Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 014, Ábrahám

2022. augusztus 10. - agarik

Elif Lem Ra Írás ez*, amit leküldtünk neked, hogy - Uruk engedélyével - kihozd az embereket a sötétségből a fényre a Büszke és a Hálálandó útjára. {2} Allah útjára, akié mindaz, ami az egekben és a földön van. Jaj a tagadóknak a rájuk váró szörnyű büntetés miatt, {3} akik jobban szeretik az evilági életet a túlvilágnál, és távol tartanak másokat is Allah útjától, s azt kívánják, hogy görbe legyen az: ők messze bolyongó tévelygésben vannak. {4} És nem küldtünk egy küldöttet sem, csak úgy, hogy népe nyelvén hirdessen, azért, hogy megmagyarázza nekik azt. És tévelygésbe viszi Allah azt, akit akar**, és az igaz útra vezeti azt, akit akar. Ő a Hatalmas és a Bölcs. {5} És elküldtük hajdan Mózest a mi jeleinkkel mondván: "Hozd ki a népedet a sötétségből a fényre, és emlékeztesd őket Allah napjaira!" Bizony abban jelek vannak mindenki számára, aki állhatatos és hálás. {6} És emlékezzetek arra, amikor Mózes azt mondta a népének: "Emlékezzetek Allah kegyére, amelyet irántatok tanúsított! Emlékezzetek arra, amikor megmentett benneteket Fáraó népétől: szörnyű büntetést szabtak ki rátok, amikor lemészárolták fiaitokat, s csupán a nőket hagyták életben közületek!". Súlyos próbatétel volt ebben nektek az Uratoktól. {7} És emlékezzetek arra, amikor a ti Uratok kihirdette: "Bizony, ha hálásak vagytok, még több kegyet fogok tanúsítani irántatok. Ha azonban hálátlanok vagytok - bizony, az én büntetésem szörnyű!" {8} Mózes azt mondta: "Ha hálátlanok vagytok, ti és valahányan csak vagytok a földön annak ti látjátok kárát. Allah Bizony, Gazdag és Hálálandó." {9} Vajon nem ért-e el hozzájuk azoknak a híre, akik előttük éltek: Noé népének, `Adnak, Tamúdnak, és azoknak, akik utánuk éltek s akiket csak Allah ismer? Eljöttek hozzájuk az ő küldötteik világos bizonyítékokkal, de ők a szájukba dugták a kezüket és azt mondták: "Nem hiszünk mi a ti küldetésetekben. Bizony nyugtalanító kétségben vagyunk mi az iránt, amire hívtok bennünket." {10} A küldötteik azt mondták: "Illetheti-e kétség Allahot, az egek és a föld teremtőjét? Azért hív benneteket, hogy megbocsássa a ti bűneiteket és haladékot adjon nektek megszabott határidőig." "Ti csak hozzánk hasonló emberek vagytok" - mondták azok -; "el akartok fordítani bennünket attól, amit atyáink szolgáltak. Álljatok hát elénk valami nyilvánvaló hatalommal!"

11} "Mi csak hozzátok hasonló emberek vagyunk" - mondták nekik a küldötteik. "Ám Allah a kegyében részelteti a szolgái közül azt, akit akar. Nem a mi feladatunk az, hogy valami nyilvánvaló hatalommal álljunk elő - ha csak nem Allah engedelmével. Allahra hagyatkozzanak a hívők. {12} És mi ne hagyatkozhatnánk Allahra, amikor Ő vezérelt bennünket a mi útjainkra? És bizony, mi állhatatosan elviseljük a szenvedést, amit nekünk okoztok. És Allahra kell hagyatkozniuk a reá hagyatkozóknak!" {13} Azok, akik tagadtak, azt mondták az ő küldötteiknek: "Bizony, mi kiűzünk benneteket a mi földünkről, vagy vissza kell térnetek a mi vallásunkra!" És az ő Uruk sugallatot adott nékik: Bízvást el fogjuk pusztítani a kegyetleneket! {14} És bizony titeket teszünk meg a föld lakóinak, miután ők már nem lesznek. Ez annak jár, aki féli az én bírói székemet (Makami) és féli a fenyegetésemet." {15} És döntést kívántak az Uruktól. És csalatkozik reményében minden megátalkodott hatalmaskodó. {16} Mögötte van a gyehenna. És gennyes váladékot kap inni; {17} kortyolja azt, ám alig-alig tudja lenyelni. A halál bukkan föl előtte mindenünnen, de ő nem halhat meg. Szigorú büntetés van mögötte. {18} Akik nem hisznek az ő Urukban, azoknak a cselekedetei a hamuhoz hasonlók, amelyre egy viharos napon hevesen zúdul a szél. Egykor nem lesz semmi hatalmuk semmi fölött, amit az evilágon szereztek. Ez a messze bolyongó tévelygés. {19} Vajon nem láttad, hogy Allah igazsággal teremtette az egeket és a földet? Ha úgy akarja, elpusztít benneteket és új teremtést hoz. {20} Allahnak ez nem esik nehezére.

21} És valamennyien az úr elé járulnak. És a gyengék azt mondják azoknak, akik fennhéjáztak: "Mi a ti követőitek voltunk. Vajon el tudtok-e hárítani tőlünk valamennyit Allah büntetéséből?" "Ha Allah az igaz útra vezérelt volna bennünket" - mondták azok - akkor mi is az igaz útra vezéreltünk volna titeket. Egyre megy nekünk, hogy nyugtalanok vagyunk-e, avagy állhatatosan tűrünk. Nincs hová menekülnünk." {22} "És azt mondja a Sátán, amikor már az ügy végrehajttatott: "Allah az igaz ígéretet ígérte meg nektek. Én is ígértem nektek, és most megszegem az ígéretemet. Nem volt hatalmam felettetek, csakhogy hívtalak és ti hallgattatok rám. Ne okoljatok hát engem, hanem magatokat okoljátok! Én se tudlak megmenteni benneteket ettől. Ti se tudtok engem megmenteni. És megtagadom azt, hogy engem társnak állítottatok korábban. A kegyetleneknek bizony fájdalmas büntetés jár." {23} Akik azonban hittek, és jótetteket cselekedtek, azok kertekbe bocsáttatnak be, amelyek alatt patakok folynak, s - Allah engedelmével - örökké azokban fognak időzni. És "Békesség!" köszöntéssel köszöntik ott őket. {24} Vajon nem láttad-e, hogyan élt Allah példabeszéddel egy jó szóról? Olyan az, mint egy jó fa, amelynek szilárd a gyökere s az ágai az égbe nyúlnak, {25} és Allah engedelmével mindenkor gyümölcsöt hoz. Allah példabeszédekkel él az embereknek, talán hallgatnak az intő szóra. {26} A rossz szó pedig hasonlatos a rossz fához, amely a gyökereitől megfosztva áll a föld fölött, minden szilárdság nélkül. {27} Szilárd igével szilárdítja meg Allah azokat, akik hisznek, az evilágon és a túlvilágon. A kegyetleneket pedig Allah tévelygésbe viszi. Allah azt cselekszik, amit akar. {28} Vajon nem láttad-e azokat, akik Allah kegyelmét tagadásra cserélték és népüket a pusztulás lakhelyére telepítették, {29} a gyehennába? Benn fognak sülni. Milyen szörnyű tartózkodási hely! {30} Allah mellé hamis isteneket helyeztek, hogy tévelygésbe vigyenek másokat az ő útjától. Mondd: "Élvezzétek csak evilágotokat egy rövid ideig! A Pokol tüzébe fogtok megtérni!"

31} Mondd a szolgáimnak, akik hisznek: végezzék el az imádságot, költekezzenek titokban vagy nyíltan abból, amivel gondoskodtunk róluk, mielőtt fölvirrad az a nap, amikor nem lesz adásvétel, sem barátság. {32} Allah az, aki megteremtette az egeket és a Földet, és aki vizet küldött le az égből, s gyümölcsöket sarjasztott azzal - táplálékul néktek. És hajókat rendelt a szolgálatotokra, hogy - az Ő parancsára - sietve haladjanak a tengeren. És szolgálatotokra rendelte a folyókat. {33} És szolgálatotokra rendelte a Napot és a Holdat, amelyek fáradhatatlanul haladnak pályájukon. És szolgálatotokra rendelte az éjszakát és a nappalt. {34} És megadta néktek mindazt, amit csak kértetek tőle. Ha meg akarnátok számlálni kegyét, számát sem tudnátok annak. Ám az ember bizony megátalkodott az ő kegyetlenségében és tagadásában. {35} És emlékezz arra, amikor Ábrahám azt mondta: "Uram! Tedd ezt a várost biztonságossá, és óvj meg engem és fiaimat attól, hogy bálványokat imádjunk! {36} Uram! Bizony, ők számos embert vittek tévútra. Aki engem követ, az hozzám tartozik, aki pedig ellenszegül nekem, az magának árt. Bizony, te Megbocsátó és Könyörületes vagy. {37} Urunk! Leszármazottaim egy részét egy terméketlen völgybe telepítettem le a te szent Házad mellé - ó Urunk! -, hogy elvégezhessék az imádságot. Add, hogy bizonyos emberek szíve jóindulattal hajoljon feléjük. És lásd el őket gyümölcsökkel! Talán hálásak lesznek. {38} Urunk! Te tudod, mit rejtünk el és mit nyilvánítunk ki. Allah előtt nem rejtőzhet el semmi, sem a földön, sem az égben. {39} Hála Allahnak, aki öregségem ellenére Izmáelt és Izsákot ajándékozta nékem! Bizony, az én Uram meghallgatja a fohászt. {40} Uram! Add meg, hogy elvégezzem az imádságot én és egyesek leszármazottaim között! Urunk! És fogadd el a fohászomat!

41} Urunk! Bocsáss meg nékem és szüleimnek és a hívőknek azon a napon, amikor beáll a leszámolás!" {42} És bizony ne gondold azt, hogy Allah nem tudja azt, hogy mit cselekszenek a kegyetlenek. Ő csupán haladékot ad nekik egy napig, amikor kimerednek majd a tekintetek {43} nyakukat előre nyújtva sietnek elő, fejüket felemelik, pillantásuk nem tér vissza egymásra és szívük üres lesz. {44} És intsd az embereket attól a naptól, amikor rájuk tör a büntetés, és azok, akik vétkeztek, azt mondják: "Urunk! Adj nékünk haladékot egy rövid időre, hogy feleljünk a hívásodra és kövessük a küldötteket!" Vajon nem esküdtetek-e meg korábban, hogy nem lesz elmúlás számotokra? {45} Azoknak a lakhelyein laktatok, akik vétkeztek önmaguk ellen és nyilvánvaló lett előttetek, hogyan bántunk velük. Intő példákat hoztunk föl nektek. {46} És szőtték az ő cselüket. Ám az ő cselszövésük sorsa Allahnál van - még ha a cselszövésüktől a hegyek mozdulnának is el a helyükről. {47} Nem szabad hát azt gondolnod, hogy Allah megszegi ígéretét, amelyet a küldötteinek tett - Allah Büszke, Ő a bosszú letéteményese ? {48} azon a napon, amikor a Föld másik Földdé változik és az egek is és ők az Egyedüli, és a Mindenható Allah elé járulnak. {49} Azon a napon látod majd a bűnösöket bilincseikben, egymással összekötözve, {50} az ingük szurokból lesz és a Pokol tüze borítja be az arcukat;

51} Allah elé járulnak, hogy Allah minden léleknek megfizessen aszerint, amire szert tett. Allah gyors a leszámolásban. {52} Igehirdetés ez az embereknek, és hogy intés legyen az számukra, és tudják, hogy csupán Ő az egyetlen isten, és hogy emlékezzenek meg róla azok, akiknek eszük van!

---------------------------

* A Bla után nincs írásjel. De az Í nagybetű. Mi folyik itt?
** És bedobja őket a Gyehenna Tüzébe, ahol lesz sírás és fogcsikorgatás. Érzitek mi a bajom?
***

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5517905185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása