Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 023, A Hívők

2022. augusztus 05. - agarik

*Boldogok a hívők, {2} akik imádságukban (Khasi'un) meditálnak, {3} és akik az üres fecsegésre** ügyet sem vetnek, {4} és akik megadják a zakátot***, {5} és akik szemérmükkel önmegtartóztatók, {6} kivéve feleségeikkel vagy, akiket jobbjuk birtokol****, emiatt nem számolnak el. {7} Tehát akik ezen felül kívánkoznak, azok, akik áthágják a határt, {8} és akik a megbízatásukra és a megállapodásukra vigyáznak, {9} és akik imáikat betartják. {10} Ők lesznek az örökösök,

11} akik öröklik (Al-Firdausz) a Paradicsomot. Örökké abban fognak időzni. {12} Megteremtettük hajdan az embert (Szuleletin min Tín) merő agyagból. {13} Aztán spermacsepként tettük őt egy masszív helyen. {14} Ezután a spermacseppet vérröggé formáztuk, a vérrögöt pedig húsdarabbá, a húsdarabot pedig csontokká formáztuk. A csontokat pedig fölruháztuk hússal. Ezután egy másik teremtményként hoztuk őt életre. Áldassék Allah, a legjobb teremtő! {15} Aztán, ezek után, bizony meg fogtok halni. {16} Aztán, a Feltámadás napján föl fogtok támadni. {17} És megteremtettünk fölöttetek hét utat (Szeb'e-Tara-ika) és nem feledkeztünk meg semmiről a teremtésben. {18} És vizet bocsátottunk le bizonyos mennyiségben az égből, és a földön szállásoltuk azt el. Mi vissza is tudjuk venni azt. {19} És létrehoztunk nektek általa kerteket pálmafákkal és szőlőtőkékkel, amelyeken sok gyümölcs terem nektek, és belőlük esztek is. {20} és egy fát, amely a Sínai (Tur) hegyen növekszik és (Duhni) olajat és (Szibghin) mártást terem az evőknek.

21} És bizony, van okulni valótok a nyájakban. Inni adunk nektek abból, ami a belsejükben van és még számos hasznotok van belőlük, és belőlük esztek is. {22} Azokon és a hajókon hordoztatott benneteket. {23} Elküldtük hajdan Noét az ő népéhez és azt mondta nekik: "Ó népem, szolgáljátok Allahot! Nincs más istenetek Rajta kívül! Tehát nem akartok óvakodni?" {24} Az előkelők az ő népéből, akik tagadtak, azt mondták: "Nem más ő, mint egy hozzátok hasonló ember, aki fölétek akarja helyezni magát. Ha Allah úgy akarta volna, bizonyosan angyalokat küldött volna le. Nem hallottuk, hogy hajdanvolt atyáinknál előfordult volna efféle. {25} Nem más ő, csak egy dzsinntől megszállt ember. Várjatok vele egy ideig! {26} Noé azt mondta: "Uram! Segíts nekem, mivel hazugsággal vádolnak!" {27} Emiatt mi azt sugalltuk neki: "Építsd meg a bárkát a szemünk előtt és a sugallatunk szerint! És ha eljön a parancsunk és fölforr a katlan*****, akkor bocsáss be abba minden fajból egy párat és a házad népét, kivéve azokat közöttük, akik ellen már elhangzott a szavunk! És ne emelj szót nálam azokért, akik vétkeztek! Bizony, nekik a vízbe kell fulladniuk! {28} És ha helyet foglaltál a bárkán te, és akik veled vannak, akkor mondd: "Hála Allahnak, aki megmentett bennünket a kegyetlen néptől!" {29} Mondd, ó Uram szállásolj el engem egy áldott szálláshelyen! Te vagy a legjobb szállásadó. {30} Bizony, jelek vannak ebben, és Mi valóban megpróbáltatás alá tettük.

31} Aztán más nemzedékeket támasztottunk őutánuk. {32} Aztán elküldtünk közéjük egy közülük való küldöttet, aki azt mondta: "Szolgáljátok Allahot, nincs más istenetek Rajta kívül! Tehát nem akartok óvakodni?" {33} Az előkelők az ő népéből, akik tagadtak és hazugságnak tartották a túlvilággal való találkozásukat és akiket az evilági életben mindenféle jóval láttunk el, azt mondták: "Nem más ő, mint hozzátok hasonló ember, aki eszik abból, amiből ti is esztek, és iszik abból, amiből ti is isztok." {34} És ha engedelmeskedtek egy embernek, aki olyan, mint ti, akkor bizony vesztesek vagytok! {35} Ugye ígéri-e néktek, hogy ha már meghaltatok és porrá és csonttá váltok, hogy sírotokból előhozattok? {36} Távol legyen, távol az ígéret, amit kaptok! {37} Nem létezik semmi más, csak az evilági életünk. Meghalunk, és élünk, és nem fogunk feltámadni. {38} Nem más ő, mint egy férfi, aki hazugságot koholt Allahról. Mi bizony nem hiszünk neki!" {39} Azt mondta: "Uram, biztosíts nekem győzelmet, amiatt hogy hazudtolnak!" {40} Erre azt mondta Allah: "Bizony hamarosan megbánják."

41} Valóban, kiáltás ragadta meg őket. És víz-sodorta uszadékká tettük őket. Tehát távol legyen a kegyetlen nép! {42} Azután más nemzedékeket támasztottunk őutánuk. {43} A népek nem hozhatják előrébb a határidejüket és nem is halaszthatják el. {44} Aztán elküldtük a küldötteinket, (Tetra) egyiket a másik után. Valahányszor elment egy néphez az ő küldötte, hazugsággal vádolták. Így sorjáztattuk a népeket egyiket a másik után. És szájról-szájra járó történetekké tettük őket. Távol legyen az a nép, aki nem hisz! {45} Aztán elküldtük Mózest és fivérét, Áront a jeleinkkel és nyilvánvaló hatalommal {46} Fáraóhoz és előkelőihez. Ám ők fennhéjáztak. Kevély nép volt. {47} Azt mondták: "Higgyünk két hozzánk hasonló embernek, miközben a népe minket szolgál?" {48} Aztán hazugsággal vádolták őket. Bizony ők is azokhoz tartoztak, akiknek pusztulás lett a sorsa. {49} Adtuk Mózesnek az Írást, talán jó útra vezeti őket. {50} Aztán csodás jellé tettük Mária fiát és az anyját és menedéket adtunk nekik (Rabwatin) egy dombon, mely (Zeti Kararin) nyugodt tartózkodást és (Me'in) forrásvizet kínált.

51} "Ó próféták, egyetek a finomságokból és igaz tetteket cselkedjetek, hiszen Én a tudója vagyok annak, amit cselekszetek. {52} Íme ez a ti népetek, egyetlen egy nép és én vagyok a ti Uratok. Tehát Tőlem óvakodjatok!" {53} Aztán szétoszlottak a vallásuk ügyében egymás közt (Zubura) szektákra. Minden párt örvendez annak, hogy milyen törvényhez tartozik. {54} Hagyd őket a tévelygésükbe merülni bizonyos határozott időre! {55} Azt hiszik, hogy azért gondoskodunk róluk bőségesen gazdagsággal és fiúgyermekekkel, mert jó úton járnak. {56} Mi előrefizetésként máris jólétben tartjuk őket. Bizony ők nem érzik ezt. {57} Azok, akik az Uruk féleleme miatt tartanak Tőle, {58} és akik Uruk jeleiben hisznek, {59} és akik Uruk mellé nem társítanak más isteneket, {60} és akik adják azt, amit adnak, s szívük elszorul a félelemtől mivel az Urukhoz fognak visszatérni,

61} ők buzgólkodnak sietve abban, hogy tegyék a jót és mindenki mást megelőznek abban . {62} Nem bízunk egy lélekre egy dolgot csak, amit meg tud tenni és egy olyan könyv van nálunk, amely az igazságot mondja, tehát nem szenvedhetnek igazságtalanságot. {63} Bizony a szívük (Ghamra) örvényben van efelől és azon kívül is sok dolgot kell még nekik cselekdiuk! {64} Amikor végül büntetéssel sújtjuk azokat, akik az evilág javait élvezik, akkor segítségért kiáltanak. {65} Ne kiáltsatok ma segítségért! Nem kaptok tőlünk segítséget! {66} Újra meg újra hirdettettek nektek a jeleim, ám ti sarkon fordultatok {67} fennhéjázón bánva vele, éjszaka beszélgetvén fecsegtetek róla. {68} Vajon nem gondolkodtak-e el ezen a beszéden? Vagy olyasvalami jött hozzájuk, ami az ő hajdanvolt atyáikhoz nem jött? {69} Vagy nem ismerték föl a küldöttüket, hogy megtagadják őt? {70} Vagy azt mondják: "Dzsinn szállta meg őt!" De nem! Elhozta nékik az Igazságot. Ám a legtöbben közöttük gyűlölik az Igazságot.

71} Ha az Igazság az ő kényüket követné, akkor romlásnak indulnának az egek és a föld, s minden lakójuk. De nem! Az ő intésüket hoztuk el hozzájuk. Ám ők elfordulnak az intéstől. {72} Avagy kérsz-e valami járandóságot? A te Urad juttatása azonban jobb! Ő a legjobb gondoskodó a gondoskodók között. {73} Te az egyenes útra hívod őket. {74} Ám azok, akik nem hisznek a túlvilágban, elfordulnak az úttól. {75} Ha irgalmat tanúsítanánk irántuk, s elhárítanánk a bajt, amiben vannak, megmakacsolnák magukat a féktelenségükben tévelyegnének. {76} Büntetéssel sújtottuk már őket, ám ők nem vetették alá magukat az Uruknak és nem esdekeltek hozzá. {77} Amikor végül rájuk nyitottuk a súlyos büntetés kapuját, akkor kétségbe estek miatta. {78} Ő az, aki létrehozta nektek a hallást, a látást és a szíveket. Milyen kevéssé vagytok ti hálásak! {79} Ő az, aki megsokasított benneteket a földön és hozzá lesz majd gyülekezésetek. {80} Ő az, aki életre kelt és halálba küld, és néki köszönhető az éjszaka és nappal váltakozása. Vajon nem éltek az eszetekkel?

81} De nem! Ugyanazt mondják ők, amit a hajdanvoltak mondottak. {82} Azt mondják: "Ha meghaltunk s porrá és csonttá válunk, vajon új életre támadunk-e föl? {83} Mi, és korábban atyáink ezt az ígéretet kaptuk. Mi más ez, mint a hajdanvoltak mesés történetei?" {84} Mondd: "Kié a Föld, s az, aki rajta van - ha tudjátok?" {85} Azt fogják mondani: "Allahé." Mondd: "Hát nem hallgattok az intő szóra?" {86} Mondd: "Ki a hét ég Ura és ki a hatalmas trónus Ura?" {87} Azt fogják mondani: " Minden Allahé." Mondd: "Hát nem akartok-e óvakodni?" {88} Mondd: "Kinek a kezében van az uralom mindenek fölött, és Ő ad védelmet, de őellene nincsen védelem, ha tudjátok?" {89} Azt fogják mondani: "Minden Allahé." Mondd: "Miféle varázslat tart hát igézetében benneteket?" {90} Nem! Elhoztuk hozzájuk az Igazságot. Ők azonban hazudnak.

91} Allah nem nemzett fiat és nem volt mellette más isten******. Különben minden isten elvenné azt, amit ő teremtett meg, s egyesek bizonnyal a többiek fölé kerekednének. Magasztaltassék Allah! Mennyire fölötte áll Ő annak, amit állítanak! {92} Ő a rejtett és a nyilvánvaló dolgok tudója. Mennyire fölötte áll Ő annak, amit más istenek gyanánt mellé társítanak! {93} Mondd: "Uram! Ha megmutatod nékem, amivel fenyegettetnek, {94} Uram! Ne tégy engem akkor a kegyetlen nép közé!" {95} Bizony, hatalmunkban áll, hogy megmutassuk neked, amivel megfenyegetjük őket. {96} Hárítsd el a rosszat olyasvalamivel, ami jobb annál! Mi vagyunk a legjobb tudói annak, amit állítanak. {97} És mondd: "Uram! Oltalmat keresek nálad a sátán gonosz sugalmazásai ellen! {98} És oltalmat keresek nálad, Uram, attól, hogy ne jelenjenek meg nekem." {99} Amikor eljön valamelyikükhöz a halál, azt mondja: "Uram! Hagyd, hogy visszatérhessek az életbe! {100} Talán jót cselekszem abban, amit hátrahagytam!" De nem! Ez csak egy szó, amit csak kiejtett a száján! Mögöttük lesz az akadály (Berzekhun) addig a napig, amikor föltámaszttatnak.

101} És amikor megfuvatik a trombita, azon a napon nem lesz köztük vérrokonság és nem kérdezgetik egymást. {102} Akiknek a mérlegserpenyőik súlyosak lesznek, azok boldogulnak. {103} Akiknek azonban könnyű lesz a mérlegserpenyőjük, azok önmagukat veszejtették el. Örökké a gyehennában fognak időzni. {104} A tűz égeti az arcukat és a fogukkal vicsorítanak abban. {105} Vajon nem hirdettettek néktek az én jeleim, ám ti egyre hazugsággal vádoltátok azokat? {106} Azt mondják: "Urunk! A balsors legyűrt minket! Tévelygő nép voltunk! {107} Urunk! Hagyd, hogy kimehessünk belőle! Ha újra tesszük, akkor bizony kegyetlenek vagyunk!" {108} Allah azt mondja: "Hordjátok el magatokat oda! És ne szóljatok hozzám!" {109} A szolgáim egy része azt mondta: "Urunk! Bocsáss meg nekünk, és légy irgalmas hozzánk! Te vagy az irgalmasok legjobbja." {110} Ám ti gúny tárgyává tettétek a szolgáimat, mígnem miattatok elfeledték azt, hogy megemlékezzenek rólam, és ti kinevettétek őket.

111} Ma megjutalmazzuk őket azért, mert állhatatosak voltak, és mivel ők azok, akik diadalt aratnak. {112} Ő azt mondja: "Hány esztendeig időztetek a földön?" {113} Azt mondják: "Egy napig, vagy a nap egy részét. Ám kérdezd meg azokat, akik kiszámolták!" {114} Azt mondja: "Csupán rövid ideig tartózkodtatok - ha tudtátok volna! {115} Azt gondoltátok vajon, hogy játékból teremtettünk benneteket, és hogy nem lesz visszatérésetek hozzám?" {116} És magasztaltassék Allah, a Király, az Igazság! Nincs más isten rajta kívül. Ő a nemes trónus Ura! {117} Aki Allah mellett másik istenhez fohászkodik, anélkül, hogy bizonysága lenne rá, annak egyedül Allahnál lesz a számadása. A tagadók nem boldogulnak. {118} És mondd: "Uram! Bocsáss meg és irgalmazz! Te vagy a irgalmasok legjobbja!"

-----------------------------------------

* Azt a magányos csillagot nem én raktam oda, hanem a szövegben így szerepel. Miért?
** Értsd: például olyanokra, akik szerint a Föld nem lapos
*** Nem arról volt szó korábban/későbbi surában, hogy a papoknak nem kell pénz? Most meg jönnek az egyházi adóval!
**** Áh, szeretőtartás. Esetleg egyenesen rabszolgatartás? Nemi erőszak legalizálásáról van szó?
***** Áh, itt nem egyszerűen megfulladnak az Özönvízben a hitetlen Mocskok, hanem MEGFŐNEK! Allah könyörületes!
****** Egyértelmű a keresztényellenesség eme Jézus-kritikában.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7017901349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása