Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 013, A dörgés

2022. augusztus 10. - agarik

Elif Lem Mim Ra** Ezek az Írás jelei. És ami leküldetett hozzád az Uradtól, az az Igazság. A legtöbb ember azonban nem hisz. {2} Allah az, aki felemelte az egeket látható támaszok nélkül, aztán emelkedett a trón fölé és szolgálatra rendelte a Napot és a Holdat, mindegyikük megszabott időre futja be a pályáját. Ő irányítja az Igét. Ő magyarázza meg a jeleket. Talán bízvást bíztok abban, hogy találkozni fogtok az Uratokkal. {3} És Ő az, aki kiterítette a földet és szilárdan rögzített hegyeket és folyókat helyezett rá. És minden növényből egy párt sarjasztott rá. Ő takarja be a nappalt az éjszakával. Bizony, ebben jelek vannak egy nép számára, amely elgondolkodik. {4} És a földön egymással szomszédosan különböző pászták vannak és szőlőskertek és gabona és pálmafák- ugyanabból a gyökérből sarjadva csoportosan, vagy magányosan, egyazon vízzel öntözve. És mi egyeseket mások elé helyeztünk a gyümölcsükben. Bizony, ebben jelek vannak egy olyan nép számára, amely használja az eszét. {5} Ha csodálkozol, akkor valóban csodálatos az ő beszédük: "Vajon, ha már porrá lettünk, valóban új teremtésben támadunk föl?" Ők azok, akik nem hisznek az Urukban. Ők azok, akiknek bilincs lesz a nyakukon. Ők a Pokol tüzére kárhozottak, akik örökké benne égnek. {6} Ők azt kívánják tőled, hogy siettesd a rosszat a jó előtt, holott már őelőttük is példás büntetések léteztek. A te Urad megbocsátással rendelkezik az emberekkel szemben kegyetlenségük ellenére. És a te Urad rettenetes a büntetésben. {7} Azok, akik tagadtak, azt mondják: "Miért nem küldetett le hozzá küldetése bizonyítékaként valami csodás jel az ő Urától?" Te azonban csak intő vagy, és minden népnek van intője. {8} Allah tudja, mivel viselős minden nőstény és mennyit fogyatkoznak és mennyit gyarapodnak az anyaméhek. Minden dolognak nála van a mértéke. {9} Ő a rejtett (El-ghajb) és a nyilvánvaló (Essehedeh) dolgok tudója, a Nagy és a Magasra való. {10} Egyremegy, hogyha közöttetek valaki elrejti azt, amit mondani akar, vagy kinyilvánítja, és ha valaki elrejtőzik éjszaka, vagy megjelenik napközben.

11} Az embernek szorosan sarkában lévő angyalai vannak előtte és mögötte, akik őrzik őt-Allah igéjéből valók ők. Allah nem változtat meg semmit valamely népben, ameddig ők meg nem változtatják azt, ami az ő lelkükben van. Ám ha Allah valami rosszat akar egy népnek, azt elhárítani nem lehet. És rajta kívül nincs más gyámolítójuk. {12} Ő az, aki megmutatja a villámot, félelmet és vágyakozást keltve bennetek, és aki súlyos felhőket támaszt. {13} És az Ő dicsőségét zengi a mennydörgés és az angyalok tőle való félelmükben. Ő küldi a mennyköveket, azt találja el velük, akit akar, miközben ők vitába szállnak Allahról, holott rettenetes Ő a hatalmában. {14} Őt illeti meg az Igazság fohásza. Azok pedig, akikhez rajta kívül fohászkodnak, nem hallgatnak rájuk semmiben - hacsak nem úgy, mint mikor valaki kinyújtja a tenyerét a víz felé, hogy az elérjen a szájához, anélkül, hogy elérhetné azt. A tagadók fohásza tévelygésben hangzik el. {15} És Allah előtt borul le - jószántából, vagy akarata ellenére - mindenki az egekben és a földön, és az árnyékuk is reggelente és estelente. {16} Mondd: "Ki az egek és a föld Ura?" Mondd: "Allah." Mondd: "Vajon őhelyette olyanokat tesztek meg gyámolítóknak, akik még sajátmaguknak sem képesek használni vagy ártani?" Mondd: "Vajon egyenlő-e egymással a vak és a látó? Vagy egyenlő-e egymással a sötétség és a világosság? Vagy Allah mellé társakat helyeztek, akik az Ő teremtéséhez hasonlatosan teremtettek, úgy, hogy Allah és társai teremtése hasonlatosak az ő szemükben?" Mondd: "Allah minden dolog teremtője! Ő az egyedüli, a mindenható!" {17} És vizet bocsát le az égből és völgyek áradnak meg az esőben való mértékük szerint. Az áradat tajtékot visz a felszínen. És abból a fémből, amit a tűzben olvasztanak - ékszereket és háztartási eszközöket kívánván készíteni - ahhoz hasonlatos tajték támad. Eképpen példázza Allah az igazat és a hamisat. A tajték pedig salakként hullik el. Ami pedig hasznos az embereknek, az megmarad a földben. Eképpen mondja Allah a példabeszédeket. {18} Akik az ő Urukra hallgatnak, azoké lesz a túlvilágon a legjobb. Azok pedig, akik nem hallgatnak rá, - ha az övék lenne mindaz, ami a földön van és azzal együtt még egyszer annyi - bizony szeretnék megváltani magukat azzal. Szörnyű leszámolás lesz az ő osztályrészük. A gyehenna lesz a lakhelyük. Milyen nyomorult fekhely! {19} És vajon az, aki tudja, hogy ami leküldetett hozzád a te Uradtól, az az Igazság, hasonlatos lenne ahhoz, aki vak? Csak azok hallgatnak az intő szóra, akik ésszel rendelkeznek. {20} Azok, akik teljesítik Allah szövetségét, és nem szegik meg a megállapodást,

21} és akik egyesítik azt, aminek Allah parancsára egyesülnie kell, félik az Urukat és félnek a leszámolás rosszától. {22} és akik állhatatosak és Uruk tetszésére áhítoznak és elvégzik az imádságot és hozzájárulást adnak - titokban vagy nyíltan - abból, amivel gondoskodtunk róluk, és a rosszat jóval hárítják el - ők azok, akiké a végső lakhely lesz, {23} Éden kertjei. Belépnek oda ők és azok, akik atyáik, feleségeik és leszármazottaik között igazak voltak; és az angyalok minden kapun át bemennek hozzájuk, {24} mondván: "Békesség veletek! Ez a jutalmatok azért, mert állhatatosak voltatok." Milyen pompás végső lakhely! {25} Akik azonban megszegik Allah szövetségét, miután megkötötték azt s elvágják azt, aminek Allah parancsára egyesülnie kell és romlást okoznak a földön, azoknak Allah átka és szörnyű lakhely lesz az osztályrészük. {26} Allah bőkezűen gondoskodik akikről akar, és szűkmarkúan mér másoknak. És ők örvendeznek az evilági életnek. Az evilági élet a túlvilági élethez képest csupán rövid élvezet. {27} Akik tagadtak, azt mondják: "Miért nem küldetett le hozzá küldetése bizonyítására valami csodás jel az ő Urától? Mondd: "Allah tévelygésbe viszi azt, akit akar. Ám aki megbánással fordul felé, azt egyenes úton fogja magához vezérelni. {28} Akik hisznek, és akiknek a szívét az Allahról való megemlékezés nyugalommal tölti el - bizony a szíveket az Allahról való megemlékezés tölti el nyugalommal -, {29} akik hisznek és jótetteket cselekszenek, azoknak boldogság lesz az osztályrésze és szép szálláshely, ahová megtérnek." {30} Eképpen küldtünk el téged egy népbe - amely előtt más népek már elenyésztek-, hogy hirdesd nékik azt, amit kinyilatkoztatás gyanánt sugalmaztunk néked. Ám ők nem hisznek a Könyörületesben. Mondd: " Ő az én Uram. Nincs más isten rajta kívül. Őreá hagyatkozom és hozzá fordulok megbánással."

31} És hogyha valamely Korán-szöveg révén mozgásba jönnének a hegyek, darabokra hasadna a föld, és szólásra lehetne bírni a halottakat akkor sem hinnének! Nem! Allahra tartozik minden dolog! Vajon nem esnek kétségbe azok, akik hisznek, azért, hogyha Allah úgy akarná, bizony az igaz útra vezérelné az összes embert? És a tagadókat szüntelenül katasztrófa fogja sújtani azért, amit cselekedtek, vagy a lakhelyükhöz közel fog bekövetkezni, amíg be nem teljesedik Allah ígérete. Allah nem szegi meg az ígéretét. {32} Már teelőtted is csúfot űztek küldöttekkel. Ám haladékot adtam azoknak, akik tagadtak. Aztán megbüntettem őket. És milyen volt az én büntetésem! {33} Vajon az, aki szemmel tart minden lelket, hogy ítélkezzen fölöttük azért, amire földi életükben szert tettek, olyan lenne, mint az ő bálványaik? És ők társakat helyeztek Allah mellé. Mondd: "Nevezzétek meg őket! Vagy olyasvalamiről akartok hírt adni neki, amiről ő nem tudja hogy az a földön lenne, vagy csak nyilvánvaló szóbeszédről adtok hírt neki?" De nem! Csábítónak mutatkozott a tagadók előtt az ő furfangjuk. És távol tarttattak az igaz úttól. És akit Allah tévelygésbe visz, annak számára nincs útmutató. {34} Már az evilági életben meglesz a büntetésük, ám a túlvilági büntetés még gyötrelmesebb lesz. Nem lesz akkor senkijük, aki oltalmazná őket Allahtól. {35} A Paradicsom, amelyre ígéretet kaptak az óvakodók, eképpen fest: patakok folynak alatta. El nem múló az ő gyümölcse és az árnyéka. Ez lesz a vége azoknak, akik óvakodtak. A tagadók vége pedig a Pokol tüze. {36} Akiknek adtuk az rást, azok örvendeznek annak, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzájuk. Azok között, akik összeszövetkeztek, vannak olyanok, akik egy részét tagadják. Mondd: "Én csupán azt a parancsot kaptam, hogy Allahot szolgáljam, és ne társítsak mellé más isteneket! Hozzá hívom az embereket, és hozzá lesz a visszatérésem." {37} És eképpen küldtük le azt arab nyelvű előírás gyanánt (hukmen arabijjen). Ha mindama tudás után, ami Allahtól osztályrészedül jutott, követed az ő szeszélyeiket, akkor Allahhal szemben nem lesz sem gyámolítód, sem oltalmazód. {38} Küldtünk már teelőtted küldötteket és adtunk nekik feleségeket és utódokat. És egy küldött sem hozhatott egy Áját (egy jelet), csak Allah engedelmével. Minden határidőnek írása van. {39} Allah eltörli, és megerősíti azt, amit akar, és nála van az Ősírás. {40} Akár megmutatjuk neked annak egy részét, amivel fenyegetjük őket, akár még előtte magunkhoz veszünk téged - a te feladatod csupán az igehirdetés. A mi feladatunk a számonkérés.

41} Vajon nem látták, hogy a földre jövünk és megkisebbítjük azt a szélein? Allah dönt. Nincs senki, aki a döntését megmásíthatná. Allah gyors a leszámolásban. {42} Cselt szőttek már azok is, akik őelőttük éltek. Ám minden cselszövés Allahra tartozik. Ő tudja, hogy minden lélek mire tesz szert. És a tagadók meg fogják tudni, hogy kié lesz a végső lakhely. {43} És azok, akik tagadtak, azt mondják: "Te nem vagy Allahtól elküldött." Mondd: "Allah elegendő tanú közöttem és közöttetek és azok, akiknél az Írás tudása van."

--------------------------

* Bla.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr6717905221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása