Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 003, Imran nemzetsége*

2022. szeptember 10. - agarik

Elif Lem Mim**. {2} Allah, nincs más isten, csak Ő, az Élő, és a Gondoskodó. {3} Leküldte reád (Te Próféta) az írást az Igazsággal ama kinyilatkoztatások bizonyságaképpen, amik előtte voltak. Leküldte a Tórát és az Evangéliumot {4} korábban útmutatás gyanánt az embereknek. És leküldte most a kinyilatkoztatást (Furqan). Akik nem hisznek Allah jeleiben, azoknak a túlvilágon súlyos büntetés lesz osztályrészük. Allah Büszke, és a bosszú letéteményese. {5} Allah előtt nincsen semmi rejtve, sem a földön, sem az égben. {6} Ő az, aki megformáz benneteket az anyaméhben, ahogy akarja. Nincs más isten rajta kívül. Ő a Büszke és a Bölcs. {7} Ő az, aki leküldte hozzád az Írást. Ebben vannak egyértelmű jelek, ezek adják az Könyv anyját, és vannak mások, több értelműek. Azok, akiknek a szívében tévelygés lakozik, azt követik, ami többértelmű belőle áhítozván a széthúzást, s azt, hogy a maguk szája íze szerint értelmezzék azt. Ám e verseket senki nem tudja értelmezni, csak Allah. Azok azonban, akik szilárdak a tudásban, azt mondják: "Hiszünk benne. Minden a mi Urunktól ered." Ám csupán azok hajlanak az intő szóra, akiknek van eszük. {8} "Urunk! Ne támassz tévelygést a mi szívünkben, miután már az igaz útra vezettél bennünket! És ajándékozz meg minket a kegyelmeddel. Hiszen te vagy az ajándékozó. {9} Urunk! Te fogod összegyűjteni az embereket egy olyan nap számára, amelyet kétség nem illethet." Allah nem szegi meg az ígéretét. {10} E napon a tagadóknak Allahhal szemben fabatkát sem érnek a javaik és a gyermekeik. Ők akkoron a Pokol tüzét táplálják tüzelő gyanánt.

11} Úgy járnak majd, mint Fáraó népe és azok, akik előttük éltek: meghazudtolták a jeleinket s akkor Allah megbüntette őket bűneikért. Allah büntetése rettenetes. {12} Mondd azoknak, akik tagadók: "Vereséget fogtok szenvedni és a gyehennára fogtok összegyűjttetni. Milyen nyomorult fekhely!" {13} Volt pedig jeletek nektek a két seregben, amelyek összecsaptak. Az egyik sereg Allah útján harcolt, a másik tagadó volt. A hívők úgy látták, hogy a másik sereg szemlátomást kétszer akkora, mint az övék, ám Allah azt erősíti meg segítségével, akit akar. Intő példa ez azoknak, akiknek van szeme. {14} Csábítónak mutatkozik az emberek számára, hogy szeressék mindazt, amire vágyaik irányulnak: a nőket, a fiaikat, az aranyat és az ezüstöt mázsaszámra, a telivér (Muszeuuemeh) paripkat, a nyájakat és a szántóföldet. Mindezek azonban csupán az evilági élethez szükséges javak (Mete'). Ám Allahnál van a legszebb szálláshely, ahová az ember megtér. {15} Mondd: "Hirdessek-e vajon nektek jobbat mindezeknél? "Az óvakodóknak Uruknál a túlvilágon kertjeik lesznek, amelyek alatt patakok folynak s örökké ott fognak időzni. Tisztává tett feleségekre és Allah tetszésére lelnek ott. Allah átlát az Ő szolgáin. {16} Akik azt mondják: "Mi hiszünk. Bocsásd meg hát a mi bűneinket és óvjál meg minket a Pokol tüzének kínjától!" {17} Allah átlát a türelmeseken, az igazakon, az állhatatosakon, az adakozókon, s azokon, akik Szuhur-kor az Ő bocsánatáért könyörögnek. {18} Allah tanúsítja, hogy nincs más isten rajta kívül. Az angyalok és a kinyilatkoztatásra vonatkozó tudás letéteményesei is tanúsítják ezt. Ő gondoskodik a méltányosságról. Nincs más isten rajta kívül. Ő a Büszke, a Bölcs. {19} A vallás Allahnál az Iszlám. Azok, akiknek Írás adatott egymás iránti fenekedésből, csak akkor különböztek össze, miután a tudás birtokába jutottak. Aki azonban nem hisz Allah jelében, az elnyeri büntetését, mert Allah gyors a leszámolásban. {20} Ha vitába szállnak veled, mondd: "Alávetettem magam Allahnak én és aki követ engem. (Eszlemtu)" Mondd azoknak, akik Írást kaptak (útul-kitebe), és akik nem kaptak (el-ummijjín): "Muszlimok lettetek-e? "Ha muszlimok lettek, akkor az igaz úton vezéreltetnek, ám ha elfordulnak, akkor a te feladatod csupán az igehirdetés. Allah átlát az Ő szolgáin.

21} Akik nem hisznek Allah jeleiben, megölik jogtalanul a prófétákat, és megölik azokat az embereket, akik méltányosságra szólítanak föl, azoknak add hírül, hogy fájdalmas büntetés lesz osztályrészük. {22} Ők azok, akiknek tettei hiábavalóak az evilágon és a túlvilágon. Nem lesz majd, aki segítene nekik. {23} Vajon nem láttad-e azokat, akik kaptak az írásból egy részt? Fölszólították őket Allah Írására, hogy az döntsön vitás kérdéseikben közöttük, amikor is egy részük a hátát mutatja és elfordul. {24} Ezt azért teszik, mert azt mondják: "A Pokol tüze csupán néhány napig fog pörkölni bennünket. "Hiú reményekkel rászedte őket az ő hitükben az, amit kieszeltek. {25} Ám hogyan lesz majd, amikor összegyűjtjük őket egy olyan napra, amelyet kétség nem illethet és amikor minden lélek megkapja illendő fizetségét azért, amit földi életében szerzett és bizonyosan nem szenvednek jogtalanságot. {26} Mondd: "Ó Allah! Tiéd az uralom! Annak adod az uralmat, akinek akarod, s attól veszed el, akitől akarod. Hatalmassá teszed, akit akarsz, és porba sújtod, akit akarsz. A te kezedben minden jó. Mindenek fölött hatalmas vagy te. {27} Te vagy az aki beviszi az éjszakát a nappalba, s a nappalt az éjszakába. Te hozod világra az élőt a halottból, s a halottat az élőből. És te látod el, akit akarsz, számadás nélkül." {28} A hívőknek nem szabad a tagadókat gyámolítóknak fogadniuk a hívők helyett! Aki eképpen cselekszik, az nem várhat Allahtól segítséget semmiben. Kivételt képez az, ha komoly félni valótok lenne tőlük. Allah óva int benneteket magától! Allahhoz jut el végül minden. {29} Mondd: "Akár föltárjátok, ami a lelketekben van, akár elrejtitek, Allah tudja azt. Tud mindent, ami az egekben és ami a földön van". Allah mindenre képes. {30} Azon a napon, amikor minden lélek ott találja majd a Bíró elé hozva mindazt, ami jót, avagy rosszat cselekedett - akkor bizony azt szeretné, ha közte és e nap között még mérhetetlen idő lenne. Allah óva int benneteket magától! Allah azonban gyengéd az Ő szolgáihoz.

31} Mondd: "Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem! Akkor Allah is szeretni fog benneteket és megbocsátja bűneiteket." Allah Megbocsátó és Könyörületes. {32} Mondd: "Engedelmeskedjetek Allahnak és a küldöttnek! Ha hátat fordítotok, akkor tagadók vagytok."*** Allah nem szereti a tagadókat. {33} Allah minden teremtménye előtt Ádámot, Noét s Ábrahámot és 'Imrán nemzetségét választotta ki {34} egymás leszármazottai gyanánt. Allah Halló és Tudó. {35} Emlékezzetek arra, amikor Imrán felesége azt mondta: "Uram! Neked ajánlom föl azt, ami a méhemben van,csupán a te szolgálatodra! Fogadd el tőlem! Te vagy Halló és a Tudó" {36} Miután világra hozta őt, azt mondta: "Uram! Bizony leányt hoztam világra!" Allah persze nagyonis jól tudta, hogy mit hozott világra, hiszen a fiúgyermek nem olyan, mint a leánygyermek. "Máriának neveztem őt el. A te védelmedbe helyezem őt és leszármazottait a megkövezett sátán elől." {37} Az ő Ura kegyesen elfogadta a leányt és az az úr akaratából illendő módon nőtten növekedett. Zakariás vette őt gondjaiba. Valahányszor Zakariás belépett hozzá a szentélybe, úgy találta, hogy minden szükségessel el van látva anélkül, hogy valaki is gondoskodott volna róla. "Mária!" - mondta neki -"Honnan van neked mindez?" Ő pedig azt mondta: "Allahtól." Allah ellátja azt, akit akar, számadás nélkül. {38} Zakariás akkor az Urához fohászkodott, mondván: "Ajándékozz meg engem tenmagadtól derék utódokkal! Te meghallgatod a fohászt." {39} És megszólították őt az angyalok, amikor a szentélyben állva imáját végezte: "Allah hírül adja neked János megszületését, aki eljő, hogy megerősítse Allah igéjét (Kelimeh), s aki úr lesz, önmegtartóztató és próféta az igazak közül." {40} "Uram!" - mondta Zakariás "Vajon honnan lesz nekem fiúgyermekem, hiszen vénségre jutottam, a feleségem pedig meddő?" "Eképpen lesz" - mondta Ő. Allah azt teszi, amit akar.

41} "Uram!" - mondta Zakariás - "Tégy nekem valamilyen jelet!" Ő pedig mondta: "Az legyen a jeled, hogy nem fogsz szólni az emberekhez három napig, csupán jelbeszéddel. És emlékezz meg gyakorta Uradról és magasztald őt este és reggel!" {42} Emlékezz arra, amikor az angyalok azt mondták: "Ó Mária! Allah téged választott ki és tett tisztává. Téged választott a világ asszonyai előtt. {43} Ó Mária! Hagyatkozz áhítatosan Uradra! Borulj le előtte és hajolj meg azokkal, akik az imádságon meghajolnak!" {44} Ezek a történetek a rejtett dolgok közé tartoznak, ám néked ó Mohamed, kinyilatkoztatjuk azt. Te nem voltál náluk, amikor jósbotjaikat elvetették eldöntendő, hogy melyikük vegye gondjaiba Máriát. És nem voltál náluk, amikor efölött hajba kaptak egymással. {45} Emlékezzetek arra, amikor az angyalok azt mondták: "Ó Mária! Allah hírül ad néked egy igét, amely tőle ered, a neve a Messiás, Jézus Mária fia (El-Meszíhu 'Ísze Bnu Meriem). Nagy becsben fog állni az evilágon és a túlvilágon s azokhoz fog tartozni, akik közel állnak Allahhoz. {46} Már a bölcsőben szólni fog az emberekhez, majd érett fővel is, s az igazak közé fog tartozni." {47} "Uram!" - mondta Mária -"Honnan lenne nekem fiam, holott nem érintett engem ember?" "Eképpen lesz" - mondta. Allah azt teremti, amit akar. Ha egy dolgot elhatározott, akkor csupán azt mondja annak: "Legyél!" - és az van. {48} És Allah megtanítja néki az Írást, a bölcsességet, a Tórát és az Evangéliumot. {49} És Allah elküldi őt küldött gyanánt Izrael fiaihoz, akikhez eképpen szól: "Jellel jöttem hozzátok a ti Uratoktól: teremtek nektek agyagból, ami madár alakjában van formázva, aztán életet lehelek belé, s -Allah engedelmével- igazi élő madár lesz. Meggyógyítom - Allah engedélyével - azt, aki születésétől fogva vak, s meggyógyítom a leprást. És föltámasztom a halottakat -Allah engedelmével-. Hírül adom nektek, hogy mit esztek, és mit tároltok házaitokban. Mindebben jel van a számotokra, ha különben hívők vagytok. {50} És eljöttem megerősítendő azt, ami a Tórából előttem volt, s hogy megengedettnek nyilvánítsak nektek egyet s mást, amit törvényetek megtiltott számotokra. Csodás jellel jöttem el hozzátok a ti Uratoktól. Óvakodjatok hát Allahtól és engedelmeskedjetek nekem!

51} Allah az én Uram és a ti Uratok. Szolgáljátok őt! Ez az egyenes út." {52} Miután Jézus észrevette a tagadásukat, azt mondta: "Kik az én segítőim az Allahhoz vezető úton?" Az apostolok azt mondták: "Mi vagyunk Allah segítői. Hiszünk Allahban. Tanúsítsd, hogy néki vetjük alá magunkat! {53} Urunk! Hiszünk abban, amit kinyilatkoztatás gyanánt leküldtél és követjük a küldöttet. Írjál föl minket azok közé, akik tanúsítják az Igazságot! {54} És ők cselt szőttek. Ám Allah is cselt szőtt. Allah a legjobb cselszövő. {55} Emlékezzetek arra, amikor Allah így szólt: "Jézus! Magamhoz szólítalak immár, magamhoz emellek fel, és megtisztítalak téged a tagadóktól. Azokat, akik követnek téged, a tagadók fölé helyezem egészen a Feltámadás Napjáig. Aztán mindannyian hozzám fogtok visszatérni, s ítélni fogok közöttetek abban, amiben különböztetek. {56} Akik tagadók, azokat súlyos szenvedéssel Büntetem meg az evilágon és a túlvilágon, és nem lesznek segítőtársaik." {57} Akik azonban hisznek és jótetteket cselekszenek, azoknak Allah a nékik járó teljes fizetségüket adja meg. Allah nem szereti a kegyetleneket. {58} Ezt hirdetjük neked a jelekből, és a bölcs intésből. {59} Jézus olyan Allah előtt, mint Ádám. Porból teremtette őt, majd azt mondta néki: "Legyél!" - és lett. {60} Ez a kinyilatkoztatás az Igazság, amely az Uradtól ered. Ne légy hát kételkedő a kételkedők között!

61} Ha ennek okán bárki is vitába száll veled, miután Allahtól mindeme tudásra szert tettél, akkor mondd: "Jöjjetek ide és hívjuk össze a mi fiainkat és a ti fiaitokat, a mi asszonyainkat és a ti asszonyaitokat, saját magunkat és benneteket, azután kölcsönös átkot fogadjunk (Nebtehil), hogy Allah átka legyen a hazugra."**** {62} Ez bizony az igaz történet és nincs más isten, csak Allah, és Allah bizony Ő a Büszke és a Bölcs! {63} Ha hátat fordítanak, akkor Allahnak tudomása van azokról, akik bajt okoznak. {64} Mondd: "Ti Írás birtokosai! Jöjjetek egyezkedő szóra közöttünk és közöttetek! Egyezzünk meg abban, hogy csupán Allahot szolgáljuk, semmit nem állítunk társként mellé, és hogy egymás között nem teszünk meg egyeseket Allah mellett urainknak!" Ha azonban ők elfordulnak, akkor mondjátok: "Tanúsítsátok, hogy muszlimok vagyunk!" {65} Ti Írás birtokosai! Miért szálltok vitába Ábrahám miatt, holott a Tóra és az Evangélium csupán őutána küldetett le? Vajon nem éltek az eszetekkel? {66} Ti arról vitáztatok, amiről tudomásotok van. Akkor miért vitáztok olyan dologról, amiről nincsen tudomásotok? Allahnak Tud, ti azonban nem tudtok. {67} Ábrahám nem volt sem zsidó, sem keresztény, hanem hanif muszlim volt, és nem tartozott a társítók közé. {68} Ábrahámhoz bizonnyal azok az emberek állnak a legközelebb, akik annak idején követték őt és ez a próféta, s azok, akik hisznek. Allah a hívők gyámolítója. {69} Az Írás birtokosai közül egy csoport félre szeretne vezetni benneteket. Ám valójában csupán önmagukat vezetik félre, anélkül, hogy tudnának róla. {70} Ti Írás birtokosai! Miért nem hisztek Allah jeleiben, holott ti magatok is az isteni igazság tanúi vagytok?

71} Ti Írás birtokosai! Miért homályosítjátok el az igazat a hamissal, és titkoljátok el az igazat, holott ti tudjátok azt? {72} Az Írás birtokosai közül egy csoport azt mondta: "Higgyetek virradatkor abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett a hívőknek, és tagadjátok azt, a nap végén! Talán megtérnek majd tévelygésükből. {73} És csupán azoknak higgyetek, akik a ti vallásotokat követik." Mondd: "Az igazi útmutatás Allah útmutatása az, hogy másvalakinek is megadatott az, ami kinyilatkoztatás gyanánt néktek adatott, és hogy a hívők vitába szállnak veletek Uratok előtt." Mondd még: "A kegyesség Allah kezében van. Annak adja, akinek akarja." Allah Bőséggel Rendelkező és Tudó. {74} Azt tünteti ki könyörületességével, akit akar. Allah nagy kegyelemmel rendelkezik. {75} Az Írás birtokosai között akad olyasvalaki, akire ha reábízol egy quintár aranyat, első szóra visszaadja neked. Ám akad közöttük olyan, akire ha csupán egy dínárt bízol, nem adja vissza neked, csak ha állandóan a sarkában vagy. Ez azért van így, mert azt mondják: "Semmiféle kötelesség nem terhel minket a pogányok iránt." Ezzel hazugságot mondanak Allahhal szemben, és ők ezt tudják. {76} De nem! Ha valaki beteljesíti a megállapodását és óvakodik, akkor Allah szereti az óvakodókat. {77} Akik potom áron elkótyavetyélik Allah iránti egyezségüket és esküvéseiket, azoknak nem lesz osztályrészük a túlvilágon. Allah nem szól majd hozzájuk s nem néz majd rájuk a Feltámadás Napján és nem tisztítja meg őket. Fájdalmas szenvedés lesz osztályrészük. {78} Akadnak közöttük olyanok, akik elferdítik nyelvükkel az Írás szövegét, hogy azt az Írás részének véljétek; a valóságban azonban nem az Írás része. Azt mondják, hogy az Allahtól származik, ám az nem származik Allahtól. Ezzel hazugságot mondanak Allahhal szemben és ők ezt tudják. {79} Képtelen egy ember úgy cselekedni, akinek Allah az írást, a bölcsességet és a próféciát adta, hogy ezután azt mondja a többi embernek: "Ne Allahot, hanem engem szolgáljatok!" Inkább azt mondja: "Legyetek rabbik azáltal, hogy hitsorsosaitoknak tanítjátok az Írást, s ti magatok is állhatatosan tanuljátok azt. {80} És az az ember nem fogja megparancsolni nektek, hogy az angyalokat és a prófétákat vegyétek uraitokként. Vajon megparancsolhatná-e nektek, hogy ne higgyetek, miután ti muszlimok vagytok?"

81} Emlékezzetek arra, amikor Allah egyezséget kötött a prófétákkal: "Íme, itt van az, amit az Írásból és a bölcsességből adtam nektek. Mikor aztán jön majd hozzátok egy próféta, megerősítendő azt a kinyilatkoztatást, ami a birtokotokban van, akkor hinnetek kell neki, és segítenetek kell őt!" És azt mondta: "Elismeritek vajon, és elfogadjátok magatokra nézve kötelezőnek az egyezségemet?" Ők azt mondják: "Elismerjük." Őpedig azt mondta: "Akkor tanúsítsátok azt, és én is tanú leszek veletek." {82} Akik eme egyezség után elfordulnak, azok a gonoszok. {83} Vajon nem Allah vallása, hanem más után vágyakoznak - holott néki alávetette magát(Esleme) jószántából, vagy akarata ellenére mindenki az egekben és a földön? És egykor hozzá fogtok visszatérni. {84} Mondd: "Hiszünk Allahban, és abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzánk, és leküldetett Ábrahámhoz, Ismáelhez, Izsákhoz, Jákobhoz és Izrael törzseihez (El-Eszbet), és hiszünk abban, amit Mózes, Jézus és a küldöttek kaptak az Uruktól. Nem teszünk különbséget egyikük javára sem közülük. Mi Allahnak vetjük alá magunkat." {85} Aki az Iszlámon kívül más vallás után vágyakozik, attól nem fogadtatik el, és a túl világon a kárvallottak közé fog tartozni. {86} Hogyan vezethet Allah az igaz útra egy olyan népet, amely újra tagadó lett, miután már hívő volt, és miután tanúsították, hogy Allah küldötte igaz, és miután cáfolhatatlan bizonyítékokat kaptak? Allah nem mutat utat az kegyetlen népnek. {87} Méltó jutalmuk az lesz, hogy rájuk nehezedik Allah, az angyalok és az emberek átka mindenestől. {88} Örökké a Pokol tüzében égnek majd, büntetésük soha nem lesz enyhébb és nem kapnak haladékot. {89} Kivéve azokat, akik ezután megbánással fordulnak Allahhoz és helyrehozzák, amit elrontottak. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {90} Akik azonban újra tagadók lettek, miután már hívők voltak, s aztán tagadásuk növekedett, azoknak a megbánása nem fogadtatik el. Ők azok, akik tévelyegnek.

91} Akik tagadtak, és tagadóként halnak meg, azoktól egyiküktől sem fogadtatik el a föld még ha arannyal lenne is tele, még ha azt kínálnák is föl váltságdíjuk gyanánt. Fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük, s nem lesz, aki segítene nekik. {92} Az igazi üdvösséget mindaddig nem éritek el, amíg nem adakoztatok olyasvalamiből, amit szerettek. Bármit is adakoztok, Allahnak tudomása van arról. {93} *Mielőtt még a Tóra leküldetett volna, Izrael fiai számára minden étel megengedett volt, kivéve azt, amit Izrael tiltott meg magának. Mondd: "Hozzátok elő a Tórát, és olvassátok föl, ha az igazat mondjátok!" {94} És akik ezután hazugságot koholnak Allah ellen, azok a kegyetlenek. {95} Mondd: "Allah igazat mond. Kövessétek Ábrahám vallását (Millete Ibrahíme), aki hanif volt, és nem tartozott a társítókhoz. {96} Az első Ház, amelyet emeltek az embereknek, Bakkában van, áldott ez a Ház és útmutatás a világmindenségnek {97} Nyilvánvaló jelek vannak benne: Ábrahám szent helye. Aki belép oda, az biztonságban van. Az emberek kötelessége Allah iránt a zarándoklat a Házba, amennyiben ennek szerét tudják ejteni. Aki tagadó az maga vallja kárát. Allah senkire sem szorul rá a teremtményei közül. {98} Mondd: "Ti Írás birtokosai! Miért nem hisztek Allah jeleiben, holott Allah tanúja annak, amit cselekszetek?" {99} Mondd: "Ti Írás birtokosai! Miért tartjátok vissza a hívőket Allah útjáról? Azt kívánnátok, hogy útjuk görbe legyen, holott ti az isteni útmutatás tanúi vagytok? Allah nem tudatlan abban, amit cselekszetek." {100} Ti hívők! Ha engedelmeskedtek azok egy részének, akik írást kaptak, azok ismét tagadókká tesznek benneteket, azután, hogy már hívők voltatok.

101} Miképpen lehettek tagadók, holott Allah jeleit hirdetik nektek és a prófétája közöttetek van? Aki ragaszkodik Allahhoz, az egyenes útra fog vezettetni. {102} Ti hívők! Óvakodjatok Allahtól igaz óvakodással és ne haljatok meg, csak úgy, hogy muszlimok vagytok! {103} És ragaszkodjatok erősen Allah köteléhez mindannyian és ne szóródjatok szét különböző csoportokra! És emlékezzetek Allah kegyére, amelyet irántatok tanúsított. Emlékezzetek arra, amikor egymás ellenségei voltatok és egyetértést teremtett szíveitek között, úgy, hogy kegye révén testvérek lettetek. És amikor tűzszakadék szélén voltatok és Ő megmentett benneteket attól. Eképpen magyarázza meg Allah az Ő jeleit. Talán az igaz úton vezéreltettek. {104} És olyan nép váljék belőletek, amely fölhív a jóra, megparancsolja, ami helyénvaló, és megtiltja, ami elvetendő. Ők azok, akiknek jól megy majd a soruk. {105} Ne legyetek olyanok, mint azok, akik szakadár felekezetekre szóródtak szét és összekülönböztek azután, hogy nyilvánvaló bizonyítékokat kaptak. Szörnyű büntetés lesz a túlvilágon az osztályrészük. {106} Az Ítélet napján némelyek arcai fényeskednek, mások arcai elsötétülnek. Akiknek az arcai elsötétülnek, azoknak azt mondják: "Miért lettetek tagadók, miután már hívők voltatok? Ízleljétek meg hát a büntetést azért, hogy tagadók voltatok!" {107} Akiknek pedig az arca fényeskedik, azok Allah kegyelmébe jutnak és örökké ott lesznek. {108} Ezek Allah jelei. Az igazságnak megfelelően hirdetjük azokat neked. Allah nem akarja, hogy bármelyik teremtményével is igazságtalanság történjék. {109} Allahé mindaz, ami az egekben és a földön van. Allahhoz térnek vissza a dolgok döntésre. {110} Ti vagytok a legjobb nép, amely létrejött az embereknek. Megparancsoljátok azt, ami helyénvaló, és megtiltjátok azt, ami elvetendő, és hisztek Allahban. Ha az írás birtokosai is hinnének, az bizony jobb lenne számukra. Akadnak közöttük hívők, de a legtöbben gonoszok közöttük.

111} Soha nem tesznek bennetek komoly kárt, csupán vesződséget okoznak nektek. Ha ellenetek harcolnak, hamarosan a hátukat fordítják felétek és a túlvilágon nem segít rajtuk senki. {112} Megaláztatás legyen az ő osztályrészük, kerüljenek bárhol is a hívők kezébe, kivéve azokat, akiket Allah és ezeknek az embereknek a kötése védelmez. És vonják magukra Allah haragvását és sújtsa őket szegénység. Azért sújtsa őket mindez, mert nem hittek Allah jeleiben és jogtalanul megölték a prófétákat. És azért, mert lázadoztak, és Allah parancsait áthágták. {113} Nem egyformák azonban mindannyian. Az írás birtokosai között van egy szilárdan hívő nép, amely Allah verseit recitálja az éjszaka óráiban, s a földre borul. {114} Hisznek Allahban, a Végső Napban, megparancsolják azt, ami helyénvaló, megtiltják azt, ami elvetendő és versengve buzgólkodnak abban, hogy jót cselekedjenek. A túlvilágon az igazakhoz tartoznak ők. {115} Akik jót cselekszenek, azok nem fognak a túlvilágon hálátlanságot tapasztalni. Allah tudja, hogy kik az óvakodók. {116} A tagadók Allahhal szemben fabatkát sem érnek a javaik és a gyermekeik. A tűz lesz az ő osztályrészük és benne égnek örökké. {117} Amit elköltenek az evilági életben, hasonlatos az a jéghideg szélhez, amely elverte a vetését azoknak az embereknek, akik önmaguk ellen kegyetlenkedtek és elpusztította azt. Nem Allah kegyetlenkedett velük, hanem ők kegyetlenkedtek saját magukkal szemben. {118} Ti hívők, ne ürítsétek ki a szíveteket olyanoknak, akik nem tartoznak közétek, így nem árthatnak nektek! Arra vágynak, hogy zavart okozzanak vallásotokban. Már a szájuk is elárulta gyűlölségüket, és amit rejtenek a keblükben ennél nagyobb. Megmagyaráztuk nektek a Jeleket, ha éltek az eszetekkel. {119} Bizony ti ilyenek vagytok: ti szeretitek őket, míg ők nem szeretnek titeket, s velük ellentétben ti hisztek az egész Írásban. Ha találkoznak veletek, azt mondják: "Mi hiszünk." Ám ha ismét egyedül maradnak, harapdálják az ujjukat haragjukban miattatok. Mondd: "Haljatok meg a haragtól!" Allahnak tudomása van szívetek legtitkosabb gondolatairól is. {120} Ha valami jó ér benneteket, az rosszul esik nekik, ám ha valami csapás sújt titeket, annak örvendeznek. Ha állhatatosak vagytok és óvakodtok, az ő csalárdságuk nem fog kárt okozni nektek. Allah tudásával átfogja mindazt, amit cselekszetek.

121} Emlékezz arra, ó próféta, amikor kora reggel fölkerekedtél a házad népétől, hogy kijelöld a hívők számára állásaikat a harcra. Allah Halló és Tudó. {122} Emlékezz arra, amikor két csapat azt forgatta az eszében, hogy csüggedten abbahagyja a harcot, holott Allah a gyámolítójuk volt. Bizony, a hívőknek mindig Allahra kell hagyatkozniuk! {123} Bizony, Badrnál is megsegített benneteket Allah, amikor ugyancsak nyomorúságosak voltatok. Óvakodjatok hát Allahtól talán majd hálásak lesztek neki. {124} Emlékezz arra, amikor azt mondtad a hívőknek: "Vajon nem lesz elegendő nektek az, hogy a ti Uratok háromezer angyallal segít benneteket, akik az égből küldetnek le hozzátok?" {125} Bizony, hogy igen! Ha állhatatosak és óvakodók vagytok, jöjjenek ők akár nyomban ellenetek, a ti Uratok akkor is megsegít benneteket ötezer angyallal, akik elsöprő rohammal zúdulnak az ellenségre! {126} Allah csupán azért rendelkezett így, hogy örömhír legyen ez a számotokra, és szívetekbe nyugalom költözzék. A győzelem egyes egyedül Allahtól, a büszkétől, és a Bölcstől jön. {127} Allah azért cselekedett így, hogy rendet vágjon a tagadók soraiban, vagy földre terítse őket, úgy, hogy reményeikben csalatkozva visszaforduljanak. {128} Néked, ó próféta nincs semmi közöd a dologhoz, hogy vajon az úr kiengesztelődve feléjük fordul-e, vagy megbünteti őket. Bizony kegyetlenek ők. {129} Allahé mindaz, ami az egekben és a földön van. Megbocsát annak, akinek akar, és megbünteti azt, akit akar. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {130} Ti hívők! Ne habzsoljatok uzsorát duplán megduplázva! Óvakodjatok Allahtól! Talán boldogulni fogtok.

131} És óvakodjatok a Pokol tüzétől, amely készen áll a tagadók számára. {132} És engedelmeskedjetek Allahnak és a küldöttnek! Talán könyörületre leltek. {133} Versengve buzgólkodjatok Uratok bocsánatáért és egy kertért, amely olyan széles, mint az egek és a föld, s amely készen áll az óvakodók számára, {134} akik adakoznak, akkor is, ha jól, akkor is, ha rosszul megy a soruk; akik erőt vesznek haragvásukon és elnézőek az emberek iránt. Allah szereti a jóravalókat. {135} És akik, ha elvetendő dolgot követnek (El Fehise), vagy saját maguk ellen vétkeztek, akkor megemlékeznek Allahról és bűneik megbocsátásáért esedeznek - Ki bocsátaná meg a bűnöket, ha nem Allah? -, és akik nem átalkodnak meg bűnös cselekedetükben tudván, hogy az bűn. {136} Ők azok, akiknek jutalma megbocsátás lesz az ő Uruktól, és kertek, amelyek alatt patakok folynak, s örökkön ott fognak időzni. Milyen pompás is lesz a fizetsége azoknak, akik jót cselekszenek. {137} Már előttetek megvolt annak a szokásos módja (Kad Khalet min Kablikum Szunenun), ahogyan Allah a próféták ellenlábasaival elbánt. Járjátok be a földet és figyeljétek meg, hogy milyen végre jutottak azok, akik meghazudtolták a prófétákat! {138} Világos magyarázat ez az embereknek, s útmutatás és figyelmeztetés az óvakodóknak. {139} Ne lankadjatok a tagadók elleni harcban és ne csüggedjetek, hiszen ti fogtok felülkerekedni, ha különben hívők vagytok! {140} Ha baleset ér benneteket, úgy az ellenséges népet is hasonló baleset érte. És ezeket a napokat forgatjuk az emberek között. Tudja hát Allah, kik azok, akik hittek és, hogy Mártírokat is Válasszon közületek. És Allah nem Szereti a kegyetleneket.

141} és hogy próbára tegye Allah a hívőket, s elpusztítsa a tagadókat. {142} Vagy úgy vélitek, hogy bemehettek a Paradicsomba anélkül, hogy Allah megtapasztalhatta volna előtte azt, hogy kik azok köztetek, akik buzgólkodtak a harcban érette, s kik azok, akik állhatatosak? {143} Gyakorta kívántátok magatoknak esküvéseitekben a halált, mielőtt találkoztatok volna vele. Most aztán láttátok őt, amikor szembenéztetek vele (Ue-entum tenzurún). {144} Mohamed csupán egy küldött. Már előtte is eltávoztak a küldöttek az élők sorából. Vajon, ha természetes halállal meghalna, vagy a harc során megölnék őt, akkor eltántorodnátok a hitetektől? Aki eltántorodik, az nem lesz semmiben sem Allah ártalmára. Ám Allah megjutalmazza azokat, akik hálásak néki. {145} Egyetlen lélek sem halhat meg, csupán Allah engedelmével, s az Írásnak megfelelően, amely kijelöli minden dolog határidejét (Kitebem Mu-edzselen). Ha valaki az evilág jutalmát áhítozza, annak adunk abból. Aki pedig a túlvilág jutalmát áhítozza, annak majd abból adunk. És meg fogjuk jutalmazni azokat, akik hálásak nekünk. {146} Mennyi prófétával tusakodtak ezernyi ezren! Ám ők nem lankadtak annak, ami sújtotta őket harcukban Allah útján, nem erőtlenedtek el, és nem adták be a derekukat. Allah szereti azokat, akik állhatatosak. {147} És nem mondtak semmi mást, csak azt, hogy: "Urunk! Bocsásd meg a mi bűneinket, s azt, hogy nem tartottunk mértéket a viselkedésünkben; és erősítsd meg lábunkat és segíts minket a tagadók népe ellen!" {148} És adott nékik Allah evilági és szép túlvilági jutalmat. Allah szereti a jóravalókat. {149} Ti hívők! Ha a tagadóknak engedelmeskedtek, akkor eltántorítanak benneteket és kárvallottan fogtok eltántorodni. {150} Nem! Allah a ti gyámolítótok. Ő a legjobb a segítő.

151} A tagadók szívébe rettegést fogunk bocsátani azért, mert Allah mellé más isteneket társítottak, amire nézve nem nyilatkoztatott ki semmiféle bizonyítékot (Szultanen). Lakhelyük a túlvilágon a Pokol tüze lesz. Milyen nyomorúságos is az Kegyetlenek lakhelye! {152} Allah pedig már megtartotta nektek az ígéretét. Emlékezzetek arra, amikor az Ő engedelmével pusztító csapásokat mértetek rájuk, egészen addig, amíg csüggedtség vett rajtatok erőt, összekülönböztetek a parancsot (El-Emr) illetően és lázadoztatok mindezt az után, hogy Allah megmutatta nektek, amit kívántatok. Van köztetek olyan, aki az evilágot áhítozza, és akad olyan, aki a túlvilágot. Aztán elfordított benneteket tőlük, hogy próbára tegyen titeket. Ám most már megbocsátott nektek. Allah kegyes a hívőkhöz. {153} Emlékezzetek arra, amikor fölfelé mentetek, s ügyet sem vetettetek senkire, mialatt a Próféta mögöttetek szólított benneteket. Allah akkor bánattal tetézett bánattal jutalmazott meg titeket, hogy ne bánkódjatok azért, ami kicsúszott a kezetek közül, s azért, ami benneteket ért. Allahnak tudomása van arról, amit tesztek. {154} Aztán, a bánat után, Allah biztonságot küldött le reátok álom gyanánt, amely ellepte közületek az egyik csapatot. Egy másik csapat - ezt csupán a saját maga sorsa aggasztotta - nem az igazságnak megfelelően vélekedett Allah felől, úgy ahogyan a tudatlanság időszakában volt szokásos. Azt mondják: "Mi részünk van nekünk ebből a dologból?" Mondd: "Az egész dolog teljességgel Allahra tartozik." Elrejtenek a lelkükbe olyasvalamit, amit nem közölnek veled. Azt mondják: "Ha lett volna valami részünk ebből a dologból, akkor egyeseket közülünk nem öltek volna itt meg." Mondd: "Ha házaitokban maradtatok volna, azok, akiknek a halála elrendeltetett, bizony akkor is kivonultak volna azokra a helyekre, ahol most holtan fekszenek mindezt azért, hogy Allah megvizsgálja azt, ami a kebletekben van és próbára tegye azt, ami a szívetekben rejlik. Allahnak tudomása van szívetek legtitkosabb gondolatairól is." {155} Akik a hátukat fordították közületek azon a napon, amikor a két csapat összecsapott, azokat a sátán késztette botlásra valamiért, amire korábban tettek szert. Ám most már Allah megbocsátott nektek. Allah Megbocsátó és Kegyes. {156} Ti hívők! Ne legyetek olyanok, mint a tagadók, akik testvéreikről szólván azt mondják, ha azok úton vannak, vagy rabló portyán vesznek részt és eközben meghalnak: "Ha nálunk maradtak volna, nem haltak volna meg és nem ölték volna meg őket." Allah adja, hogy megbánássá változzon ez az ő szívükben! Allah kelt életre és küld halálba. Allah látja azt, amit cselekszetek. {157} És ha Allah útján megölettek vagy meghaltok, akkor bizony jobb a megbocsátás és az irgalom Allahtól mindannál, amit az evilági javakból összegyűjtötök. {158} És ha meghaltok, vagy megölettek, bizony a túlvilágon Allahnál lesz gyülekezésetek. {159} Allah Irgalmától indíttatva enyhültél meg irányukban. Ha durva és keményszívű lettél volna, akkor ők szétszóródtak volna körülötted. Bocsáss meg hát nékik, kérd Allah bocsánatát a számukra és tanácskozzál velük a dologról. Ha pedig elhatároztad magad valamire, akkor hagyatkozz Allahra! Allah szereti azokat, akik reá hagyatkoznak. {160} Ha Allah segít benneteket, akkor nincsen senki, aki legyőzhetne benneteket. Ha azonban cserbenhagy titeket, akkor Ő utána ki lehetne a ti segítségetekre? Allahra kell a hívőknek hagyatkozniuk!

161} Egy Prófétának sem állt érdekében jogtalanul eltulajdonítani valamit magának. Aki jogtalanul eltulajdonít, az magával hozza a Feltámadás Napján azt, amit eltulajdonított. Minden lélek megkapja akkor illendő fizetségét azért, amit földi életében szerzett és bizonyosan nem szenvednek jogtalanságot. {162} Vajon az, aki Allah tetszését követi, hasonlatos volna-e ahhoz, aki Allah haragvását vonta magára és akinek a túlvilágon a gyehenna lesz a lakhelye? Szörnyű sors! {163} Allahnál ők különböző fokozatokba sorolódnak. Allah látja azt, hogy mit cselekszek. {164} Bizony, kegyet gyakorolt Allah a hívőkkel szemben, amikor elküldött közéjük egy küldöttet saját maguk közül, aki hirdeti nékik Allah jeleit, megtisztítja őket, s megtanítja nékik az Írást és a bölcsességet, noha előtte nyilvánvaló tévelygésben voltak. {165} Miután olyan csapás sújtott benneteket, amelynek a kétszeresével sújtottátok korábban az ellenséget, vajon hogyan mondhatták: "Honnan van ez?" Mondd: "Saját magatoktól van ez". Allah mindenre képes. {166} Ami benneteket aznap sújtott, amikor a két csapat összecsapott, az Allah engedelmével történt, azért, hogy megismerje a hívőket, {167} s megismerje azokat, akik képmutatók. Azt mondták nekik: "Gyertek, harcoljatok Allah útján, vagy hárítsátok el legalább az ellenség támadását!" "Ha tudnánk harcolni" - mondták -, "akkor bizony követnénk benneteket." Azon a napon közelebb voltak ők a tagadáshoz, mint a hithez. Olyasmit mondanak a szájukkal, ami nincsen a szívükben. Ám Allah nagyonis tudja azt, amit ők eltitkolnak. {168} Ők azok, akik testvéreikről szólván azt mondták - miközben ők otthon maradtak: "Ha ránk hallgattak volna, nem ölettek volna meg." Mondd: "Hárítsátok el magatoktól a halált, ha az igazat mondjátok!" {169} Ne gondold azokról, akik megölettek Allah útján, hogy halottak! Sőt! Élők ők az Ő Uruknál vannak ellátva. {170} Örvendeznek annak, amit Allah a kegyéből adott nekik, és közlik az örömhírt azokról, akik utánunk jönnek majd, de még nem csatlakoztak hozzájuk, hogy bizony nem kell őket félteni és nem fognak szomorkodni.

171} Örvendeznek Allah jutalmának és kegyének, s annak, hogy Allah nem veszejti el a hívők fizetségét. {172} Akik hallgattak Allahra és a küldöttre, miután ez a csapás érte őket, azoknak - ha jóravalók és óvakodók voltak - nagy lesz a fizetségük. {173} Ők azok, akiknek az emberek azt mondták: "Az ellenséges emberek csapatokat gyűjtöttek össze ellenetek. Féljetek hát tőlük!" Ám ez csak gyarapította őket hitükben, s azt mondták: "Allahra számítunk és hagyatkozunk. Méltó istápoló Ő!" {174} És Allah jutalmával és kegyével tértek haza, anélkül, hogy bármi rossz érte volna őket. Útjuk során Allah tetszését követték. Allah kegyelme nagy. {175} Bizony a sátán félelmet ébreszt a cinkosaiban, ne féljetek hát tőlük, hanem Engem féljetek, ha hívők vagytok {176} Ne szomorítsanak el téged azok, akik a tagadásban buzgólkodnak! Nem lesznek semmiben sem Allah ártalmára. Allah nem akar osztályrészt juttatni nekik a túlvilágon. Súlyos büntetés lesz az ő részük. {177} Akik a tagadást vásároltak a hitért, azok nem lesznek semmiben sem Allah ártalmára. Nékik azonban fájdalmas büntetés lesz osztályrészük. {178} Nem szabad a tagadóknak úgy vélekedniük, hogy a haladék, amit adunk néki, jó az ő lelküknek. Csupán azért adunk nékik haladékot, hogy bűneikben növekedjenek. Megalázó büntetés lesz az ő osztályrészük. {179} Allah egyáltalában nem olyan, aki hagyná a hívőket abban az állapotban, amelyben ti most vagytok, csak azért teszi ezt, hogy elválassza a hitványt a jótól. Allah nem mutatta nektek a rejtett dolgok tudását. Allah azonban kiválasztja küldöttei közül azt, akit akar. Higgyetek hát Allahban és az ő küldötteiben! Ha hisztek, és óvakodók vagytok, akkor nagy lesz a fizetségetek. {180} Akik szűkmarkúak azzal a keggyel, amiben Allah részeltette őket, azok ne véljék, hogy az jobb nekik! Nem, az rosszabb nekik! A Feltámadás Napján egy kígyó körülveszi a nyakukat, amiért ők szűkmarkúak voltak! Allahé az egek és a föld öröksége. Allah a hozzáértője annak, amit cselekszetek.

181} Allah bizony meghallotta azoknak a szavát, akik azt mondták: "Allah szegény, ám mi gazdagok vagyunk." Le fogjuk írni a végső számadáshoz, amit mondtak, s azt, hogy megölték jogtalanul a prófétákat, s azt mondjuk majd nekik: "Ízleljétek meg a Pokol tüzének a kínját!" {182} Ezt a büntetést azért kapjátok, amit a kezetek korábban elkövetett és azért, mert Allah sohasem igazságtalan a szolgáival szemben. {183} Allah meghallotta azokat, akik azt mondták: "Allah kötelességünkké tette azt, hogy ne higgyünk egy küldöttben sem, ameddig nem hoz nekünk égőáldozatot, amelyet megemészt az égből jövő tűz." Mondd: "Már énelőttem jöttek hozzátok küldöttek nyilvánvaló bizonyítékokkal és azzal, amiről beszéltek. Miért öltétek hát meg őket, ha különben igazat mondotok?" {184} És ha téged meghazudtoltak, azon nincs mit csodálkozni - hiszen hazugsággal vádoltattak már te előtted is a próféták, akik nyilvánvaló bizonyítékokkal, könyvekkel (Zubur) és a fényességes írással jöttek el. {185} Minden lélek megízleli a halált. Illendő fizetségeteket azonban majd a Feltámadás Napján kapjátok meg. Akit távol tartanak a Pokol tüzétől s a Paradicsomba vezetnek be, az diadalt aratott. Az evilági élet csupán hiú vágyakból áll (Mete'ul-ghurúr). {186} Bizony, próbára tétettek a ti javaitokban és személyetekben; és bizony, sok rossz beszédet fogtok hallani azoktól, akiknek előttetek Írás adatott, és a társítóktól. Ha azonban állhatatosak és óvakodók vagytok, akkor ez szilárd elhatározásból van. {187} Emlékezzetek arra, amikor megállapodást kötött Allah azokkal, akiknek az Írás adatott: "Magyarázzátok meg azt az embereknek és ne titkoljátok el!" Ám ők a hátuk mögé hajították, és potom áron elkótyavetyélték azt. Milyen nyomorúságos vásárt csapnak! {188} Ne gondold azt, hogy azok, akik örvendeznek annak, amit elvégeztek, és akik azt szeretnék, hogy azért dicsérjék őket, amit nem tettek meg, bizony ne gondold azt, hogy megmenekedhetnek a büntetéstől! Fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {189} Allahé az egek és a föld országlása. Allah mindenre képes. {190} Az egek és a föld megteremtésében, s az éjszaka és a nappal váltakozásában bizony jelek vannak azok számára, akiknek van eszük,

191} akik álltukban, ültükben, oldalukon fektükben megemlékeznek Allahról, akik eltűnődnek az egek és a föld megteremtésén és azt mondják: "Urunk! Te ezt nem teremtetted hiába. Magasztaltassál! Óvjál meg minket a Pokol tüzének kínjától! {192} Urunk! Akit te a Pokol tüzébe vezetsz, azt örök szégyenbe borítottad. Nem lesz, aki segítene az kegyetleneknek. {193} Urunk! Mi hallottunk egy igehirdetőt, aki a hitre szólított kiáltván: 'Higgyetek Uratokban!' És mi hittünk. Bocsásd meg a mi bűneinket, és boríts feledést a mi rossz cselekedeteinkre és szólíts minket magadhoz az üdvösökkel! {194} Urunk! Add meg nekünk azt, amit küldötteid által megígértél nekünk! És ne boríts minket örök szégyenbe a Feltámadás Napján! Bizony te nem szeged meg az ígéretet." {195} És meghallgatta őket az ő Uruk felelvén nékik: "Én nem hagyom veszendőbe menni egyetlen munkálkodó művét sem, lett légyen ő férfi, avagy nő, hiszen egyesek közületek a többiektől vannak. Ezért azoknak, akik vándoroltak (Hedzseru), kiűzettek lakhelyeikről és zaklatást szenvedtek el az én utamon, és akik harcoltak és megölettek, azoknak bizony eltörlöm a rossz cselekedeteit és bevezetem őket a kertekbe, amelyek alatt patakok folynak". Jutalom lesz ez számukra Allahtól. Allahnál van a legszebb jutalom. {196} Ne vezessen félre téged az, hogy a tagadók zavartalanul járhatják keresztül-kasul a vidéket! {197} Csekély portéka az, amire szert tehetnek. Aztán a gyehenna lesz az ő lakhelyük. Milyen nyomorult fekhely! {198} Ám akik óvakodtak az ő Uruktól, azoknak a túlvilágon kertjeik lesznek, amelyek alatt patakok folynak, s örökkön ott fognak időzni. Szálláshely lesz ez számukra, amelyet Allah készített elő. Ami Allahnál található, az mindennél jobb az üdvösök számára. {199} Az Írás birtokosai között akadnak olyanok, akik hisznek Allahban, és abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzátok és abban, ami leküldetett hozzájuk; akik alázatosak Allah iránt, s akik nem kótyavetyélik el potom áron Allah jeleit. Nekik meg lesz a fizetségük Allahnál. Allah gyors a számvetésben. {200} Ti hívők! Legyetek állhatatosak, versengve buzgólkodjatok a türelemben és a kitartásban! Óvakodjatok Allahtól! Talán boldogulni fogtok.

------------------------------

* Alig várom a felsorolást, hogy A nemzette B-t C éves korában, és meghalt D éves korában. B nemzette E-t F éves korában, és meghalt G éves korában. E nemzette...
** Bla! Ezzel próbálj vitatkozni!
*** This escalated quickly... "Allah megbocsátja a bűneitek" -> "Engedelmeskedj!" -> "Kinyírunk, baz'meg!"
**** Tudományellenes, bármiféle újítást, sőt, érdeklődést tiltó kultusz, ami nem kíváncsi az igazságra.
*****

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3717928347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása