osztályrészük és benne égnek örökké. {82} Azoknak azonban, akik hisznek, és igaz tetteket cselekszenek, a mennyország lesz az osztályrészük, és örökké benne lakoznak majd. {83} Emlékezzetek arra, amikor Izrael fiaival megállapodást kötöttünk s így szóltunk hozzájuk: "Ne szolgáljatok mást, csak Allahot! Bánjatok jól a szülőkkel, a rokonokkal, az árvákkal és a szegényekkel! Az emberekkel jóról beszéljetek! Végezzétek el az Imádságot és adjátok meg a Zakátot". Aztán s kevés volt köztetek a kivétel - hátat fordítottatok a megállapodásnak és hitszegők lettetek. {84} Emlékezzetek arra, amikor megállapodást kötöttünk arra, hogy: Nem szabad vért ontanotok, és nem szabad kiűznötök egymást a lakhelyeitekről! Aztán elfogadtátok azt és ti magatok voltatok a tanúk. {85} Aztán pedig ti vagytok azok a zsidók, akiket ismerünk. Megölitek egymást, kiűztök közületek egy csoportot a lakhelyeikről, s bűnben és ellenségeskedésben vállvetve fordultok őellenük. Ha pedig fogolyként kerülnek hozzátok, váltságdíjjal kiváltjátok őket. Ám tilos számotokra, hogy kiűzzétek őket. Az Írásnak egy részében hisztek, egy másik részét pedig tagadjátok? Akik közületek eképpen cselekszenek, azok nem érdemelnek mást, csak gyalázatot az evilági életben. A Feltámadás Napján pedig a legsúlyosabb büntetés jut osztályrészükül. Allah nem tudatlan abban, amit cselekszetek. {86} Ők azok, akik a túlvilágért vásárolták meg az evilági életet. Nem kapnak majd könnyítést a büntetésben és nem segít rajtuk senki. {87} Adtuk hajdan Mózesnek (Musa) az Írást és más prófétákat küldtünk utána. Nyilvánvaló bizonyítékokat adtunk Jézusnak ('Isa) Mária fiának és megerősítettük őt a Szentlélekkel. Ti zsidók, vajon valahányszor egy próféta olyasvalamit hozott nektek, ami nem volt ínyetekre, akkor fölfuvalkodtatok, s egyeseket hazugsággal vádoltatok, másokat pedig megöltetek? {88} A zsidók azt mondták: "A szívünk Laminált." De nem! Allah megátkozta őket tagadásukért, és ezért hisznek oly kevéssé. {89} Amikor pedig most Írás jött hozzájuk Allahtól, amelyik beismerte a régebbi kinyilatkoztatást, ami a kezük között van, noha korábban várták is az utolsó Prófétát, és azt fel akarták használni a tagadók ellen, mégis miután eljött hozzájuk az, akit pedig már ismertek, akkor megtagadták azt. Tehát Allah átka legyen a tagadókon! {90} Nyomorúságos áron adták el magukat, azáltal, hogy megtagadták azt, amit Allah kinyilatkoztatásként leküldött, föllázadva az ellen, hogy Allah annak nyilatkoztatja ki kegyét, akinek csak akarja az Ő szolgái közül. Haragvást haragvásra vontak ők magukra. A tagadóknak megalázó büntetés lesz az osztályrészük.

91} Amikor azt mondják nekik: "Higgyetek abban, amit Allah az imént leküldött!", ők azt mondják: "Mi csak abban hiszünk, amit Allah korábban küldött le hozzánk." És megtagadják azt, ami utána nyilatkoztatott ki, holott az az Igazság, bizonyságául annak, ami a birtokukban van. Mondd: "Miért öltétek meg korábban Allah prófétáit, ha különben hívők vagytok?"*************** {92} Mózes (Musa) pedig hajdan nyilvánvaló bizonyítékokkal jött hozzátok, távollétében aztán elővettétek a borjút és kegyetlenek voltatok akkor. {93} Emlékezzetek arra, amikor szövetséget kötöttünk veletek és felemeltük fölétek a hegyet, mondván: "Ragaszkodjatok erősen ahhoz, amit kinyilatkoztatás gyanánt adtunk nektek és figyeljetek a benne foglalt parancsolatokra!" Ők azt mondták: "Halljuk és ellenszegülünk." És tagadásukért büntetésből a szívük átitatódott az arany borjúval. Mondd: "Bizony hitványság az, amit a hitetek parancsol tinéktek, ha egyáltalán hívők vagytok." {94} Mondd: "Ha a túlvilági lakhely minden más emberrel szemben kizárólag titeket zsidókat illet meg, akkor kívánjátok magatoknak a halált, ha igazat mondtok!" {95} Ám nem fogják azt sohasem kívánni amiatt, amit a kezük korábban tett. Allah ismeri a kegyetleneket. {96} Bizony úgy találod őket, hogy minden ember közül ők ragaszkodnak legjobban élethez - még azoknál is jobban, akik társítanak. Mindegyik közöttük azt szeretné, ha ezer esztendeig élhetne. Ám ha hosszú ideig élne, az sem tartaná távol tőle a büntetést. Allah látja azt, hogy mit cselekszenek. {97} Mondd: "Ha valaki Gábriel (Dzsibril) ellensége, bizony ő az, aki lehozta Allah akaratával a Koránt, bizonyságául annak, ami kinyilatkoztatás előtte volt és útmutatás és örömhír gyanánt a hívőknek". {98} Ha valaki ellensége Allahnak, az angyalainak, a küldötteinek, Gábrielnek (Dzsibril) és Mikáelnek (Mikha-il), akkor Allah ellensége a tagadóknak. {99} Bizony mi egyértelmű jeleket küldtünk le hozzád, és csak a gonoszok tagadják meg. {100} Valahányszor megállapodást kötöttek a zsidók, megszegte azt egy részük Bizony, a legtöbben közülük nem hisznek.

101} Amikor végül egy próféta jött hozzájuk Allahtól, bizonyságául annak, ami kinyilatkoztatás a birtokukban volt, elvetette azt azoknak egy része, akik Írást kaptak. Elvetették Allah írását a hátuk mögé, mintha semmiről sem tudnának. {102} És azt követték, amit a sátánok adtak elő Salamon (Szuleimen) uralkodásának idején. Nem Salamon volt tagadó, hanem a sátánok. Megtanították az embereknek a varázslást és azt, ami Babilonban lévő két angyalnak, Hárútnak és Mórútnak (Herúte-ue-Merút) kinyilatkoztatott. Ők ketten csak úgy tanítottak valakit, hogy előbb azt mondták: "Mi csak kísértés vagyunk. Ne legyél hát tagadó!" És a démonok megtanulták a két angyaltól azt, amivel viszályt lehet szítani a férfi és a felesége között. Ám a démonok nem okoznak ezzel kárt senkinek, csak ha Allah megengedi. Olyasmit tanulnak, ami árt nekik és nem válik hasznukra****************. A zsidók tudták jól, hogy aki ilyesmit vásárol, annak a túlvilágon semmi sem jut osztályrészéül. Nyomorúságos áron adták el lelküket. ha tudták volna!***************** {103} Hogyha hittek volna és óvakodtak volna Allahtól, akkor bizony jobb lenne a jutalmuk is Allahtól. ha tudták volna! {104} Ti hívők! Ne mondjátok: "figyelj ránk!", hanem azt, hogy nézz ránk, és hallgassatok arra, amit mondanak nektek! A tagadóknak a túlvilágon súlyos büntetés lesz az osztályrészük. {105} Az írás birtokosai közül azok, akik nem hisznek, és a társítók nem szeretnék azt, hogy valami jó szálljon le hozzátok az Uratoktól. Allah azonban azt tünteti ki a könyörületességével, akit akar. Allah kegyelme nagy. {106} Ha egy Korán verset átírunk, vagy feledésre kárhoztatunk, egy jobbat, vagy hozzá hasonlót hozunk helyette******************. Nem tudod, hogy Allah mindenre képes? {107} Nem tudod, hogy Allah tulajdonában vannak az egek és a föld, és hogy Allahon kívül nincs nektek más gyámolítótok, és segítőtársatok? {108} Vagy ki akarjátok kérdezni a ti küldötteteket, ahogy Mózest kérdezték ki hajdan? Aki tagadásra cseréli el a hitet*******************, az végleg eltévelyedett az egyenes úttól. {109} Az írás birtokosai közül sokan szeretnék azt, hogy miután hívők lettetek, ismét tagadókká tegyenek benneteket - mégpedig a maguktól támadt irigység okán, miután nekik nyilvánult meg először az Igazság. Bocsássátok meg ezt és legyetek elnézőek, amíg nem jő el Allah a Parancsával. Allah mindenre képes. {110} Végezzétek el az Imádságot és adjátok meg a Zakátot. Ami jót megelőlegeztek magatoknak, azt megtaláljátok majd Allahnál. Allah látja azt, amit cselekszetek.

111} Az írás birtokosai azt mondták: "Nem léphet be a Paradicsomba más, csak az, aki zsidó, vagy keresztény." Ezek az ő vágyálmaik. Mondd: "Adjátok elő a bizonyítékotokat, ha igazat mondtok!"******************** {112} Bizony! Aki Alávetette (Eszleme) az arcát Allah akarata alá, és közben jó tetteket cselekszik, annak meglesz a fizetsége Uránál. Őket nem kell félteni és nem fognak szomorkodni. {113} A zsidók azt mondták: "A keresztények nem támaszkodnak hitükben semmire." A keresztények meg azt mondták: "A zsidók nem támaszkodnak hitükben semmire."********************* Pedig mindannyian olvassák az írást. Az ő szavaikhoz hasonlóan szóltak azok, akik nem tudnak. Tehát Allah a Feltámadás Napján ítélni fog közöttük abban, amiben különböztek. {114} Ki kegyetlenebb annál, aki megtiltotta azt, hogy Allah mecsetjeiben Allah nevét említsék, és abban buzgólkodott, hogy elpusztítsa azokat? Ők csak félelemmel eltelve léphettek be azokba. Az e-világon szégyen az ő osztályrészük, a túlvilágon pedig hatalmas szenvedésben lesz részük. {115} Allahé a Napkelet és a Napnyugat, tehát ahová csak fordultok, Allah arca (Fethemme) ott van. Allah mindent átölel és Mindentudó. {116} A keresztények azt mondták: "Allah fiút nemzetett." Magasztaltassék! Bizony, Övé minden, ami az egekben és a földön van. Mindenki néki engedelmeskedik (Kanitún). {117} Ő az egek és a Föld Kitalálója. Ha döntést hoz egy dologban, akkor csupán azt mondja annak: "Legyél!" - és az van. {118} Akik tudatlanok, azok azt mondják: "Szóljon Allah közvetlenül hozzánk, vagy jöjjön hozzánk valami jel tőle?" Az ő szavaikhoz hasonlóan szólottak azok, akik előttük éltek. Hasonlatos volt a szívük a megátalkodottságban. Felvilágosítottuk már a jeleket olyanoknak, akik bizonyosak benne. {119} Elküldtünk téged (Próféta) az Igazsággal, mint örömhírhirdető és intőt gyanánt. Neked nem kell majd számot adnod a Pokol lakóiról. {120} A zsidók és a keresztények nem lesznek elégedettek veled, amíg nem az ő vallásukat követed. Mondd: "Allah útmutatása az útmutatás." Ha mindama tudás után, ami Allahtól osztályrészedül jutott, követed az ő kényüket, akkor Allahhal szemben nem lesz sem gyámolítód, sem segítőtársad.

121} Azok, akiknek adtuk az Írást, és akik annak rendje és módja szerint olvassák azt, azok hisznek benne. Akik azonban megtagadják azt, azok a vesztesek. {122} Ó Izrael fiai! Emlékezzetek a kegyességemre, amelyet irántatok tanúsítottam és gondoljatok arra, hogy mindenki mással szemben titeket részesítettelek előnyben: {123} És óvakodjatok (Uattaku) egy olyan naptól, amikor egy lélek sem tehet semmit egy másik helyett, nem fogadnak el senkitől váltságdíjat, amikor senkinek sem használ a közbenjárás, s amikor senki meg nem segíttetik. {124} Emlékezzetek arra, amikor Allah Próbára tette Ábrahámot (Ibrahím) bizonyos előírásokkal! Amikor Ábrahám teljesítette azokat, Allah azt mondta: "Imámmá teszlek téged az emberek számára." Ábrahám azt mondta: "Az ígéreted az utódaimra is vonatkozik?" Allah azt mondta: "A megállapodásom nem vonatkozik a kegyetlenekre." {125} És, amikor a Házat (Kaaba) az emberek számára, a látogatás és a biztonság helyévé tettük. És mondtuk: "Tegyétek a magatok számára Ábrahám (Ibrahím) szent helyét imahellyé!" És megállapodtunk Ábrahámmal és Ismáellel (Iszme'il) mondván: "Tisztítsátok meg a Házamat azok számára, akik elvégzik a körmenetet (Ta'ifín), akik vallási buzgalmukban hosszasan időznek ('Ekifín) ott, s akik meghajolnak (Rukke'i) és a földre vetik magukat (Szudzsúd)" {126} És amikor Ábrahám azt mondta: "Uram! Tedd ezt a várost biztonságos helységgé és lásd el a lakóit gyümölcsökkel azok számára, akik hisznek közülük Allahban és a Végső napban!". Allah azt mondta: "Aki tagadó, az csak rövid ideig élvezheti az e-világ javait, és aztán a Pokol tüzének kínjába kényszerítem őt. Szörnyű sors!" {127} És amikor Ábrahám Ismáellel lerakta a Ház alapjait és azt mondták: "Urunk! Fogadd el tőlünk! Te vagy a Halló és Tudó. {128} Urunk! Tégy minket két muszlimmá, és leszármazottainkból muszlim néppé, akik alá vetik magukat a Te akaratod alá. Mutasd meg nekünk a szertartásainkat, és bocsáss meg nekünk, hiszen Te vagy a Megbocsátó és a Könyörületes. {129} Urunk! És támassz közöttük az ő soraikból egy Prófétát, aki majd hirdeti nekik a Te verseidet, megtanítja nékik az Írást és a Bölcsességet, és megtisztítja őket! Te vagy a Hatalmas és a Bölcs." {130} Csak az fordul el Ábrahám vallásától, aki bolondot csinál magából. Mi bizony Ábrahámot választottuk az evilágon. A túlvilágon az igazakhoz tartozik ő.

131} Emlékezzetek arra, amikor azt mondta neki Ura: "Légy muszlim (Vesd alá magad nekem)" Ábrahám azt mondta: "Alávetettem magam a teremtmények Urának (muszlim lettem)." {132} Ábrahám Jákobbal együtt lelkére kötötte a fiainak mondván: "Fiaim! Allah kiválasztotta nektek a vallást. Tehát ne haljatok meg csakúgy, hogy muszlimok vagytok!" {133} Szemtanúk voltatok, amikor Jákob a halálán volt? Emlékezzetek arra, amikor azt mondta a fiainak: "Kit fogtok szolgálni, ha én már nem leszek?" Azok azt mondták: "A te Istenedet és atyáid: Ábrahám, Ismáel és Izsák Istenét, mint egy Istent, és Ő akarata alá vetjük magunkat. (Muszlimún)" {134} Ez bizony olyan népség, amely már nem él. Az ő osztályrészük a túlvilágon az lesz, amit annak idején szereztek, a tiétek pedig az, amit ti szereztetek. Tőletek nem kéretik számon azt, amit ők cselekedtek. {135} És azt mondták: "Legyetek zsidók, vagy keresztények, akkor a helyes úton fogtok járni!" Mondd nekik: "Mi Ábrahám vallását követjük, aki HANIF (egy istenben hívő) volt és nem tartozott a társítók közé." {136} Mondjátok: "Hiszünk Allahban és abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzánk és ami leküldetett Ábrahámhoz, Ismáelhez, Izsákhoz, Jákobhoz és Al-Aszbathoz és hiszünk abban, amit Mózes, Jézus és a Próféták kaptak az Uruktól. Nem teszünk különbséget egyikük javára sem közülük. Mi Allahnak vetjük alá magunkat (Mi muszlimok vagyunk)" {137} Ha ugyanabban hisznek, amiben ti hisztek, akkor a helyes úton járnak, ha azonban hátat fordítanak, akkor szakadárok. Elegendő lesz neked Allah velük szemben. Ő a Halló és Tudó. {138} Allah kenete (Festése. Szibgha). Ki lehetne jobb Allahnál az Ő kenetében (Festésében), és mi szolgáljuk őt? {139} Vitatkozni akartok velünk Allahról, miközben Ő egyben a mi Urunk és a ti Uratok.********************** A mi cselekedeteink ránk tartoznak, a ti cselekedeteitek rátok. Mi őszinte hívei vagyunk Neki. {140} Vagy talán azt mondjátok: "Ábrahám, Ismáel, Izsák, Jákob és Izrael törzsei keresztények voltak-e, vagy zsidók?" Mondd: "Ti tudjátok jobban, vagy Allah? Vajon ki bűnösebb annál, aki eltitkol valami tanúságtételt, amit Allahtól kapott? Allah nem tudatlan abban, amit cselekszetek."

141} Ez bizony olyan népség, amely már nem él. Az ő osztályrészük a túlvilágon az lesz, amit annak idején szereztek, a tiétek pedig az, amit ti szereztetek. Tőletek nem kéretik számon azt, amit ők cselekedtek. {142} *Az emberek között az ostobák majd mondani fogják: "Mi fordította el őket az imairánytól (Kibla), amely felé eddig fordultak?" Mondd: "Allahé a Napkelet és a Napnyugat. Azt vezeti Ő az egyenes úton, akit akar." {143} Középen álló néppé tettelek benneteket, hogy tanúk legyetek a többi emberrel szemben és a küldött tanú legyen veletek szemben. Az ima irányt, amely felé fordultál, csak azért rendeltük el, hogy megtudjuk, ki követi a küldöttet és ki tántorodik vissza. Bizony, súlyos próbatétel ez az emberek számára, kivéve azoknak, akiket Allah vezet a helyes úton. Allah nem olyan, aki hagyja veszni a hiteteket. Bizony, Allah Gyengéd és Könyörületes az emberek iránt. {144} Gyakran látjuk arcod fordulását az ég felé, ezért mi olyan imairány felé fordítunk téged, ami megnyeri tetszésed. Fordítsd hát arcodat a tilalmas Mecset felé! Bárhol is legyetek, fordítsátok arcotokat az ő irányába! Azok, akiknek megadatott az Írás, jól tudják, hogy ez az igazság, amely az Uruktól ered. Bizony Allah nem tudatlan abban, amit cselekszenek. {145} Hozhatnál mindenfele jelet érvként azoknak, akiknek megadatott az írás, akkor sem követnék a te imairányodat. Te sem követed az ő imairányukat. A keresztények és a zsidók közül sem követi az egyik a másik imairányát. Ha pedig mindama tudás után, ami osztályrészed lett, az ő kényüket követnéd, akkor bizony a kegyetlenek közé tartoznál. {146} Azok, akiknek az írást adtuk, ismerik azt, mint ahogy ismerik a saját gyermekeiket. Ám egy részük eltitkolja az igazságot, miközben ők tudják azt. {147} Ez az Uradtól való igazság. Ne tartozz hát a kételkedők közé! {148} Mindenkinek van egy iránya, amely felé fordul. Versengjetek hát a jó cselekedetekben! Akárhol vagytok holtan, Allah az Utolsó Napon előkerít benneteket. Allah mindenre képes. {149} Bárhonnan is lépsz ki utazásod során, fordítsd arcodat a tilalmas Mecset felé! És ez az Uradtól való igazság. Allah nem tudatlan abban, amit cselekszetek. {150} Bárhonnan is lépsz ki, fordítsd arcodat a tilalmas Mecset felé! És bárhol is vagytok, fordítsátok arcotokat annak irányába, hogy ne legyen az embereknek érve ellenetek, kivéve azoknak, akik kegyetlenkedtek. Nem tőlük kell félnetek, hanem Tőlem! És azért írom ezt elő nektek, hogy kiteljesítsem kegyemet irányotokban, és talán ezáltal az igaz úton fogtok vezéreltetni.

151} Elküldtünk továbbá közétek egy közületek való Prófétát, aki hirdeti nektek a mi jeleinket, megtisztít benneteket, megtanítja nektek az Írást és a Bölcsességet, és megtanítja nektek azt, amiről mindeddig nem volt tudomásotok. {152} Említsetek hát engem, akkor én is megemlítelek titeket, s legyetek hálásak nekem, s ne tagadjatok! {153} Ti hívők! Forduljatok a türelemhez és az imádsághoz segítségért! Allah a türelmesekkel van. {154} És ne mondjátok azokról, akik meghaltak Allah útján, hogy azok halottak! Ellenkezőleg! Élők ők, de ti nem érzitek. {155} Bizony, próbára teszünk benneteket kevés félelemmel, éhséggel és javaitok, személyetek és gyümölcseitek fogyatkozásával. És közöld az örömhírt az állhatatosokkal, {156} akiket, ha katasztrófa ér, azt mondják: "Allahé vagyunk, s hozzá fogunk visszatérni." {157} Ezeken Uruktól való üdvősség, és irgalom van. Ők azok, akik az igaz úton vezéreltetnek. {158} Es-Szafe és El-Merue Allah szertartáshelyei. Ha valaki elvégzi a Zarándoklatot (Hadzs) a Házhoz, vagy Umrát tesz, nem követ el vétséget, ha elvégzi körülöttük a rituális körbejárást. Ha valaki önként jót cselekszik, azért Allah hálás és Tudó. {159} Akik elrejtik a nyilvánvaló bizonyítékokat és az útmutatást, amit lebocsátottunk, azok után, hogy az írásban azt az emberek tudomására hoztuk, azokon Allah átka legyen, s azoké, akik átkot szórnak, {160} kivéve azokat, akik megbánást tanúsítva visszafordulnak, megjavulnak, és tudtul adják azt, ezeknek megbocsátok, én vagyok a Megbocsátó, a Könyörületes.

161} Akik tagadtak, és tagadókként haltak meg, azokon legyen Allah, az angyalok, és minden ember átka! {162} Halhatatlanul ott vannak a Pokolban, büntetésük soha nem enyhül és nem kapnak haladékot. {163} A ti istenetek egyedüli isten. Nincs isten, csak Ő, a Könyörületes, és az Irgalmas. {164} Az egek és a föld megteremtésében, az éjszaka és a nappal váltakozásában, a hajókban, amelyek sietve haladnak a tengeren, szállítva azt, ami hasznos az embereknek, abban, hogy Allah vizet bocsát le az égből, és újjáéleszti vele a földet, miután az már meghalt, és amelyet mindenfajta állattal szór tele, a szelek forgandóságában, a felhőkben, amelyek az ég és a föld között szolgálni kényszerülnek - mindebben jelek vannak egy olyan nép számára, amely használja az eszét. {165} Vannak az emberek között olyanok, akik Allah mellé társakat (Endeden) helyeznek, akiket úgy szeretnek, mint Allahot. A hívők azonban erősebbek Allah szeretetében. Bárcsak látnák azok, akik kegyetlenkedtek azt, amikor majd szemtől-szemben lesznek a büntetéssel, s látják, hogy minden erő Allahé, és hogy Allah büntetése hatalmas. {166} Bárcsak látnák azt, amikor azok, akiket követtek, megtagadják a követőiket, midőn látják majd a büntetést, s azt, hogy az őket egyesítő kötelékek szerteszakadtak. {167} A követők így szólnak: "Vajha visszatérhetnénk még egyszer a földre, s mi is megtagadnánk őket, ahogy minket megtagadtak!" Eképpen tárja Allah szemük elé a cselekedeteiket. Sóhajtozás lesz az ő osztályrészük, s többé nem léphetnek ki a Pokol tüzéből. {168} Ti emberek! Egyetek mindabból, ami a földön van, ami megengedett (Helel, Halal) és jó. Ne járjatok a sátán nyomdokaiban! Nyilvánvaló ellenségetek ő néktek! {169} A sátán a rosszat és az elvetendőt parancsolja meg nektek, s azt, hogy olyasmit jelentsetek ki Allahról, amit nem tudtok. {170} És ha azt mondják nekik: "Kövessétek azt, amit Allah leküldött kinyilatkoztatás gyanánt!", azt mondják: "Nem! Mi azt követjük, amit atyáinknál leltünk fel." És ha az ő atyáik nem értettek semmit, és nem vezéreltettek az igaz úton?

171} A tagadók példázata olyan, mintha valaki hangos szóval szólítja a jószágot, amely nem hall meg mást, csak a hívást és a buzdítást. Süketek, némák, vakok és nem élnek az eszükkel. {172} Ti hívők! Egyetek azokból a jó táplálékokból, amelyekkel elláttunk benneteket! Köszönjétek meg Allahnak, ha Ő az, akit szolgáltok! {173} Allah megtiltotta nektek a döglött állat húsát, a vért, a disznóhúst, és aminek a levágásakor nem Allahhoz, hanem máshoz fohászkodtak. Ám, aki kényszerű helyzetben eszik ilyesmit, anélkül, hogy a tilalmast áhítozná, vagy át akarná hágni az előírást, az nem követ el vétséget. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {174} Akik eltitkolják azt, amit Allah az Írásból leküldött, s elkótyavetyélik azt potom áron, azok nem fognak mást enni az ő gyomrukban, csak a tüzet. Allah nem szól majd hozzájuk a Feltámadás Napján és nem tisztítja meg őket. Fájdalmas szenvedés lesz az osztályrészük. {175} Ők azok, akik tévelygést vásároltak az útmutatásért és a Pokol szenvedését a megbocsátásért. Vajon mi ad nekik állhatatosságot a Pokol tüzével szemben? {176} Ez azért lesz így, mert Allah leküldte az Írást az Igazsággal. Akik különböznek az Írás tárgyában, azok az Igazságtól messze járó szakadárságban tévelyegnek. {177} Az üdvösség nem az, hogyha arcotokat Napkelet, vagy Napnyugat felé irányítjátok. Az üdvösség az, ha valaki hisz Allahban, a Végső Napban, az Angyalokban, a könyvben és a Prófétákban, és aki pénzét (bármennyire is szereti) odaadja a rokonainak, az árváknak, a szegényeknek, az úton járónak, a koldusoknak és a rabszolgák kiváltására, és aki elvégzi az Imádságot és megadja a Zakátot, és akik beteljesítik a megállapodásukat, ha megállapodtak, és akik állhatatosak a szükségben, a bajban és, amikor megpróbáltatás alatt vannak. Ezek azok, akik betartották a szavukat, és ők az óvakodók. {178} Ti hívők! Ölés esetén előíratott nektek a megtorlás, szabad a szabadért, rabszolga a rabszolgáért és nő a nőért. Ha valakinek elnéz valamit az áldozat testvére, akkor a megtorló követelése az elismert módon, a tettes fizetsége az előbbi részére illendő módon történjék! Ez könnyítés és könyörület Uratoktól a korábbi vérbosszúhoz képest. Ha valaki ezután megszegi az előírást, annak fájdalmas szenvedés lesz az osztályrésze a túlvilágon. {179} A megtorlásban élet van számotokra. Gondoljátok meg ti, akik ésszel rendelkeztek! Talán óvakodók lesztek (Tettekún). {180} Ha valaki közületek haldoklik és javakat hagy hátra, annak előíratott a végrendelkezés a szülei és a legközelebbi rokonai javára az előírt módon! Ez kötelességként íratott elő az óvakodók számára (El-Muttekín).

181} Ha valaki megváltoztatja azt, miután hallotta a haldokló szájából, annak vétsége azokat terheli, akik megváltoztatják a végrendelkezést. Allah Halló, és Tudó. {182} Ha azonban valaki az örökhagyó részéről részrehajlástól, vagy kárhoztatható eljárástól tart, s az örökhagyó halála után egyezséget szorgalmaz az örökösök között, azt nem terheli vétség. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {183} Ti hívők! Előíratott nektek a böjtölés, amiként előíratott azoknak, akik előttetek éltek. Talán óvakodók (Tattakun) lesztek. {184} Böjtöljetek bizonyos számú napig! Ha valaki közületek beteg, vagy úton van, akkor azonos számú másik napig kell böjtölnie! Akik pedig képesek lennének böjtölni, de nem teszik (mert betegek), azok megváltással tartoznak, s ez egy szegénynek a tápláléka. Aki pedig önkéntesen jót cselekszik, az javára válik. Jobb nektek az, hogy böjtöljetek, ha tudjátok ezt. {185} Ramadán hónap, amikor a Korán mint útmutatás küldetett le az emberek számára, és nyilatkoztatott ki az útmutatás és a megkülönböztető nyilvánvaló bizonyítékai gyanánt. Aki közületek e hónap idején a maga helyén jelen van, az böjtölje végig! Ha pedig valaki beteg, vagy úton van, akkor azonos számú másik napig kell böjtölnie! Allah könnyebbséget akar nektek, nem pedig nehézséget. Töltsétek hát be az előírt napok számát és magasztaljátok Allahot azért, hogy az igaz úton vezérelt benneteket! Talán hálásak lesztek. {186} Ha a szolgáim kérdeznek téged Felőlem, akkor én közel vagyok hozzájuk és felelek annak a fohászára, aki hozzám fohászkodik. Hallgassanak hát ők is az én hívásomra és higgyenek bennem! Talán az igaz úton fognak haladni. {187} A böjt éjszakáján szabad közösülnötök asszonyaitokkal. Ők a ti öltözéketek, s ti az ő öltözékük. Allah tudja, hogy amikor a böjt éjszakáján tilalmas volt számotokra közösülni asszonyaitokkal, akkor mégis közösültetek (Tekhtenúne Enfuszekum). Allah azonban megengesztelődve fordult ismét felétek és megbocsátott nektek. Mostantól kezdve hát közösüljetek velük és kedvetekre kívánhatjátok azt, amit Allah előírt nektek a böjt éjszakájára vonatkozóan! Egyetek és igyatok addig, amíg meg nem különböztetitek hajnalhasadáskor a fehér szálat a feketétől! Aztán tartsátok be szigorúan a böjtöt az éjszaka beálltáig! És ne közösüljetek velük, amíg a mecsetekben tartózkodtok áhítatba merülve! Ezek Allah tilalmai. Ne jöjjetek közel hozzájuk! Így teszi világossá Allah az emberek számára az Ő jeleit. Talán óvakodók lesznek. {188} Ne habzsoljátok föl egymás között javaitokat igazságtalanul, és ne vesztegessétek meg vele a bírákat, hogy fölfaljátok ezáltal bűnös módon az emberek javainak egy részét, holott tudjátok, hogy helytelenül cselekszetek! {189} Kérdeznek téged az újholdakról, mondd: "Allahtól elrendelt szilárd időpontok ezek az emberek és a Zarándoklat számára." Nem az az üdvösség, hogy a házakba hátulról léptek be. Az üdvösség az, ha valaki óvakodik Allahtól (Ittaka). Lépjetek hát be a házakba az ajtókon át és óvakodjatok Allahtól! Talán boldogulni fogtok. {190} Harcoljatok Allah útján azok ellen, akik ellenetek harcolnak, de ne támadjatok rájuk, Allah nem szereti a bántalmazókat.***********************

191} Ha pedig rátok támadnak, akkor Öljétek meg őket, ahol csak rájuk leltek, és űzzétek ki őket onnan, ahonnan kiűztek benneteket! A megkísértés (El-Fitnetu) rosszabb, mint az ölés. Ne harcoljatok azonban ellenük a tilalmas Mecsetnél, amíg ők nem harcolnak ellenetek ott. Ám, hogyha harcolnak ellenetek, akkor öljétek meg őket! Ez lesz a tagadók fizetsége. {192} Ha azonban fölhagynak ellenséges magatartásukkal és megtérnek, úgy Allah Megbocsátó és Könyörületes. {193} Harcoljatok ellenük, amíg nem lesz többé megkísértés, s míg a hitvallás csupán Allahé lesz************************! Ha azonban fölhagynak és megtérnek, akkor nincs harc, csak a kegyetlenek ellen! {194} A tilalmas hónap szolgáljon megtorlásul a tilalmas hónapért! A tilalmas helyek is a megtorlás törvénye alá esnek. Ha valaki rátok támad, támadjatok ti is rá, ugyanúgy, ahogy ő rátok támadott. Óvakodjatok Allahtól! Tudjátok, hogy Allah az óvakodókkal van! {195} Adakozzatok Allah útján! Ne rohanjatok a pusztulásba! És jótékonykodjatok! Allah szereti a jótékonykodókat! {196} Végezzétek el a Zarándoklatot és az Umrát Allahért! Ha akadályozva vagytok, akkor ajánljatok föl áldozati állatot, ami könnyen előteremthető nektek! Ne nyírjátok le a fejeteket, mielőtt az áldozati állat meg nem érkezik az áldozó helyre! Aki beteg közületek, vagy fájlalja a fejét, az kárpótlással tartozik: böjt vagy adakozás vagy áldozati állat formájában! Ha azonban biztonságban vagytok, és bárki kihasználja az alkalmat, hogy az Umrát elvégezze a Zarándoklatig, annak áldozati állatot kell felajánlania, ami könnyen előteremthető. Aki azonban nem talál elő semmit, az böjtöljön három napot a Zarándoklat idején és hetet azután, hogy visszatértetek Mekkából Medinába. Ez tíz teljes nap. Ez az előírás csak azt illeti, akinek a családja nem lakik a tilalmas Mecset mellett. Óvakodjatok Allahtól! Tudnotok kell, hogy Allah büntetése rettenetes! {197} A Zarándoklat az ismert hónapokban történik. Aki kötelezően magára vállalja e hónapokban a Zarándoklat elvégzését, annak a Zarándoklat idején tilos a szeretkezés, a kihágás és a torzsalkodás! Ha valami jót cselekszetek, arról Allahnak tudomása van. Lássátok el magatokat útravalóval! Ám a legjobb útravaló az Allah szerinti óvatosság. Óvakodjatok a parancsaimmal ti, akik rendelkeztek ésszel! {198} Nem róható föl véteknek nektek, ha gyarapodást (Fadl) áhítoztok Uratoktól. Ha elvégeztétek a rituális futást Arafától Muzdalifáig, emlékezzetek meg Allahról a tilalmas szertartáshelyen (El-Mese'eri-l-heram)! Emlékezzetek meg róla, miként vezetett benneteket az igaz útra, akkor is, ha előtte a tévelygők közé tartoztatok! {199} Aztán végezzétek el a rituális futást, onnan, ahonnan a többi ember elvégezte és kérjétek Allah bocsánatát bűneitekért! Allah Megbocsátó és Könyörületes. {200} Amikor aztán bevégeztétek a szertartásokat, akkor emlékezzetek meg Allahról, amiképpen megemlékeztek atyáitokról, vagy még bensőségesebben! Akadnak az emberek között olyanok, akik azt mondják: "Urunk! Add meg nekünk már az evilágon az osztályrészünket!" Ám az ilyen embereknek a túlvilágon nem lesz osztályrészük!

201} Vannak azonban olyanok közöttük, akik azt mondják: "Urunk! Részeltess minket jóban az evilágon és részeltess jóban a túlvilágon is, és óvjál meg minket a Pokol tüzének kínjától!" {202} Ők megkapják osztályrészüket a túlvilágon aszerint, mire tettek szert az evilágon. Allah gyors a számvetésben. {203} Emlékezzetek meg Allahról meghatározott számú napon! Ha valaki sietősen két nap alatt végzi el, az nem követ el vétket, s ha valaki késedelmesen végzi el azt, az sem követ el vétket. Ez azokra vonatkozik, akik óvakodnak. Tehát óvakodjatok Allahtól, akinél a túlvilágon gyülekezésetek lesz! {204} Van az emberek között olyasvalaki, akinek a beszéde az evilágról tetszik neked, és aki Allahot hívja tanúul ahhoz, ami a szívében rejlik, de közben ő a legmegátalkodottabb viszályszító! {205} Amikor hátat fordít neked, akkor csak azon szorgoskodik, hogy romlást terjesszen a földön, s elpusztítsa a vetést és a zsenge jószágot. Allah azonban nem szereti a rontást. {206} Ha azt mondják neki: "Óvakodj Allahtól!", akkor bűnös felfuvalkodás szállja meg őt. A gyehenna elégséges büntetés lesz neki. Milyen nyomorult fekhely! {207} Akad olyan valaki is az emberek között, aki Allah tetszését keresvén, maga-magát is vásárra viszi. Allah Gyengéd a szolgákhoz. {208} Ti hívők! Lépjetek be mindannyian a Békességbe (szilm)! És ne kövessétek a sátán lépéseit! Ő nyilvánvaló ellenségetek. {209} Ha azonban megbotlotok, azután, hogy nyilvánvaló bizonyítékokat kaptatok, tudnotok kell, hogy Allah Hatalmas és Bölcs. {210} Arra várnak, hogy Allah felhőkből készített sátrakban jön hozzájuk az angyalokkal? A dolog eldöntetett. Allahhoz térnek vissza.

211} Kérdezd meg Izrael fiait, hány nyilvánvaló jelet adtunk nékik! Ám, aki megmásítja Allah kegyét, miután az eljött hozzá, akkor Allah büntetése rettenetes. {212} A tagadóknak cifrának mutatkozik az evilági élet és gúnyt űznek azokból, akik hisznek. Az óvakodók azonban fölöttük állnak majd a Feltámadás Napján. Allah gondoskodik arról, akiről akar, számadás nélkül. {213} Az emberek eredetileg egyetlen népet alkottak. Miután egyenetlenség támadt közöttük, Allah prófétákat küldött hozzájuk örömhírhozók és intők gyanánt. És minden alkalommal leküldte velük az írást az Igazsággal, hogy ítélkezzen közöttük abban, amiben összekülönböztek. És egymás iránti fenekedésből, csak azok különböztek össze az Írás értelmében, akik birtokába jutottak, miután nyilvánvaló bizonyítékokat kaptak. Allah azonban (Ő akaratával) igaz útra vezérelte azokat, akik hisznek arra nézvést, amiben egyenetlenség támadt közöttük. Allah az igaz útra vezérli azt, akit akar. {214} Vagy arra számítottatok, hogy beléptek a Paradicsomba, mielőtt hasonló sors érne benneteket, mint azokat, akik előttetek enyésztek el? Szükség és baj sújtotta őket és olyannyira megrendültek, hogy a küldött, aki közöttük időzött hívő társaival együtt így szólt: "Mikor jön Allah segítsége?" Vigyázat! Allah segítsége közel van. {215} Kérdeznek téged: mit adakozzanak? Mondd: "Ha valami jót adakoztok, az legyen a szülőké, a rokonoké, az árváké, a szegényeké és azé, aki úton van! Ami jót cselekszetek, arról Allahnak tudomása van." {216} Előíratott nektek a harc, holott az ellenetekre van. Lehet, hogy valami ellenetekre van, noha az jó nektek, és lehet, hogy szerettek valamit, noha az rossz nektek. Allahnak tudása van, ti azonban nem tudtok. {217} Kérdeznek téged a hívők a tilalmas(Haram) hónapról, arról, hogy megengedett-e akkor a harc? Mondd: "Harcolni akkor valóban súlyos dolog. De ami ennél súlyosabb Allah előtt, ha távol tartanák a többieket Allah útjától, és tagadást terjesztenék benne, és távol tartanák a hívőket a tilalmas Mecsettől, és elűznék annak lakóit. A kísértés súlyosabban esik latba, mint az ölés. Ők pedig lankadatlanul harcolnak ellenetek, amíg el nem tántorítanak benneteket a hitetektől, amennyiben rajtuk múlik ez. Akik hitehagyottak lesznek közületek, s tagadókként halnak meg, azoknak a tettei hiábavalóak az e-világon és a túlvilágon. A tűz lesz az osztályrészük és benne égnek örökké." {218} Akik hittek és akik vándoroltak, és harcba szálltak Allah útján, azok kívánják Allah könyörületét. És Allah Megbocsátó és Könyörületes. {219} Kérdeznek téged az alkoholról és a szerencsejátékról. Mondd: "Súlyos vétek van bennük, és néha valamelyes hasznára is vannak az embereknek. A belőlük fakadó vétek azonban nagyobb a hasznuknál." És kérdeznek téged: mit kell adakozniuk? Mondd: "A fölösleget." Így magyarázza meg nektek Allah a verseket. Talán elgondolkodtok {220}************************* az evilágon és a túlvilágon. Kérdeznek téged az árvákról. Mondd: "Javítani a helyzetükön már önmagában jó." Ám ha ügyeiket vagyonközösségben a magatokéival közösen intézitek, akkor ők a ti testvéreitek. Allah meg tudja különböztetni azt, aki romlásra, attól, aki javításra tör. Ha Allah akarta volna: bizony nehéz helyzetbe hozott volna benneteket. Allah Hatalmas és Bölcs.

221} Ne házasodjatok társító asszonyokkal, amíg nem lesznek hívők! Egy hívő rabszolganő bizony jobb egy társító asszonynál - még akkor is, ha ez tetszik nektek. És ne adjatok feleségül hívő asszonyokat társítóhoz, amíg nem lesznek hívők! Egy hívő rabszolga bizony jobb egy társító férfinál, még akkor is, ha ez tetszene nektek. A társítók a Pokol tüzéhez hívnak, Allah pedig a Paradicsomba és a megbocsátáshoz hív. És megmagyarázza Ő a verseit az embereknek. Talán hat rájuk az intés.************************** {222} Kérdeznek téged a menstruációról. Mondd: "Bántalmazás az"*************************** Tehát tartsátok távol magatokat az asszonyoktól a menstruáció idején, s ne közeledjetek hozzájuk, amíg meg nem tisztulnak! Ha megtisztultak, akkor közösüljetek velük úgy, ahogyan Allah elrendelte számotokra. Allah szereti azokat, akik készek a megbánásra és szereti azokat, akik megtisztulnak. {223} Az asszonyaitok szántóföld nektek. Menjetek a szántóföldetekre, ahogyan csak akartok!**************************** Küldjetek előre jócselekedeteket magatok számára és óvakodjatok Allahtól! Tudjátok meg, hogy majd találkoztok Vele, és ó Mohamed Közöld a hívőkkel az örömhírt! {224} Ne tegyétek esküdözéseitekkel Allahot annak akadályává, hogy üdvösséget tanúsítsatok és óvakodók legyetek, s vitás esetekben megbékélést közvetítsetek az emberek között! Allah mindent Hall és Tud. {225} Allah nem büntet meg benneteket az esküvéseitekben található üres fecsegésért*****************************. Azonban megbüntet azért, amire a szívetekkel tettetek szert. Allah Megbocsátó, Kegyes. {226} Azoknak a házasembereknek, akik megesküdtek, hogy tartózkodnak a feleségüktől, négy hónapig kell várakozniuk. Ha e négy hónap során esküjüket semmisnek tekintik, - akkor Allah Megbocsátó, és Könyörületes. {227} Ha azonban a végleges válást határoztátok el, akkor úgy lesz. Allah Halló és Tudó. {228} Az elvált asszonyoknak három havi tisztulást kell kivárniuk. Nem szabad eltitkolniuk azt, amit Allah az előző házasság gyümölcseként a méhükben teremtett, ha hisznek Allahban és a Végső Napban. A férjeiket illeti meg a leginkább az, hogy ekkor visszafogadják őket, ha ők ki akarnak békülni. Az asszonyokat ugyanaz a jog illeti meg férjük részéről, mint amivel ők tartoznak férjüknek jó bánásmóddal. A férfiak azonban egy fokkal fölöttük állnak******************************. Allah Hatalmas és Bölcs. {229} A válás kétszer megengedett. Akkor azonban vagy meg kell tartani a feleséget illendő módon, vagy el kell bocsátani illendő módon! Tilos a férfiaknak bármit is elvenniük abból, amit jegyajándék gyanánt adtak nekik, ha csak nem félnek mindketten, hogy nem tartják be Allah határait. Ha azonban féltek, hogy nem tartják be mindketten Allah határait, nem követ el egyikük sem bűnt, ha az asszony valamivel megváltja magát. Ezek Allah határai. Ne szegjétek meg azokat! Akik áthágják Allah határait, azok kegyetlenek! {230} Ha a férfi a feleségétől harmadszor elválik, akkor az asszony, mint feleség tilos a számára, amíg férjhez nem megy (intim kapcsolat szükséges) valaki máshoz. Ha az elválik tőle, akkor nem követ el egyikük sem bűnt, ha újra visszatérnek egymáshoz - ha hisznek abban, hogy mindketten betartják Allah előírásait. Ezek Allah előírásai. Allah megmagyarázza az előírásait azoknak, akik tudnak.

231} Ha elváltatok asszonyaitoktól és ők kiszabott várakozási idejüket elérték, akkor vagy tartsátok meg őket tisztességes módon, vagy bocsássátok el őket tisztességesen! Ne tartsátok vissza őket kényszerrel, hogy bántalmazzátok! Aki eképpen cselekszik, az önmaga ellen vét. Ne tegyétek Allah verseit gúny tárgyává! Emlékezzetek meg Allah irántatok tanúsított kegyelméről s az írásról, és a bölcsességről, amit leküldött hozzátok, hogy intsen benneteket vele! Óvakodjatok Allahtól! Tudnotok kell, hogy Allah minden dolog Tudója! {232} Ha elváltok asszonyaitoktól és ők kiszabott várakozási idejüket elérték, akkor ne akadályozzátok meg őket abban, hogy ismét megházasodjanak korábbi férjeikkel, ha a megfelelő módon egymás között megegyeztek. Ez intés közületek annak számára, aki hisz Allahban és a Végső Napban. Ez istennek tetszőbb és tisztább nektek. Allahnak tudása van mindenről, ti azonban nem tudtok. {233} A szülőanyáknak két teljes évig kell szoptatniuk gyermekeiket! Ez azokra vonatkozik, akik azt akarják, hogy a szoptatás hiánytalanul kiteljék. A gyermek apjának kötelessége megfelelő módon eltartani és ruházattal ellátni az anyákat! Senkitől nem követelnek többet, mint amennyire képes. Nem szabad kényszert alkalmazni egy anyával szemben a gyermeke miatt, s egy apával szemben sem gyermeke miatt. Az apa örökösének ugyanaz a kötelessége a szoptató anya iránt. Ha azonban kölcsönös megegyezés és tanácskozás után a gyermeket a kiszabott idő előtt el akarják választani, akkor az nem róható föl egyikük vétkéül sem. Ha pedig a gyermekeket dajkával akarjátok szoptatni, az sem róható föl bűnötökül, amennyiben megadjátok neki azt a fizetséget, amelyben megfelelő módon megállapodtatok. Óvakodjatok Allahtól! Tudjátok meg, hogy Allah látja azt, amit cselekszetek! {234} Akiket Allah elszólít közületek és feleségeket hagynak hátra, azoknak az asszonyoknak várniuk kell négy hónapot és tíz napot! Ha ők a kiszabott várakozási időt elérik, nem róható föl vétketekül az, amit magukkal cselekszenek illendő módon házasságkötésük végett. Allahnak tudomása van arról, amit tesztek. {235} Nem róható föl bűnötökül, ha még a várakozási időn belül céloztok arra, hogy feleségül akarjátok kérni ezeket az asszonyokat, vagy ha magatokban rejtitek kimondatlanul szándékotokat. Allah tudja, hogy emlékezetetekben fogjátok tartani őket. De ne állapodjatok meg velük titokban! Csupán olyasmit mondjatok nekik, ami illik! És ne határozzátok el magatokat véglegesen a házasságkötésre, amíg az előírt várakozási idő véget nem ér! Tudnotok kell, hogy Allah tudja, mi lakozik bennetek! Óvakodjatok hát tőle! Tudnotok kell azonban, hogy Allah Megbocsátó és Könyörületes! {236} Nem róható föl bűnötökül az, ha a házasságkötés után elváltok az asszonyoktól, feltéve, hogy még nem illettétek őket és hozományt állapítottatok meg nekik. Lássátok el őket javakkal illendő módon - a tehetős is, a szegény is képessége szerint! Kötelesség ez a jóságosak számára! {237} Ha azonban elváltok tőlük, mielőtt még illettétek volna őket, ám hozományt állapítottatok már meg nekik, akkor a tiétek marad annak a fele, amit megállapítottatok, kivéve, ha az asszonyok lemondanak a részükről, vagy az mond le, aki a házasságkötés felől rendelkezik. Inkább tekintendő Allah szerinti óvakodásnak az, hogy lemondjatok a részetekről! A vagyoni ügyekben ne feledkezzetek meg arról, hogy nagylelkűek legyetek egymással! Allah látja azt, amit cselekszetek. {238} Tartsátok be az imádságot, és különösen a középsőt, s álljatok az imádság közben áhítatosan Allah előtt! {239} Ha hadi állapotban lévén féltek, hogy nem tudjátok betartani az imádságot, akkor imádkozzatok gyalog, vagy lóháton! Ha pedig biztonságban vagytok, akkor emlékezzetek meg Allahról, miként Ő a kinyilatkoztatás által megtanította nektek azt, amit nem tudtatok! {240} Akiket Allah elszólít közületek és feleségeket hagynak hátra, azoknak kötelességük feleségeik ellátásáról egy évre szólóan hagyatkozniuk lakhelyükről való elűzésük nélkül! Ha azonban az egy év letelte előtt ők maguk elhagyják azt, nem lehet bűnötökül fölróni azt, amit ők az illendőségnek megfelelően cselekszenek. Allah hatalmas és bölcs.

241} Az elvált asszonyoknak - az illendőségnek megfelelő - ellátás jár! Ez az Allah szerinti óvakodók kötelessége. {242} Eképpen magyarázza meg nektek Allah a verseit. Talán éltek az eszetekkel. {243} Vajon nem láttad-e azokat, akik halálfélelemben ezrével hagyták el lakhelyeiket? Allah így szólt hozzájuk: "Haljatok meg!" Aztán föltámasztotta őket. Bizony, Allah kegyes az emberekhez. A legtöbben azonban nem hálásak. {244} Harcoljatok Allah útján! Tudnotok kell, hogy Allah Halló és Tudó. {245} Ki az, aki Allahnak tisztességes kölcsönt akar adni, hogy Ő többszörösen megduplázza néki azt? Allah az egyiknek szűk marokkal, a másiknak bőkezűen mér. Hozzá fogtok visszatérni. {246} Nem láttad-e Izrael fiai közül az előkelők gyülekezetét Mózes ideje után? Emlékezz arra, amikor egyik prófétájuknak azt mondták: "Küldj nekünk egy királyt, hogy vezetésével Allah útján harcoljunk!" Az pedig mondta: "Vajon megeshetne-e, hogy nem harcoltok, ha előíratott számotokra a harc?" "Miért ne harcolnánk Allah útján" - mondták -, "amikor elűztek minket a lakhelyeinkről és gyermekeinktől?" Midőn aztán előíratott számukra a harc, bizony csak kevesen nem fordítottak annak hátat. Allahnak tudomása van a kegyetlenekről. {247} A prófétájuk azt mondta nekik: "Allah elküldte hozzátok Talútot (Sault), hogy a királyotok legyen." "Miképpen lehetne neki királyi hatalma fölöttünk" - mondták azok, mikor bennünket inkább illet meg a királyi hatalom, mint őt, s nem tett szert nagy vagyonra sem?" A próféta azt mondta: "Allah választotta ki őt mindannyitok előtt s ruházta fel őt kiemelkedő tudással és testalkattal. Allah annak adja az Ő királyi uralmát, akinek akarja." Allah mindent körülvesz kegyelmével és mindent tud. {248} A prófétájuk pedig azt mondta nékik: "Királyi uralmának a jele az, hogy országlása idején a frigyláda (Tebut) ismét hozzátok jön. Az angyalok hozzák azt, s szekíneh lesz benne az Uratoktól s ereklyék, amelyeket Mózes és Áron nemzetségei hagytak hátra. Bizony, ebben jel van számotokra, ha hívők vagytok." {249} Miután Talut (Saul) kivonult csapataival, azt mondta nékik: "Allah megpróbál benneteket egy folyóval. Aki iszik belőle, az nem tartozik hozzám, s ismét hazamehet. Aki nem kóstolja meg azt, az hozzám tartozik - kivéve azt, aki csak egy tenyérnyit kortyol belőle." Ekkor kevés kivétellel mindenki ivott belőle. Amikor Talut (Saul) és azok, akik vele együtt hívők voltak, átkeltek a folyón, akkor azt mondták: "Nincs nekünk ma erőnk harcolni Zselut (Góliát) és csapatai ellen."******************************* Akik hittek abban, hogy fognak találkozni Allahhal, azt mondták: ",Mennyi kis sereg győzedelmeskedett már nagy seregen Allah engedelmével!" Allah azokkal van, akik türelmesek. {250} Amikor kivonultak a síkra Zselut (Góliát) és csapatai ellen, így szóltak: "Urunk! Vértezz föl minket türelemmel, erősítsd meg lábunkat és segíts minket a tagadók népe ellen!"

251} És vereséget mértek rájuk Allah engedelmével, és Dávid megölte Zselutot (Góliátot). Allah pedig felruházta őt a királyi uralommal és a bölcsességgel, és megtanította őt arra, amire akarta. Ha Allah nem tartotta volna vissza az embereket - egyeseket mások által -, akkor bizony a földet elborította volna a romlás. Allah azonban kegyes az Ő teremtményei iránt. {252} Ezek Allah jelei, amelyeket kihirdetünk neked az igazságnak megfelelően. Te valóban (te Mohamed) küldött vagy a küldöttek közül. {253} *Ezek küldöttek, amelyek közül egyeseket előnyben részesítettünk másokkal szemben********************************. Akadnak közöttük olyanok, akikkel Allah beszélt. Némelyeket közülük több fokkal magasabbra emelt. Jézusnak, Mária fiának nyilvánvaló bizonyítékokat adtunk és megerősítettük őt a Szentlélekkel. Ha Allah úgy akarta volna, akkor nem hadakoztak volna egymással az utánuk jött nemzedékek, miután nyilvánvaló bizonyítékokra tettek szert. Ám egyenetlenség támadt közöttük. Voltak közöttük olyanok, akik hívők, mások istentagadók voltak. Ha Allah úgy akarta volna, nem hadakoztak volna egymással*********************************. Ám Allah azt teszi, amit akar. {254} Ti hívők! Adakozzatok abból, amivel elláttunk benneteket, mielőtt fölvirrad az a nap, amikor nem lesz sem adásvétel, sem barátság, sem közbenjárás. Bizony, a tagadók a kegyetlenek! {255} Allah, nincs más isten, csak Ő: az Élő, és a Gondoskodó. Nem vesz Rajta erőt szendergés, sem álom. Övé minden, ami az egekben és a földön van. Ki az, aki engedélye nélkül közbenjárhatna Nála a Feltámadás Napján? Tudja azt, ami előttük van, és azt, ami mögöttük van. Ők azonban nem fognak föl semmit az Ő tudásából, kivéve azt, amit Ő akar. A széke átöleli az egeket és a földet. Megőrzésük nem görnyeszti meg Őt. Ő a Magasztos és a Hatalmas. {256} Nincs kényszer a vallásban!********************************** Immár látván látszik az igaz út különbsége a tévelygéstől. Aki megtagadja a Taghutot (a sátán útját) és hisz Allahban, az szilárdan megkötött csomóban kapaszkodik, amely nem szakad el. Allah mindent hall és mindent tud. {257} Allah (Wali) gyámolítója azoknak, akik hisznek. Kihozza őket a sötétségekből a fényre. A tagadók gyámolítói azonban a taghut (a sátán útja). Kihozzák őket a fényből a sötétségekbe. Azoknak a tűz lesz az osztályrészük és benne égnek örökké. {258} Nem láttad-e azt, aki vitába szállt Ábrahámmal annak ura miatt tagadván azt, hogy Allah ruházta reá a királyi uralmat? Emlékezzetek arra, amikor Ábrahám azt mondta: "Az én uram az, aki életre kelt és halálba küld." "Én keltek életre és én küldök a halálba" - mondta az. Ábrahám pedig azt mondta: "Allah a Napot keletről hozza, hozzad te nyugatról!" A tagadó ennek hallatára megrökönyödött. Allah nem mutat utat a kegyetlen népnek. {259} Vagy nem láttad-e azt, aki elhaladt egy város mellett, amely romokban hevert, s azt mondta: "Hogy éleszthetné ezt föl Allah, miután kihalt?" Allah pedig halált bocsátott reá száz esztendőre. Azután föltámasztotta őt és azt mondta: "Mennyi ideig időztél halálos álmodban?" "Egy napot, vagy még annyit sem időztem így" - mondta az. Allah pedig azt mondta: "Nem! Száz esztendeig időztél így. Nézz ételedre és italodra! A száz esztendő ellenére nem romlottak meg. És nézz a szamaradra! S hogy intő jellé tegyünk téged az emberek számára, nézz a szamár csontjaira, hogyan keltjük életre azokat, s aztán fölruházzuk hússal!" Miután mindez megvilágosodott előtte, azt mondta: "Tudom, hogy Allah mindenre képes." {260} És emlékezzetek arra, amikor Ábrahám azt mondta: "Mutasd meg nekem, hogyan támasztod föl a holtakat!" Allah pedig mondta: "Talán nem hiszed el?" "De igen" - mondta: "ám hadd nyugodjon meg a lelkem!" "Végy hát négy madarat, fordítsd magad felé és vágd le azokat! Aztán helyezz belőlük minden hegyre egy darabot! Majd hívd azokat, s szaporán jönnek hozzád! Tudd meg, hogy Allah Hatalmas és Bölcs!"

261} Azok, akik javaikat Allah útján költik el, hasonlatosak a vetőmaghoz, amely hét kalászt sarjaszt, mindegyik kalászban száz maggal. Allah megduplázza az égi fizetségét, akinek akarja. Allah Bőséggel Rendelkező és Tudó. {262} Akik Allah útján költik el javaikat, s azt nem követi részükről adakozásuk fölhánytorgatása és bántalmazás, azoknak meglesz a fizetsége Uruknál, és nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni. {263} Illendő beszéd és megbocsátás jobb az olyan adománynál, amelyet bántalmazás követ. Allah gazdag és kegyes. {264} Ti hívők! Ne tegyétek semmissé adományotokat fölhánytorgatással és bántalmazással. Olyan ez, mint mikor valaki azért költi a vagyonát, hogy az emberek szeme rajta legyen, s közben nem hisz Allahban és a Végső Napban. Olyanok ők, mint egy szikla, amelyen egy kevés föld van: ha felhőszakadás zúdul le rá, akkor az eső keményen és csupaszon hagyja hátra. Egykor majd nem lesz semmi hatalmuk semmi fölött, amit az evilágon szereztek. Allah nem vezeti az igaz útra a tagadó népet. {265} Akik javaikat úgy költik el, hogy Allah tetszését áhítozzák, és lelküket a hitben izmosítsák, azok hasonlatosak egy dombon fekvő kerthez, amelyre felhőszakadás zúdul, s kettőzve termi a gyümölcsét. Ha nem zúdul rá felhőszakadás, legalább harmat éri. Allah látja azt, amit cselekszetek. {266} Vajon van-e valaki közöttetek, aki szeretné, hogy kertje legyen pálmafákkal és szőlőssel, amely alatt patakok folynak s amelyben mindenfajta gyümölcsből szedhet? Közben utoléri őt az öregség, ám gyermekei még serdületlenek. Ekkor tüzes forgószél zúdul a kertre, s elhamvasztja azt. Eképpen magyarázza meg nektek Allah a jeleket. Talán elgondolkoztok. {267} Ti hívők! Adakozzatok azokból a becses dolgokból, amiket szereztetek, és azokból, amelyeket kisarjasztottunk nektek a földből! És ne keressétek ki mindabból a rosszat, hogy azt adjátok adakozás gyanánt, amit sajátmagatoknak sem vennétek el, csak úgy, ha behunyjátok a szemeteket. Tudnotok kell, hogy Allah Gazdag*********************************** és Hálálandó. {268} A sátán szegénységet ígér nektek, és gyalázatosságot parancsol. Allah azonban a bocsánatát és a kegyelmét ígéri nektek. Allah Bőséggel Rendelkező és Tudó. {269} Allah annak adja a bölcsességet, akinek akarja. Akinek pedig bölcsesség adatik, annak nagy jó adatott. Ám csak azok okulnak, akik rendelkeznek ésszel. {270} Ha valami hozzájárulást adtok, vagy valami fogadalmat fogadtok, arról Allahnak tudomása van. A kegyetleneknek pedig a túlvilágon nem lesznek segítőtársaik.

271} Ha nyilvánosan adakoztok, az is már dicséretes dolog! Ám ha titokban teszitek azt, s úgy adjátok azt a szegényeknek, az még jobb nektek, s jóvá teszi a rossz cselekedeteitek egy részét. Allahnak tudomása van arról, amit cselekszetek. {272} Nem a te feladatod ó Mohamed, hogy őket az igaz útra vezesd! Allah azonban az igaz útra vezeti azokat, akiket akar. Ha valamit javaitokból adakoztok, az a ti hasznotokra válik. Ám nem szabad adakoznotok, csak úgy, ha Allah arca lebeg előttetek. Amit javaitokból adakoztok, az visszafizettetik nektek, s nem szenvedtek jogtalanságot. {273} Amit adakoztok, az különösképpen a szegényeket illeti meg, Akik vándoroltak Allah útján, s nem tudják szerét ejteni annak, hogy útra keljenek. A tudatlan azt hiszi, hogy gazdagok azért, mert megtartóztatják magukat és nem koldulnak. Ám megismered őket külsejükről. Nem kéregetnek tolakodó módon az emberektől. Amit javaitokból adakoztok, arról Allahnak tudomása van. {274} Akik javaikból éjjel vagy nappal, titokban vagy nyíltan adakoznak, azoknak a fizetsége Uruknál van, s nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni. {275} Akik uzsorát habzsolnak, nem kelnek fel************************************ csakúgy, mint ahogy felkel az, akit a sátán rángat az érintéstől, azért, mert azt mondták: "Az adásvétel ugyanolyan, mint a kamat." Allah azonban megengedte az adásvételt, ám megtiltotta az kamatot. Aki intést kap Urától és véget vet annak, ami megtiltatott neki, annak maradjon meg az, ami a tiltás előtt történt. A végső döntés felőle Allah kezében van. Akik azonban a tilalom után visszatérnek az uzsora kamat habzsoláshoz, azoknak a tűz lesz az osztályrészük és benne égnek örökké. {276} Allah Megfosztja az áldásától a kamatot, viszont neveli (a túlvilágon) az adakozást (a Szadakát). Allah nem szeret egyetlen istentagadót és bűnöst sem. {277} Akik hisznek, jótetteket cselekszenek, elvégzik az Imádságot, és megadják a Zakátot, azoknak megvan Uruknál az ő jutalmuk, és nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni. {278} Ti hívők! Óvakodjatok Allahtól, és engedjétek el a fönnmaradt uzsora követeléseteket, ha hívők vagytok! {279} Ha nem így cselekszetek, akkor tudjátok meg, hogy Allah és prófétája háborút támaszt ellenetek. Ha azonban megbánást tanúsítotok és lemondotok az uzsoráról, akkor megillet benneteket a tőkétek és nem követtek el kegyetlenséget és ti sem szenvedtek el jogtalanságot. {280} Ha adósaitok között akad valaki, aki szorult helyzetben van, annak adjatok haladékot, amíg könnyebbsége lesz. Ám még jobb számotokra az, ha adakoztok is (Taszaddakú) a megszorultnak. Ti is belátjátok ezt, ha helyesen tudtok ítélni.

281} És óvakodjatok egy olyan naptól, amikor visszatértek Allahhoz! Minden lélek megkapja akkor illendő fizetségét azért, amit földi életében szerzett és nem szenved jogtalanságot. {282} Ti hívők! Ha meghatározott időre adóssági ügyletet bonyolítotok le egymás között, akkor foglaljátok azt írásba! Készítsen írást arról egy írnok a jelenlétetekben úgy, ahogy a méltányosság megköveteli! Nem vonakodhat egy írnok sem, hogy írást készítsen, úgy, ahogyan azt Allah megtanította neki! Írnia kell! Az diktáljon, akit az adósság terhel, és óvakodjon Allahtól, az ő Urától, s ne próbáljon lefaragni semmit sem az összegből! Ha az adós elmebeteg, vagy gyámoltalan, vagy nem képes diktálni, akkor ügyeinek gyámolítója (Wali) diktáljon úgy, ahogyan a méltányosság megköveteli. Felnőtt férfijaitok közül két tanút kérjetek föl tanúságtételre! Ha nem lenne két férfi, akkor legyen egy férfi és két nő, olyanok, akiket alkalmasnak találtok tanúnak - hogyha a két női tanú közül az egyik elfelejt, akkor a másik emlékeztesse őt a valóságos helyzetre! A tanúk pedig nem vonakodhatnak, ha tanúságtételre szólítják föl őket! Ne tartsátok méltóságon alulinak azt, hogy írásba foglaljátok az adósság összegét, lett légyen az kevés, avagy sok, egészen a határidőig bezáróan! Így méltányosabban jártok el Allah szemében, megfelelőbben végzitek a tanúságtételt és a leginkább biztosítjátok azt, hogy ne támadjanak kétségeitek. Ha azonban olyan portékáról van szó, amely éppen ott van, és egymás közt forgatjátok, akkor nem követtek el vétséget, ha nem foglaljátok azt írásba. Ám ha adásvételt bonyolítotok egymás között, akkor hívjatok tanúkat! Nem szabad zaklatni sem az írnokot, sem a tanút! Ha így tesztek, akkor kihágást követtek el. Óvakodjatok Allahtól! Allah tanít benneteket, s Ő minden dolog tudója. {283} Ha úton vagytok és nem találtok írnokot, akkor óvadékot kell venni. Ha valaki letétet bíz a másikra, akkor a határidő leteltével adja vissza a letétet az, akire bízták, és óvakodjon Allahtól, az ő Urától! Ne titkoljátok el a tanúságtételt! Aki eltitkolja azt, annak bűnös a szíve, Allah tudja azt, amit cselekszetek. {284} Allahé mindaz, ami az egekben és ami a földön van. Akár föltárjátok, ami a lelketekben van, akár elrejtitek, Allah számvetésre szólít majd érte benneteket. Megbocsát annak, akinek akar, és megbünteti azt, akit akar. Allah mindenre képes. {285} Allah küldötte hisz abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzá az Urától és vele együtt hisznek a hívők. Mindannyian hisznek Allahban, angyalaiban, írásaiban és küldötteiben. Nem teszünk különbséget az Ő küldöttei között. A hívők azt mondták: "Hallunk és engedelmeskedünk. Könyörgünk a bocsánatodért, ó Urunk!" Hozzád jut el végül minden. {286} Allah nem terhel meg egy lelket súlyosabb teherrel, mint aminek elviselésére képes*************************************. A túlvilágon az lesz az őt megillető része, amit szerzett, és az fogja terhelni őt, amit okozott a többieknek. Urunk! Ne haragudj ránk, ha feledékenyek voltunk, vagy hibáztunk! Urunk! Ne tégy reánk olyan súlyos terhet, mint amelyet azokra tettél, akik mielőttünk éltek! Urunk! Ne terhelj meg minket olyasvalamivel, amire elégtelen a mi erőnk! Légy velünk elnéző, bocsáss meg és irgalmazz nekünk! Te vagy a mi gyámolítónk. Segíts minket a tagadók népe ellen!

---------------------------

* A szokásos: Bla.
** Tehát aki soha nem hallott az iszlámról, az is tagadja az iszlámot, és még hazudik is. A kopaszság pedig hajszín.
*** Egy mondattal korábban prezentált egy példát egy mohamedán és egy nem-muszlim találkozásáról és a témában való párbeszédéről. A nem-iszlamista rohadtul nem mondta hogy hisz Mr. Allahban, sőt!
**** És amikor megtesszük, mi lesz?
***** Azért megkérdem, attól, hogy felsorolta az összes nevet - amit az iszlamisták nem tudnak megismételni, szóval eleve kit érdekel -, miért kéne leborulnia és imádnia, feltétlenül engedelmeskedni neki, meg a többi? Az adatok ismerete nem azonos az adatok megértésével.
****** Hogyan leszel kegyetlen ha megeszel egy gyümölcsöt?
******* Az utazás módja?
******** A "tagadtak"-nál múltidőt hazsnál, és ezzel önellentmondásba keveredik, hiszen Ádám és Éva "tagadtak".
********* A valóságban nem történt meg.
********** Hogy mi?
*********** He? Kerek perec ott van leírva egy mondattal korábban, hogy csak problémáztak az étel változatosságának hiánya miatt. Miféle prófétákat öltek meg?!?
************ Na ezt a történetet, ahol Mr. Allah majommá változtatott egy csapat embert se hallottam még.
************* Wow. Akkor a sharia szerint egy gyilkosságot úgy kell tárgyalni, hogy feláldozunk egy tehenet, egy darabjával feltámasztjuk az áldozatot, és az majd jól elmondja mi történt. Ééértem.
************** Uhm, mi a különbség aközött hogy "patak tör elő belőle", vagy hogy "víz árad belőlük"? Azt már meg se kérdem, hogyan tud egy kő félni, de az érdekelne, hogyan esik le ami nem volt fenn?
*************** Mi a redves fenéről habókol ez itten?!?
**************** Hát szerintem a varázslás igencsak hasznomra válna. Kár, hogy varázslat soha nem létezett.
***************** AZ ELŐZŐ MONDATBAN MONDTA, hogy tudták!
****************** No, ez egy "érdekes" gyakorlat...
******************* A bizonyítás tehát ebben a rendszerben lehetetlen, sőt, tilott.
******************** Neki persze az ő állításaira szart se kell felmutatnia, nemhogy bizonyítékot, ugyi?
********************* "Különös", de mintha se a judaisták, se a keresztények nem tudtak volna a muszlimokról. Hát nem különös?
********************** A bizonyítékok senkit nem érdekelnek, letérdelsz és szopsz!
*********************** A probléma ugye itt nyilvánvaló: az, hogy nem mohamedánok, már támadásnak minősül, ezért le kell vágni a fjeüket.
************************ Megmondtam.
************************* Nem melékszem máskor mondat közbeni sortörésre.
************************** szektás xenofóbia
*************************** HOGYAN? Hacsak nem Mr. Allah bántalmazza a nőket.
**************************** A nemi erőszak legalizálása.
***************************** Ó, egy muszlim esküje tehát szart sem ér!
****************************** sovinizmus.
******************************* Ha emlékszünk a Bibliára, Góliát és a többi filiszteus ment a judaisták ellen, nem fordítva mint itt habogja.
******************************** favouritism. Nem szép dolog.
********************************* "A Béke Vallása", kérem.
********************************** A fejlevágással fenyegetést, vagy csak a Pokollal való fenyegetést minek nevezné?
*********************************** Ha Mr. Allah gazdag, mire kell neki az adomány? Mire kell egy istenségnek pénz egyáltalán?
************************************ That's a bit excessive...
************************************* Hát én képtelen vagyok elviselni hogy hazugságban higgyek, pl. Mr. Allahban. Hm...

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9817928827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása