Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 015, El-Hidzsr**

2022. augusztus 10. - agarik

*Elif Lem Ra*** Ezek az írás és egy nyilvánvaló Korán jelei. {2} Azok, akik tagadtak, talán szeretnék majd, ha muszlimok lettek volna. {3} Hagyd Őket, hadd egyenek, élvezzenek és kecsegtesse őket az evilág reménye! Ám majd megtudják! {4} És nem pusztítottunk el egy várost sem, csak úgy, hogy előre megszabott írásuk volt. {5} Nincs nép, amely megelőzné a határidejét és nem is késleltetheti. {6} És azt mondják: "Te, akinek leküldetett az intés! Bizony, te bolond vagy! {7} Miért nem állasz elő nekünk angyalokkal, ha igazmondó vagy az igazmondók között?" {8} Mi azonban nem küldünk le angyalokat, csak az Ítélet igazságával. Ám akkor sem kapnak haladékot. {9} Bizony, Mi leküldtük az intést. És bizony, Mi őrzői vagyunk annak. {10} Már teelőtted küldtünk küldötteket a hajdanvoltak pártos (Sia) gyülekezeteihez.

11} És egy küldött sem jött el hozzájuk úgy, hogy ne űztek volna belőle gúnyt. {12} Mi bocsátjuk be azt a bűnösök szívébe, {13} ám ők nem hisznek benne - noha már előttük megvolt annak a szokásos módja, ahogy Allah a hajdanvolt tagadó népeket megbüntette. {14} És ha kaput nyitnánk nekik az égben és ha naphosszat felhághatnának azon keresztül, {15} azt mondanák: "Csak elkápráztatták a mi szemünket, vagy inkább olyan emberek vagyunk, akikkel varázslat történt." {16} És tornyokat helyeztünk az égre és fölékesítettük őket azoknak, akik szemlélik, {17} és megőriztük azokat az összes megkövezett sátántól {18} kivéve attól, aki orozva odafülel, ám azt világosan látható tűzcsóva követi. {19} És a földet kiterítettük és reá vetettünk szilárdan rögzített hegyeket, és mindenféle jól kiegyensúlyozott dolgot sarjasztottunk rajta. {20} És elhelyeztünk benne táplálékot nektek és azoknak, akikről nem ti gondoskodtok.

21} Nincs semmi sem, aminek a tárháza nem nálunk lenne. És csak meghatározott mértékben küldjük le azt. {22} És elküldtük a szeleket, amelyek esőfelhővel viselősek. És vizet bocsátottunk le az égből és megitattunk titeket azzal. És nem ti tároljátok azt. {23} És mi vagyunk azok, akik életre keltünk és halálba küldünk, és mi vagyunk az örökösök. {24} És bizony mi tudjuk, kik azok, akik előresietnek közöttetek, és kik azok, akik hátramaradnak. {25} Az Urad, majd Ő fogja összegyűjteni őket. Bizony, Ő Bölcs és Tudó. {26} És teremtettük hajdan az embert száraz agyagból, megformált sárból; {27} és megteremtettük a dzsinneket korábban a szemúm tüzéből****. {28} És emlékezz arra, amikor a te Urad azt mondta az angyaloknak: "Bizony én embert fogok teremteni, száraz agyagból, megformált sárból. {29} Amikor megformáztam őt és életet leheltem belé a lelkemből, akkor vessétek le magatokat előtte földre borulva!" {30} És mindenki az angyalok között földre borult

31} kivéve Iblist. Ő megtagadta azt, hogy leboruljon a borulókkal. {32} "Iblis!"- mondta Allah. "Mi van veled, hogy nem borulsz le borulókkal?" {33} "nem azért vagyok" - mondta az -, "hogy egy ember előtt leboruljak, akit te száraz agyagból, megformált sárból teremtettél." {34} "Pusztulj innen!" - mondta Allah. "Bizony, te megkövezendő vagy! {35} És átok lesz rajtad az ítélet Napjáig!" {36} Iblis azt mondta: "Uram! Adj nékem haladékot addig a napig, amíg halottaikból föl nem támasztatnak!" {37} "Íme, azokhoz tartozol" - mondta Allah -, "akiknek haladék adatott {38} egy meghatározott idő napjáig." {39} Iblis azt mondta: ,Uram! Azért, mert tévútra vittél engem, tetszetősen fölékesítem majd nekik azt, ami a földön van és bizony, mindannyiukat félrevezetem - {40} kivéve a hozzád őszinte szolgáidat közöttük!"

41} "Ez az én hatalmam alatt való egyenes út" - mondta Allah. {42} "Az én szolgáim felett nincs hatalmad kivéve, aki téged követ***** a megtévesztők közül" {43} És a gyehenna tüze lesz mindannyiuk találkozóhelye. {44} Hét kapuja van annak, és mindegyik kapunak egy rész lesz közülük elosztva. {45} Az óvakodók azonban kertekben és forrásoknál lesznek. {46} "Lépjetek be békességgel, biztonságban!" {47} És eltávolítjuk azt, ami gyűlölség a szívükben lakozik, úgy, hogy testvérek gyanánt hevernek a kereveteken egymással szemben. {48} Nem nyomasztja ott őket fáradtság és nem fognak kiűzetni onnan. {49} Add hírül a szolgáimnak, hogy én vagyok a Megbocsátó és a Könyörületes, {50} és hogy a büntetésem fájdalmas büntetés!

51} És adj hírt nekik Ábrahám vendégeiről! {52} És emlékezzetek arra, amikor beléptek hozzá és azt mondták: "Békesség!" "Bizony" - mondta ő-, "mi félünk tőletek." {53} "Ne félj"- mondták ők-, "örömhírt hozunk neked egy tudással rendelkező fiúról." {54} Ő azt mondta: "Örömhírt hoztok nekem egy fiúról, holott már utolért az öregség? Miféle örömhírt hoztok hát?" {55} Azok azt mondták: "Az igazságnak megfelelően hozunk neked örömhírt. Ne add hát föl a reményt!" {56} "Ki vesztené el a reményt Ura irgalmában" - mondta ő-, "ha csak nem a tévelygők?" {57} "És mi járatban vagytok, küldöttek?" - mondta tovább. {58} Azok azt mondták: "Bizony, mi küldetésben vagyunk egy néphez, amely bűnös - {59} kivéve Lót családját. Megmentjük őket mind, {60} kivéve a feleségét******. Így rendeltük el. Ő bizony azok közé tartozik, akik hátramaradnak."

61} És amikor a küldöttek Lót családjához érkeztek, {62} azt mondta ő: "Ismeretlen emberek vagytok ti." {63} "Nem!" - mondták azok.******* "Azt hozzuk el néked, amiben ők kételkedtek. {64} Mi az Igazságot hoztuk el neked, és bizony, mi az igazat mondjuk. {65} És kerekedj föl a családoddal akkor, amikor az éjszaka a legsötétebb. És menj a hátuk mögött, és nem szabad egyikőtöknek sem visszafordulnia, hanem menjetek, ahová parancsot kaptatok!" {66} És feltártuk előtte azt a dolgot, hogy reggelre kelve írmagja sem marad ezeknek, {67} és a város lakói örvendezve jöttek Lóthoz. {68} Lót azt mondta: "Ezek az én vendégeim. Ne szégyenítsetek meg engem! {69} És óvakodjatok Allahtól és ne hozzatok gyalázatot rám általuk!" {70} Azok azt mondták: "Vajon nem tiltottuk-e meg neked, hogy bárkit is vendégül láss?"********

71} "Itt vannak a leányaim" - mondta Lót -, "ha így akartok cselekedni." {72} Az életedre! Bizony, ők az eszeveszettségükben tévelyegnek! {73} És napfelkeltekor kiáltás ragadta meg őket. {74} És fölfordítva pusztítottuk el a várost és szidzsilből való köveket záporoztunk rájuk. {75} Bizony, jelek vannak ebben a figyelmeseknek. {76} És valóban, az bizony egy el nem múló úton van. {77} Bizony, jel van ebben a hívőknek. {78} És a cserjés lakói bizony Kegyetlenek voltak. {79} És bosszút álltunk rajtuk. Mindketten nyilvánvaló példával szolgálnak. {80} És al-,Higr lakói is hazugsággal vádolták hajdan a küldötteket.*********

81} Elhoztuk nékik a jeleinket, de ők elfordultak azoktól. {82} És a hegyekből házakat faragtak ki, hogy biztonságban legyenek. {83} Ám reggelre kelve kiáltás ragadta meg őket {84} és nem használt nekik, amire földi életükben szert tettek. {85} És mi valóban megteremtettük az egeket és a Földet. És az óra bizony el fog jönni. légy hát elnéző illendő módon! {86} Bizony, az Urad az, aki mindenek teremtője és tudója. {87} És mi elküldtük néked a hét Meszeni (Szeb'en minel-meszeni) és a hatalmas Koránt. {88} Ne mereszd a szemedet arra, amit egyes csoportjaiknak (Ezuedzsen minhum) haszonélvezetre adtunk! És ne légy szomorú miattuk! És vedd szárnyaid alá a hívőket! {89} És mondd: "Én vagyok bizony a nyilvánvaló intő." {90} ahogy leküldtünk a szétosztókra,

91} akik a Koránt Ídinnek tartották. {92} Az Uradra! Mindannyiuktól számon kérjük majd {93} azt, amit cselekedtek. {94} Hirdesd hát azt, amire parancsot kaptál, és fordulj el a társítóktól! {95} Bizony, mi elegendőek vagyunk nektek a gúnyolódókkal szemben, {96} akik Allah mellé egy másik istent helyeznek. De majd megtudják! {97} Jól tudjuk, hogy elszorul a szíved attól, amit mondanak. {98} De hirdesd Urad dicsőségét, és légy azok között, akik földre borulnak! {99} És szolgáld Uradat, míg el nem jő hozzád a bizonyosság.

------------------------------

* megint nem én voltam
** A cím szó szerinti jelentése A Köves Föld, de az iszlámban egy konkrét helyett (is) jelöl.
*** Bla.
**** Na, megtudtuk, hogy a dzsinnek tűzből lettek. Azt még mindig nem tudom mikor jön be a kívánságteljesítés.
***** HAHAHAHAHA!
****** Lót feleségével mi volt a baj? Azt az előző mondatban tisztáztuk, hogy ő nem volt bűnös. Akkor?
******* HAHAHAHAHA! Odajön egy idegen, akit sose láttam, és kijelenti hogy rosszul tudom? Ezen nem lehet nem nevetni!
******** Hát, ezt jól hozzáköltötték az eredeti sztorihoz... Pedig a Bibliában egyből két változat is van!
********* Egy: miért hazsnál a szöveg a városra itt más írásmódot, mint a címben. Kettő: nem igaz hogy hazugsággal vádoltak volna bárkit. Három: a küldöttek egyáltalán nem szóltak Lótékon kívül másnak!
**********

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3217905163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása