Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 006, A nyájak

2022. szeptember 08. - agarik

Hála Allahnak, aki megteremtette az egeket és a földet, és létrehozta a sötétségeket és a fényt. Ezek után azok, akik tagadtak, más lényeket tartanak Urukkal egyenlőknek! {2} Ő az, aki agyagból teremtett benneteket, aztán egy időszakot döntött az életeteknek és egy időszak Ő nála meg van határozva, ezek után ti kételkedtek a feltámadásban. {3} Ő Allah az egekben és a földön. Tudja a titkotokat és elhangzott szavatokat és tudja azt, hogy mire tesztek szert.* {4} Nem jött eddig egyetlen jel sem hozzájuk Uruk jelei közül, amelytől ne fordultak volna el**. {5} Hazugságnak tartották az Igazságot, amikor az eljött hozzájuk. Ám az ítélet napján híradás jön majd hozzájuk mindarról, amiből gúnyt szoktak űzni. {6} Vajon nem látták-e azt, hogy őelőttük már hány nemzedéket pusztítottunk el, holott annyi hatalmat és bőséget adtunk nekik a földön, amennyit nektek nem adtunk, és bőséges esőt küldtünk rájuk az égből, és folyókat hömpölyögtettünk alattuk? Ám bűneik miatt elpusztítottuk őket és egy másik nemzedéket támasztottunk utánuk. {7} Ha Írást küldtünk volna le néked papiruszon és kezükkel megtapogathatnák azt, azok, akik tagadtak még akkor is azt mondanák: "Mi más lenne ez, ha nem nyilvánvaló varázslat?" {8} És azt mondanák: "Miért nem küldetett le hozzá egy angyal?" Ám ha egy angyalt küldtünk volna le, akkor a dolog elvégeztetett volna. Nem kapnának utána haladékot. {9} És ha a küldöttet angyalnak tettük volna meg, akkor egy férfi alakjában tettük volna meg, és akkor Mi magunk összekavartuk volna őket, ahogy most is össze vannak kavarodva. {10} Már teelőtted csúfot űztek küldöttekkel, ám végül azokat, akik gúnyolódtak, mindenünnen bekeríti az, amiből ők csúfot szoktak űzni.

11} Mondd: "Járjátok be a földet, és nézzétek meg, mi végre jutottak azok, akik a küldötteket hazuggá nyilvánították!" {12} Mondd: "Vajon kié mindaz, ami az egekben és a földön van?" Mondd:"Allahé! Előírta magának a könyörületet. Bizony, össze fog gyűjteni benneteket a Feltámadás Napjára - ehhez kétség nem férhet; összegyűjti azokat, akik önmagukat veszítették el és nem hisznek." {13} És Övé mindaz, ami nyugszik az éjszakában és nappal. Ő a Halló és a Tudó. {14} Mondd: "Vajon választhatnék-e más gyámolítót, mint Allahot, az egek és a föld teremtőjét, aki teremtményeit táplálja, ám Ő nem tápláltatik?" Mondd: "Parancsot kaptam, hogy én legyek az első muszlim", és, hogy: "Ne légy társító a társítók között!" {15} Mondd: "Ha fellázadok Uram ellen, félnem kell egy szörnyű nap büntetését." {16} És akiknek a fejéről azon a napon elhárul ez, annak Allah irgalmazott meg. Ez nyilvánvaló diadal lesz. {17} Ha Allah valamilyen csapással sújt téged, azt senki el nem háríthatja, csak Ő; ha pedig valami jóval illet téged annak sem állhat útjában senki. Allah mindenek fölött hatalmas. {18} Ő az, akinek hatalma van szolgái fölött, Ő a Bölcs, és a Hozzáértő. {19} Mondd: "Mi lehet a legsúlyosabb tanúságtétel?" Mondd: "Allah tanú közöttem és közöttetek. És kinyilatkoztattatott nékem ez a Korán, hogy intselek vele benneteket és azokat, akikhez eljut. Vajon valóban tanúbizonyságot tesztek arról, hogy Allahon kívül más istenek is vannak?" Mondd: "Én nem tanúsítom ezt." Mondd: "Ő csupán egyetlen isten. Bizony, én ártatlan vagyok abban, hogy ti más isteneket társítotok Allah mellé." {20} Azok, akiknek az Írást adtuk, úgy ismerik azt, amiképpen a saját fiaikat ismerik - ők azok, akik elvesztegették a lelküket és nem hisznek.

21} És ki vétkesebb, mint az, aki hazugságot kohol Allah ellen és meghazudtolja jeleinket? Bizony, a kegyetlenek nem boldogulnak. {22} És azon a napon, amikor összegyűjtjük őket mind egy szálig! Akkor majd azt mondjuk azoknak, akik más isteneket társítottak Allah mellé: "Hol vannak azok, akiket ti társaknak véltetek?" {23} Ezután nem lesz más mentségük (Fitnetuhum), mint az, hogy azt mondják: "Allahra, a mi Urunkra! Nem társítottunk soha Allah mellé más isteneket!" {24} Nézd meg, hogyan hazudnak önmaguk ellen és hogyan tűnnek el tőlük a semmibe azok, amiket koholtak! {25} Akadnak közöttük olyanok, akik hallgatnak rád, ám szívükre leplet borítottunk, fülükre pedig süketséget, hogy ne érthessék azt. Lássanak bármilyen jelet, nem hisznek benne. Mikor aztán eljönnek hozzád, hogy vitába szálljanak veled, azok, akik tagadtak, azt mondják: "Mi mások ezek, mint a hajdan voltak mesés történetei." {26} És eltiltanak attól másokat, s maguk is távol maradnak tőle. Ám csupán önmagukat döntik pusztulásba, anélkül, hogy tudnának róla. {27} Ha látnád őket, amikor a Pokol tüze elé állíttatnak és azt mondják: "Bárcsak visszaadatnánk az életnek újra! Nem hazudtolnánk meg akkor Urunk jeleit és hívők lennénk!" {28} De nem! Csupán nyilvánvaló lett nékik az, amit korábban titokban tartottak. Ha visszaadatnának még egyszer az életnek, visszatérnének ahhoz, ami tilalmas volt nékik. Bizony, hazugok ők! {29} Azt mondják: "Nem létezik semmi más, csak evilági életünk, és nem fogunk föltámadni." {30} Ha látnád őket, amikor a túlvilágon Uruk elé állíttatnak! Azt mondja Ő: "Nem ez-e az Igazság?" "De igen, az Urunkra!" - mondják. Allah pedig azt mondja: "Ízleljétek meg a büntetést azért, hogy tagadók voltatok!"

31} Kárvallottak azok, akik hazugságnak nyilvánították azt, hogy a túlvilágon találkoznak Allahhal. Midőn azután váratlanul eljő hozzájuk az óra, azt mondják: "Ó jaj nekünk azért, amit elmulasztottunk!" És ők majd a hátukon viszik a terhüket. Vajon nem rossz-e az, amit cipelniük kell? {32} Az evilági élet csak játék és mulatozás. A túlvilági lakhely bizony jobb azoknak, akik óvakodnak Allahtól. Nem élnek-e az eszükkel? {33} Jól tudjuk, hogy mélyen elszomorít téged az, amit mondanak. Ám nem téged illetnek hazugsággal, hanem a kegyetlenek Allah jeleit tagadják. {34} Már teelőtted is meghazudtoltak küldötteket, ám ők türelmesen elviselték azt, hogy hazugsággal illették őket és zaklatást szenvedtek el, amíg el nem jött hozzájuk a mi segítségünk. És Allah szavai megmásíthatatlanok . Ám jött már hozzád híradás a korábbi küldöttekről. {35} Ha keserves is néked az ő elfordulásuk, akkor sem változtathatsz azon. És ha képes lennél alagutat találni a föld mélyébe, vagy létrát az égbe, hogy valami csodás jelet hozzál onnan nékik, akkor sem változtathatnál rajtuk. Ha Allah akarta volna, bizony egyesítette volna őket az útmutatás követésére. Ne légy hát tudatlan a tudatlanok között! {36} Csupán azok hallgatnak a hívó szóra, akik hallanak. A halottakat pedig Allah majdan föltámasztja. Aztán hozzá lesz majd visszatérésük. {37} Azt mondják: "Miért nem küldetett le hozzá küldetése bizonyítékaként valami csodás jel az ő Urától?" Mondd: "Allah képes arra, hogy leküldjön egy jelet, de a többségük nem tudja ezt." {38} Nincs állat a földön, sem szárnyaival repülő madár, amelyek ne alkotnának hozzátok hasonló közösségeket. Nem kerülte el a figyelmünket semmi sem az írásban. Allahnál lesz az ő gyülekezésük. {39} Akik hazugságnak tartották a mi jeleinket, azok siketek és némák a sötétségben. Allah tévelygésbe viszi azt, akit akar. Akit pedig akar, azt az egyenes útra viszi. {40} Mondd: "Mit gondoltok mi lesz veletek, ha Allah büntetése elér benneteket, vagy eljő hozzátok az óra? Ki máshoz fohászkodtok-e, mint Allahhoz, ha az igazat mondjátok?

41} Bizony, hozzá fogtok fohászkodni! És Ő, ha úgy akarja, elhárítja azt, ami miatt hozzá fohászkodtok. Ti pedig elfelejtitek azt, amit más istenek gyanánt társítottatok mellé." {42} Küldtünk hajdan különböző népekhez már teelőtted küldötteket és szükséggel és bajjal szorongattuk őket, hogy talán majd alázatosak lesznek. {43} Vajon miért nem alázkodtak meg, amikor a mi csapásunk érte őket? Ám megkeményedett az ő szívük és a sátán csábítónak tüntette föl, amit tenni szoktak. {44} Miután elfeledték azt, amivel meginttettek, tágra nyitottuk nékik minden dolog kapuját. Mikor aztán örömüket lelték abban, ami adatott nékik, váratlanul megragadtuk őket. Akkor bizony megnémultak a kétségbeeséstől. {45} Kiirtatott az utolsó maradéka is annak a népnek, amely vétkezett. Hála legyen Allahnak, a teremtmények Urának! {46} Mondd: "Mit gondoltok? Ha Allah vette volna el a hallásotokat és a látásotokat, s pecsételte volna le a szíveteket, vajon miféle isten adná azt vissza néktek Allahon kívül?" Nézd meg, hogy magyaráztuk meg nekik a jeleinket! Aztán mégis elfordulnak. {47} Mondd: "Mit gondoltok, mi lesz veletek, ha váratlanul, vagy nyíltan elér benneteket Allah büntetése? Vajon ki pusztíttatik el, ha nem a vétkes nép?" {48} A küldötteket csupán örömhír-hozók és intők gyanánt küldjük. Tehát, aki hisz és igaz tetteket cselekszik, azokat nem kell félteni és nem fognak szomorkodni. {49} Akik azonban hazugságnak tartják a mi jeleinket, azokat büntetés fogja sújtani azért a gonoszságért, amit elkövettek. {50} Mondd: "Én nem mondom nektek azt, hogy 'nálam vannak Allah kincsei', sem azt, hogy 'rendelkezem a rejtett dolgok tudásával (El-Ghaib)', s azt sem mondom nektek, hogy 'angyal vagyok'. Én csupán azt követem, ami kinyilatkoztatik nékem." Mondd: "Vajon egyenlő-e egymással a vak és a látó?" Hát nem gondolkoztok?

51} És intsd véle azokat, akik félnek, hogy Uruknál lesz majdan gyülekezésük s nem lesz sem gyámolítójuk, sem közbenjárójuk! Talán ők óvakodók lesznek. {52} És ne taszítsd ki a közösségből azokat, akik reggel és este egyre csak Urukhoz fohászkodnak, arca látását áhítozván! Nem a te feladatod az, hogy számon kérj tőlük bármit is - amiként nem is az ő feladatuk számon kérni tőled bármit is -, hogy annak alapján kitaszítsd őket a közösségből, s eképpen kegyetlen lennél a kegyetlenek között. {53} És próbára tettünk egyeseket közülük mások által, hogy azt mondják: "Vajon ezek azok, akiket Allah különleges kegyében részeltetett közülünk?" Talán nem Allah tudja a legjobban azt, hogy kik a hálásak? {54} És amikor eljönnek hozzád azok, akik hisznek a mi jeleinkben, akkor mondd: "Békesség néktek (Szelemun 'eleikum)! Előírta magának a ti Uratok a könyörületet, azt, hogy ha valaki közületek tudatlanságból cselekszik rosszat, s aztán megbánással fordul Allahhoz és megjavul az könyörületre lel." Bizony, Ő Megbocsátó és Könyörületes. {55} Eképpen magyarázzuk meg világosan a jeleinket, és hogy eképpen legyen nyilvánvaló a bűnösök útja. {56} Mondd: "Megtilttatott nékem az, hogy azokat szolgáljam, akikhez ti - Allah helyett - fohászkodtok." Mondd: "Nem követem a ti kényeteket - különben eltévelyednék az igaz úttól és nem tartoznék azokhoz, akiknek útmutatás adatott." {57} Mondd: "Nyilvánvaló bizonyítékom van az Uramtól, ti azonban hazugságnak tartjátok azt. Nem áll hatalmamban az, amit siettetni szeretnétek. A törvénykezés egyedül Allahnál van. Ő majd közölni fogja az igazságot. Ő a legjobb döntéshozó." {58} Mondd: "Ha az én hatalmamban állna az, amit siettetni szeretnétek, akkor a dolog köztem és köztetek már eldöntetett volna." Allah a kegyetlenek legjobb ismerője. {59} Nála vannak a rejtett dolgok kulcsai. Rajta kívül senki nem ismeri azokat. Ő tudja, mi van a szárazföldön és a tengerben. Még egy levél sem hullik le anélkül, hogy Ő ne tudna róla. És nincs egy mag sem a föld homályában, és nincs semmi, ami nedves, és semmi, ami száraz, hogy ne lenne följegyezve egy nyilvánvaló írásban. {60} És Ő az, aki magához szólít benneteket éjszaka, és tudja, mit követtetek el napközben. Azután fölserkent benneteket akkor, hogy beteljesedjék életetek megszabott határideje. Utána mindannyian hozzá fogtok visszatérni. Aztán Allah közölni fogja majd veletek, hogy mit cselekedtetek.

61} Ő az, akinek hatalma van szolgái fölött. És Ő őrangyalokat küld mellétek tetteiteket följegyzendő. Amikor aztán eljön valamelyikőtökhöz a halál, a küldötteink magukhoz szólítják őt, és nem kerüli el semmi a figyelmüket. {62} Aztán visszavitetnek Allahhoz, igazi Urukhoz. Vajon nem őt illeti meg az ítélkezés? Ő a leszámolók között a leggyorsabb. {63} Mondd: "Ki ment meg benneteket a szárazföld és a tenger sötétségéből, ha veszély idején hozzá fohászkodtok alázatosan és titokban, mondván: 'Ha megment minket e vészből, bizony hálásak leszünk a hálásak között!" {64} Mondd: "Egyedül Allah ment meg benneteket ebből és bármilyen vészből. Ám utána ti más isteneket társítotok Allah mellé." {65} Mondd: "Ő az, aki képes arra, hogy büntetést küldjön reátok felülről vagy alulról, zavarodottságot bocsásson rátok azzal, hogy pártoskodásokkal (Sia'an) oszt meg benneteket és egyesekkel közületek megízlelteti a másik erejét." Nézd meg, hogyan magyarázzuk meg a jeleinket. Talán fölfogják. {66} Ám a néped hazugságnak tartotta azt, holott az az igazság. Mondd: "Én nem vagyok fölétek rendelt istápolótok!" {67} Minden híradásnak megvan az ideje. Meg fogjátok tudni. {68} És ha látod azokat, akik a nyelvüket köszörülik a jeleinken, fordulj el tőlük, amíg valami másról nem kezdenek beszélgetni. Ha pedig a sátán elfeledteti veled ezt, akkor legalább e figyelmeztetés után ne ülj együtt a kegyetlen néppel! {69} Akik óvakodnak Allahtól, azok nem vonhatók felelősségre miattuk semmiben. Ám legyen ez figyelmeztetés nékik is! Talán óvakodók lesznek. {70} Hagyd azokat, akik játék és mulatság tárgyává tették vallásukat s akiket elkápráztatott az evilági élet. És intsél vele, hogy minden lélek a túlvilágon annak záloga lesz, amire az evilági életben szert tett. Allahon kívül nem lesz más védelmezője és közbenjárója. És kínáljon föl az Ítéletkor bármilyen váltságdíjat is, nem fogadtatik el tőle. Akik zálogul szolgálnak azért, amire evilági életükben szert tettek, azoknak forrásban lévő víz lesz az italuk és fájdalmas büntetés az osztályrészük azért, mert tagadók voltak.

71} Mondd: "Vajon Allah helyett máshoz fohászkodjunk, ami nem használ és nem árt nekünk? És tántorodjunk el, miután Allah az igaz útra vezérelt minket, hasonlóan ahhoz, akit a sátánok lépre csaltak a puszta földön, úgy, hogy megzavarodva ott áll, nem tudva, hová menjen? Társai vannak néki, akik hiába hívják őt a helyes utat mutató irányba mondván; 'Gyere hozzánk!"' Mondd: "Allah útmutatása az igazi útmutatás. És parancsot kaptunk, hogy vessük alá magunkat a teremtmények Urának!" {72} És parancsot kaptunk, hogy: "Végezzétek el az imádságot és óvakodjatok tőle! Ő az, akinél majdan gyülekezésetek lesz." {73} Ő az, aki megteremtette az egeket és a földet - Igazsággal. Azon a napon, amikor valamiről azt mondja: "Legyél!" - akkor az van. Az Ő szava az Igazság. És Övé az uralom azon a napon, amikor megfuvatik a trombita. Ő a rejtett és a nyilvánvaló dolgok tudója és Ő a Bölcs, s a Hozzáértő. {74} És emlékezz arra, amikor Ábrahám azt mondta apjának, Ezerának: "Vajon bálványokat veszel istenek gyanánt? Úgy látom, hogy te és a néped nyilvánvaló*** tévelygésben vagytok." {75} És eképpen megmutattuk Ábrahámnak az egek és a föld birodalmát, hogy azokhoz tartozzék, akiknek szilárd bizonyosságuk van! {76} Amikor az éjszaka beborította őt, látott egy csillagot. Azt mondta: "Ez az én Uram." Midőn azonban lenyugodott, azt mondta: "Nem szeretem a lenyugvókat." {77} Amikor látta a Holdat feljönni, azt mondta: "Ez az én Uram." Midőn azonban lenyugodott, azt mondta: "Ha nem vezet engem az én Uram az igaz útra, bizony, tévelygő leszek a tévelygő néppel." {78} Amikor látta a Napot fölkelni, azt mondta: "Ez az én Uram. Ez nagyobb." Midőn azonban lenyugodott, azt mondta: "Bizony én ártatlan vagyok abban, hogy ti más isteneket társítotok Allah mellé. {79} Arcomat hanifként afelé fordítom, aki megteremtette az egeket és a földet. És nem vagyok társító a társítók között." {80} A népe vitába szállt vele. Azt mondta: "Vitába akartok szállni velem Allahról, holott Ő az igaz útra vezetett engem. Nem félem azokat, akiket ti istenek gyanánt társítotok mellé - kivéve, ha az én Uram akar valamit. Az én Uram tudása mindent magába foglal. Vajon nem akarjátok megszívlelni az intést?

81} Hogyan félném azokat, amiket más istenek gyanánt társítotok Allah mellé, holott ti nem féltek más isteneket társítani Allah mellé, amire nézvést nem küldött le néktek semmiféle bizonyítékot? A két csoport közül vajon melyiknek van több joga a biztonságra? Feleljetek nekem, ha van róla tudomásotok! {82} Akik hisznek és nem keverik kegyetlenséggel a hitüket, azoké a biztonság. Ők azok, akik az igaz úton vezéreltetnek. {83} Ez a mi érvünk, amit Ábrahámnak adtunk az ő népével szemben. Több fokkal magasabbra emeljük a bölcsességben azt, akit mi akarunk. Bizony, a te Urad Bölcs és Tudó. {84} És ajándékoztuk néki Izsákot és Jákobot. Mindegyiküket az igaz útra vezéreltük. Noét már korábban az igaz útra vezéreltük és leszármazottai közül: Dávidot, Salamont, Jóbot, Józsefet, Mózest és Áront. Így jutalmazzuk meg a jóravalókat; {85} továbbá az igaz útra vezéreltük Zakariást, Jánost, Jézust és Éliást. Mindegyikük igaz az igazak között. - {86} Továbbá Ismáelt, Elisát (El-Jesze'e), Jónást és Lótot. Mindegyiküket a többi teremtmény fölé helyeztük. {87} Továbbá egyeseket atyáik, utódaik és fivéreik közül. Kiválasztottuk és az egyenes útra vezéreltük őket. {88} Ez Allah útmutatása. Igaz útra vezérli vele a szolgái közül azt, akit akar. Ha azonban más isteneket társítottak volna Allah mellé, akkor meddő lett volna, amit cselekedtek. {89} Ők azok, akiknek adtuk az Írást, a bölcsességet és a prófétaságot. És ha most ezek nem hisznek benne, akkor más nép gondjaira bízzuk azt, akik hisznek benne. {90} Ők azok, akiket Allah az igaz útra vezérelt. Kövesd hát az ő útmutatásukat! Mondd: "Nem kívánok érte tőletek fizetséget. Intés az a világmindenségnek."

91} Nem mérték föl ők Allahot az Ő mértéke szerint. Emlékezz arra, amikor azt mondták: "Nem küldött le Allah kinyilatkoztatás gyanánt semmit." Mondd: "Ki küldte hát le az Írást, amelyet Mózes hajdan fényességként és útmutatásként hozott az embereknek? Lemásolván papiruszlapokká teszitek azt, amit megmutattok, ám sok mindent elrejtetek. A kinyilatkoztatás révén megtanultatok olyasmit, amit korábban nem tudtatok sem ti, sem atyáitok." Mondd: "Allah küldte le."**** Aztán, hadd őket tevékenykedésükben játszani. {92} Áldott Írás ez, amelyet leküldtünk ama kinyilatkoztatások bizonyságaképpen, amelyek előtte voltak. Intened kell vele a városok anyját, s azokat, akik körülötte élnek. Akik hisznek a túlvilágban, azok hisznek benne. És ők szigorúan betartják az imádságukat. {93} És ki vétkesebb, mint az, aki hazugságot kohol Allah ellen, vagy azt mondja: "Kinyilatkoztatásban részesültem" - holott nem kapott semmiféle kinyilatkoztatást; és aki azt mondja: "Le fogok küldeni valami ahhoz hasonlót, amit Allah küldött le." Bárcsak látnád, amikor a kegyetlenek a halál kínjaiban vergődnek s az angyalok kinyújtják feléjük a kezüket, mondván: "Adjátok ki a lelketeket! Ma a megaláztatás büntetését kapjátok viszonzásul azért, hogy Allahhal szemben valótlanságot mondogattatok és fennhéjázva elvetettétek az Ő jeleit." {94} Most pedig egyes-egymagatokban idejöttetek hozzánk úgy, ahogyan először megteremtettünk benneteket és magatok mögött hagytátok mindazt, amivel földi életetekben felruháztunk benneteket. És mi nem látjuk a ti közbenjáróitokat, akikről úgy vélekedtetek, hogy velünk együtt a ti részestársaitok ők. Bizony, elszakadtatok egymástól és eltűntek tőletek a semmibe azok, amikről tagadásotokban képzelődtetek. {95} Allah az, aki kettéhasítja a magszemet és a datolya magvát, hogy csírázhassanak. Ő hozza világra az élőt a halottból s a halottat az élőből. Íme, ez Allah! Hogyan fordultok el tőle? {96} Ő hasítja ketté az eget hajnalhasadásra. Ő jelölte ki az éjszakát pihenésre. És a Nap és a Hold pontos számítás szerint haladnak (Huszbenen). Ez a Büszke és a Tudó megbecsülése szerint történik. {97} Ő az, aki elhelyezte néktek a csillagokat, hogy megtaláljátok általuk a helyes irányt a szárazföld és a tenger sötétjében. Világosan megmagyaráztuk a jeleket azoknak az embereknek, akiknek tudásuk van. {98} Ő az, aki egyetlen személyből hozott létre benneteket és adott néktek az anyaméhben helyet a nyugalomra és megőrzésre az atya ágyékában (Ue-muszteude'un). Világosan megmagyaráztuk a jeleinket azoknak az embereknek, akik fölfogják. {99} Ő az, aki vizet küld le az égből. És mi minden dolog bimbózását indítjuk el azzal. Abból aztán zöld hajtásokat sarjasztunk; azokból pedig kalászokban sűrűn egymásra sorjázó magvakat fakasztunk. És a pálmafák hímporából mélyen lecsüngő datolyafürtök teremnek. És a vízzel szőlőskerteket sorjáztattunk és olajfákat és gránátalmafákat, amelyek gyümölcsei hasonlítanak és különböznek egymástól. Ám nézd meg - amikor gyümölcsöt hoznak - a gyümölcsüket és az érésüket! Bizony, jelek vannak ezekben azok számára, akik hisznek.***** {100} És mégis Allah társainak tulajdonították a dzsinneket, holott Ő teremtette azokat. És tudatlanságukban fiúkat és leányokat találtak ki neki. Magasztaltassék! Mennyire fölötte áll Ő annak, amit állítanak róla!

101} Ő az egek és a föld teremtője. Hogyan lehetne néki gyermeke, amikor nem volt hitvestársa, és minden dolgot Ő teremtett. Ő minden dolog tudója. {102} Íme ez Allah, a ti Uratok! Nincs más isten rajta kívül. Ő minden dolog teremtője. Szolgáljátok őt! Mindeneknek Ő az istápolója. {103} A tekintetek nem észlelik Őt, ám Ő észleli a tekinteteket. Ő a Kedves, és a Hozzáértő. {104} Immár nyilvánvaló bizonyítékok érkeztek hozzátok Uratoktól. Aki lát, az a maga hasznára lát; aki pedig vak, a maga kárára az. Nem vagyok én a ti őrzőtök. {105} Így magyarázzuk meg a verseket, hogy a tagadók azt mondják: "Te tanultad azokat!" - és hogy nyilvánvalóvá tegyük azt azok számára, akiknek tudásuk van. {106} Kövesd azt, ami kinyilatkoztatott néked az Uradtól! Nincs más isten rajta kívül. És fordulj el a társítóktól! {107} Ha Allah úgy akarta volna, nem társítottak volna mellé más isteneket.****** Nem tettünk téged őrzőül fölöttük. És nem is vagy te az ő istápolójuk. {108} És ne szidalmazz azokat, akikhez Allah helyett másnak fohászkodnak*******, nehogy ellenséges érzületükben Allahot szidalmazzák. Így ékesítettük föl minden nép számára az ő tetteiket. Aztán azonban Urukhoz lesz majd visszatérésük. Ő pedig közölni fogja velük, hogy mit tettek. {109} És megesküdtek Allahra a legünnepélyesebb esküvéseikkel, hogy ha jönne hozzájuk egy jel, bizony ők hinnének benne. Mondd: "A jelek egyedül Allahnál vannak. És mi tudatja veletek azt, hogy ha eljönnek azok, akkor hinni fognak?" {100} És visszájára fordítjuk a szívüket és a tekintetüket, úgy, ahogyan már legelőször nem hittek benne. És hagyjuk őket féktelenségükben tévelyegni.

111} *És küldenénk bár le hozzájuk az angyalokat, és beszélnének hozzájuk a halottak, s gyűjtenénk bár össze előttük minden dolgot seregestől, akkor sem hinnének - kivéve, ha Allah úgy akarja. Ám a legtöbben közülük nem tudják ezt. {112} És ekképpen minden prófétának állítottunk ellenséget az emberek és a dzsinnek sátánjai közül, akik egymásnak sugallnak cifra és hiú beszédet. Viszont ha az Urad akarta volna, akkor nem tették volna ezt. Hadd hát őket a hazugságaikkal együtt. {113} hadd hajoljon feléje azoknak a szíve, akik nem hisznek a túlvilágban, s csak leljék a tetszésüket benne, s hadd kövessék el azt, aminek az elkövetésében mesterkednek! {114} Vajon ne Allahot, hanem egy másik ítélő bírát kívánjak, holott Ő az, aki leküldte hozzátok az írást világosan megmagyarázva? Akiknek már teelőtted odaadtuk az írást, azok tudják, hogy az valóban a te Uradtól küldetett le hozzád. Ne légy hát kételkedő a kételkedők között! {115} Beteljesedett a te Urad szava a valóság és az igazság szerint. Az Ő szavai megmásíthatatlanok. És Ő a Halló és a Tudó. {116} És ha te azok nagy részének engedelmeskedsz, akik a földön vannak, akkor tévútra visznek téged, Allah útjától messze. Vélekedéseket követnek csupán és nem tesznek mást, csak hazudtolnak. {117} A te Urad a legjobb tudója annak, ki tévelyeg el az Ő útjától, és Ő a legjobb tudója annak, kik vezéreltetnek az igaz úton. {118} Egyetek abból, aminek a levágásakor elhangzik Allah neve, ha hisztek az Ő jeleiben! {119} Miért nem esztek abból, aminek a levágásakor elhangzik Allah neve, holott Ő elmagyarázta nektek, hogy mit tiltott meg-kivéve, ha kényszerűségből folyamodtok ahhoz? Bizony, sokan visznek tévelygésbe másokat tudatlanságból az ő vágyaikkal. A te Urad a legjobb tudója azoknak, akik áthágják az Ő parancsait. {120} Hagyjátok el a vétket, akkor is, ha látható, akkor is, ha rejtve van! Akik vétkeztek, azok azt kapják viszonzásul, amit elkövettek.

121} s******** ne egyetek abból, aminek a levágásakor nem hangzik el Allah Neve. Gonoszság az! Bizony, a Sátánok gyalázatosságot sugallnak cinkosaiknak az emberek között, hogy vitába szálljanak veletek. Ha engedelmeskedtek nekik, bizony társítók vagytok. {122} Vajon aki halott volt, és föltámasztottuk, s fényt adtunk neki, amelyben ő járhat-kelhet az emberek között-vajon ő hasonlatos-e ahhoz, aki sötétségben van, amelyből nem jöhet ki? Eképpen mutatkozott csábítónak a tagadóknak előtt az, amit cselekedtek. {123} És így jelöltük ki minden városban a legnagyobb bűnösöket, hogy szőjék ott az ő cseleiket. Ám ők csupán saját maguk ellen szövik a cseleiket, anélkül, hogy tudnának róla. {124} És ha jel érkezik hozzájuk Allahtól, azt mondják: "Nem fogunk hinni mindaddig, amíg nem adatik nékünk olyasvalami, ami Allah küldötteinek adatott korábban." Ám Allah a legjobb tudója annak, hová rendeli az üzenetét. Akik vétkeztek, azokat megaláztatás sújtja a túlvilágon Allahnál és rettenetes büntetés, amiért folyton-folyvást cselszövésben mesterkedtek. {125} Akit Allah az igaz útra akar vezetni, annak a keblét kitárja az Iszlám számára. Akit azonban tévelygésbe akar vinni, annak a keblét szűkké teszi és elszorítja, mintha az égbe emelkedne fel. Így rója ki Allah a tisztátalanság büntetését azokra, akik nem hisznek. {126} Ez a te Urad útja - egyenes út. Mi megmagyaráztuk a jeleinket azoknak, akik hajlanak az intő szóra. {127} Uruknál a túlvilágon a béke hajléka lesz az ő osztályrészük. És Ő lesz az ő gyámolítójuk azért, amit földi életükben cselekedtek. {128} És azon a napon, amikor összegyűjti őket mind egy szálig, az Úr azt mondja majd: "Ó dzsinnek gyülekezete! Nagyon sok embert szereztetek meg magatoknak!" Cinkosaik az emberek között azt mondják majd: "Urunk! Kölcsönösen hasznára voltunk egymásnak. Most azonban elértük a határidőt, amit kiszabtál nekünk." Az Úr pedig erre azt mondja: "A Pokol tüze lesz a lakhelyetek." És benne égnek majd örökké - kivéve, amit Allah másképpen akar. Bizony, a te Urad Bölcs és Tudó. {129} Így majd egyes bűnösöknek hatalmat adunk mások fölött amiatt, amit tetteikkel szereztek maguknak. {130} "Ó dzsinnek és emberek gyülekezete! Vajon nem jöttek-e hozzátok küldöttek a saját soraitokból, hogy előadják néktek a jeleimet és figyelmeztessenek, hogy ezen a ti napotokon találkozni fogtok vélem?" Ők pedig azt mondják: "Tanúságot teszünk önmagunk ellen." Elkápráztatta őket az evilági élet, és tanúságot tesznek önmaguk ellen, hogy tagadók voltak.

131} Ez azért van, mivel a te Urad nem pusztítja el a városokat igazságtalanul - úgy, hogy azok lakói tudatlanok még. {132} Mindegyiküknek meglesz a túlvilágon a maga fokozata aszerint, ahogyan földi életében cselekedett. A te Urad tudván tudja azt, amit cselekszenek. {133} A te Urad gazdag, Övé a kegyelem. Ha akarja, elpusztít benneteket, azt teszi meg utánatok utódul, akit akar - úgy, ahogyan más emberek leszármazottaiból megalkotott benneteket. {134} Az, ami fenyeget benneteket, bizony el fog jönni; és ti nem tudjátok meghiúsítani azt. {135} Mondd: "Cselekedjetek helyzetetek szerint ('Ele mekenetikum)! Én is így fogok cselekedni. Meg fogjátok tudni, hogy kié lesz majdan a végső lakhely. Bizony, a kegyetlenek nem boldogulnak. {136} És kijelöltek egy részt Allahnak a földnek gyümölcséből és a jószágokból, amiket Ő sokasított és azt mondják: "Ez illeti meg Allahot" - így képzelik ők-, "és ez illeti meg a mi társainkat." Ami az ő társaiknak jár, az nem jut el Allahhoz, ami viszont Allahnak jár, az az ő társaiknak jut. Milyen rosszul ítélnek! {137} Továbbá az ő társaik csábítónak tüntették föl a társítok közül sokak számára gyermekeik megölését, hogy romlásba döntsék őket és elhomályosítsák nékik az ő hitüket. Ha Allah úgy akarná, nem tennék ezt. Hagyd őket a hazugsággal együtt, amit koholnak. {138} Azt mondják: "Ezek érinthetetlen jószágok és érinthetetlen gyümölcsei a földnek. Senki nem ehet belőlük, csak akiknek mi megengedjük." - Így képzelik ők - és "olyan jószágok ezek, amelyeknek a háta tilalmas." És vannak jószágok, amelyeknek a levágásakor nem említik Allah nevét - hazugságot koholva ellene. Allah megfizet a túlvilágon nekik azért, hogy hazugságokat koholtak. {139} És azt mondják: "Ami ezeknek a jószágoknak a hasában van, az csupán a mi férfijainknak van megengedve, ám feleségeinknek tilalmas." Ha azonban halva születik, akkor ők egyképpen részesednek belőle. Allah megfizet a túlvilágon az ő állításukért. Bizony, Ő Bölcs és Tudó. {140} Kárvallottak azok, akik ostobán, tudatlanságból megölik gyermekeiket és akik tilalmasnak nyilvánítják azt, amivel Allah ellátta őket ? hazugságot koholva Allah ellen. Eltévelyedtek ők és nincsenek az igaz útra vezérelve.

141} Ő az, aki kerteket sarjasztott - lugassal és lugas nélkül - és datolyapálmát és gabonát, amelyből különféle étkek készülnek és olajfákat és gránátalmafákat, amelyek gyümölcsei hasonlítanak és különböznek egymástól. Ha beérnek, egyetek a gyümölcseikből és az aratás napján adjátok oda azt, ami a szegényeknek jár belőle. Ám ne legyetek mértéktelenek! Ő nem szereti a mértékteleneket. {142} És a jószágok között teremtett málhás állatokat és fiatal tevéket (Fersen). Egyetek abból, amivel Allah ellátott benneteket és ne lépjetek a sátán nyomdokaiba. Nyilvánvaló ellenségetek ő nektek. {143} Nyolc - páronként összetartozó - állatot teremtett nektek: a birkákból kettőt és a kecskékből kettőt. Mondd: "Vajon a két hímet tiltotta meg, vagy a két nőstényt, vagy pedig azt, amit a két nőstény méhe zár magába? Közöljétek velem bizonyosan, hogy hogy tiltotta meg Allah nektek, amit koholtok, ha az igazat mondjátok." {144} A tevéből kettőt és a tehénből kettőt Mondd: "Vajon a két hímet tiltotta meg, vagy a két nőstényt, vagy pedig azt, amit a két nőstény méhe zár magába? Vagy netán tanúi voltatok, amint Allah mindezt elrendelte néktek?" És ki kegyetlenebb, mint az, aki hazugságot kohol Allah ellen, hogy tudatlanságában tévelygésbe vigye az embereket? Bizony, Allah nem vezeti az igaz útra a kegyetleneket. {145} Mondd: "Abban, ami kinyilatkoztatott nékem, nem lelem azt, hogy bármi is tilalmas lenne a táplálkozó étkéül - kivéve az elhullott állat húsa, a levágáskor elfolyt vér és a disznó húsa -ez tisztátalanság-, és a förtelmes hús, aminek a levágásakor máshoz hangzik el a fohász, nem Allahhoz. Ám aki kényszerű helyzetben eszik ilyesmit, anélkül, hogy a tilalmat áhítozná, vagy át akarná hágni az előírást, azt nem terheli vétség." Bizony, a te Urad Megbocsátó és Könyörületes. {146} Azoknak, akik zsidók, megtiltottunk táplálékul minden állatot, amelynek karma van. A szarvasmarhákból és a juhokból megtiltottuk nekik a zsírjukat - kivéve azt, ami a hátukon és a beleiken található, vagy ami a csontjaikkal keveredik össze. Ezzel fizettünk meg nekik a lázongásukért. Mi valóban az igazat mondjuk. {147} Ha ők hazugsággal vádolnak téged, akkor mondd: "A te Uradnak a kegyelme ugyan mindent magában foglal, de a bűnös népről nem hárítható el az Ő szigora." {148} Akik Allah mellé más isteneket társítanak, azt fogják mondani: "Ha Allah úgy akarta volna, nem társítottunk volna Allah mellé más isteneket, sem mi, sem atyáink és nem is tiltottunk volna meg semmit."********* Így vádolták hazugsággal Allah küldötteit már azok is, akik őelőttük voltak, amíg meg nem ízlelték a mi szigorunkat. Mondd: "Van valami tudásotok, amit elénk tárhatnátok? Vélekedéseket követtek csupán, s nem tesztek mást, csak hazudtoltok." {149} Mondd: "Allahnál van a döntő érv. Ha úgy akarta volna, mindannyiótokat az igaz útra vezetett volna." {150} Mondd: "Rajta! Hozzátok elő a tanúitokat, akik tanúsíthatják, hogy Allah megtiltotta azt, amit ti állítotok!" Ha ők tanúskodnak mellette, te ne tanúskodj velük! És ne kövesd azoknak a kényét, akik hazugságnak tartják a mi jeleinket, akik nem hisznek a túlvilágban és más lényeket tartanak Urukkal egyenlőknek!

151} Mondd: "Gyertek ide! Hirdetem azt, amit Uratok megtiltott nektek: Nem szabad semmit sem társítanotok mellé! Bánjatok jól a szülőkkel! Ne öljétek meg a gyermekeiteket szegénység miatt - mi ellátunk benneteket és őket a szükségessel!********** Tartsátok távol magatokat a hitvány cselekedetektől, legyenek azok láthatóak vagy rejtettek. És ne öljetek meg emberéletet, amit Allah tilalmasnak nyilvánított ?csak jogosan. Íme, ezt kötötte lelketekre, talán éltek az eszetekkel. {152} És ne nyúljatok az árva jószágához - kivéve a legáldásosabb módot - mindaddig, amíg el nem éri a nagykorúságát! Adjatok igazságos mértéket és teljes súlyt - ahogyan a méltányosság megköveteli! Senkitől nem követelünk többet, mint amire képes. És ha kijelentetek valamit, legyetek igazságosak, még ha egy rokonról van is szó! És teljesítsétek egyezségeteket Allah iránt: Íme ezt kötötte lelketekre, talán hajlotok az intő szóra." {153} És elrendelte még, hogy: "Ez az én utam - egyenes út. Kövessétek azt! És ne kövessetek más ösvényeket, nehogy elváljanak veletek az Ő útjától!" Íme ezt kötötte lelketekre, talán óvakodók lesztek. {154} Ezután átadtuk Mózesnek az Írást, hogy teljessé tegyük kegyünket annak számára, aki jót cselekedett, és hogy minden egyes dolgot megmagyarázzunk benne és útmutatás és kegy gyanánt. Talán hisznek abban, hogy Urukkal találkozni fognak. {155} Írás ez, amelyet megáldva leküldtünk. Kövessétek hát és óvakodjatok Allahtól! Talán könyörületre leltek. {156} Leküldtük ezt az Írást nektek, hogy ne mondjátok azt: "Ez az Írás csupán két vallási csoportnak küldetett le előttünk - Nincs tudomásunk arról, hogy mit tanulmányoztak ők az Írásban." {157} Vagy hogy ne mondjátok: "Ha az Írás hozzánk küldetett volna le, mi jobban követnénk az útmutatást, mint ők. " Ám most nyilvánvaló bizonyíték, útmutatás és kegyelem érkezett hozzátok a ti Uratoktól. És ki kegyetlenebb annál, aki hazugságnak nyilvánítja Allah jeleit és elfordul azoktól? Akik elfordulnak a mi jeleinktől, azoknak szörnyű büntetéssel fogunk megfizetni a túlvilágon az ő elfordulásukért. {158} Vajon mi másra várhatnak ők, mint arra, hogy eljönnek hozzájuk a halálangyalok vagy az Urad jön el, vagy az Urad jelei közül jön el valami? Azon a napon, amikor Urad jelei közül eljön valami, nem használ a hite egy léleknek sem, amely nem hitt korábban, vagy az ő hitében nem tett szert valami jóra. Mondd: "Várjatok csak! Bizony, mi várakozunk." {159} Nincsen semmi közöd azokhoz, akik szakadásokat idéztek elő a vallásukban és pártokká (Sia'an) váltak***********. Az ő dolguk Allahra tartozik. Ő pedig közölni fogja velük, hogy mit tettek. {160} Aki a túlvilágon valami jótettel jön elő, annak tízszer annyi lesz a jutalma. Aki pedig valami rossz cselekedettel jön, annak a fizetsége ugyanannyi lesz csupán. Nem fognak jogtalanságot szenvedni.

161} Mondd: "Az én Uram engem az egyenes útra vezérelt hanifként: egy értékes valláshoz, Ábrahámnak a vallásához- aki nem volt társító a társítók között." {162} Mondd: "Az imádságom az áldozati állatom, az életem és a halálom Allahot illetik, a teremtmények Urát! {163} Nincs társa néki. Ennek megvallására szólíttattam föl, és én vagyok az első a muszlimok között. {164} Mondd: "Vajon ne Allahot, hanem más Urat kívánjak, holott mindenek fölött Ő az Úr?" Mindenki a maga számlájára tesz szert valamire. És senki nem cipeli egy másiknak a terhét. Aztán az Uratokhoz lesz majd visszaérkezésetek. Ő pedig közölni fogja veletek, hogy az evilágon miben különböztetek. {165} Ő az, aki korábbi nemzedékek utódaiként (Khale-ife) a földre helyezett benneteket. És egyeseket közületek magasabb rangra emelt másoknál, hogy eképpen tegyen próbára titeket abban, amit adott nektek. A te Urad gyors a büntetésben, de Megbocsátó és Könyörületes is************.

-------------------------------

* Allah lehallgat! Illuminati confirmed!
** Példákat persze nem mond.
*** Mi olyan nyilvánvaló rajta? Különösen vegyük észre, hogy a nem-mohamedánok nem "tagadásban élnek", hanem "tévedésben". Ha Mr. Allah diktátorsága annyira "nyilvánvaló", hogyan nem veszik észre a nem-muszlimok?
**** Ennek mi értelme? Akikkel beszél, nyilvánvalóan (lol) az az álláspontja, hogy NEM Mr. Allah küldte le.
***** Ez a gond: "azoknak akik hisznek". Ám egy valódi bizonyíték olyan, ami akkor is érvényesnek találtatik, ha az ideológiádban az illető NEM hisz.
****** Innentől hogyan hibáztathatók hogy megtették?
******* Itt két dolog: egy: ha ne szidalmazd őket, miért eszi ki a Korán igen jelentős részét a pokoltűz-prédikáció? Kettő: mi van azokkal, akik máshoz SEM imádkoznak?
******** Miért kezdődik kisbetűvel ez a mondat?
********* Pontosan ezt írta ebben a surában fentebb. Most hirtelen ez "hazugság"? Elmész anyádba.
********** Egyfelől, kac-kac. Másfelől: ezek szerint ez az iszlám világban komoly probléma volt, mint a judaistáknál a kecskegidát megfőzni az anyja tejében.
*********** Érdekes megjegyezni, hogy az iszlámnak ma 2 fő irányzata van egyházszakadás okán. Melyik az igazi? Lerendeznék mielőtt minket többieket abajgatnak ezzel az egész hülyeséggel?
************ És a szerző nem érzi az ellentmondást a felsorolt tulajdonságok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3817926961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása