Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 010, Jónás

2022. augusztus 17. - agarik

Elif Lem Ra*. Ezek a bölcs írás jelei. {2} Vajon csodának teszik az embereknek, hogy egy közülük való férfinak nyilatkoztatott ki: "Intsd az embereket, és add hírül azoknak, akik hisznek, hogy vitathatatlan elsőbbségük van az Uruknál." A tagadók azt mondják: "Bizony, ez nyilvánvaló varázsló!" {3} A ti Uratok Allah, aki hat nap alatt teremtette az egeket és a földet, azután emelkedett a trón fölé. Ő irányítja az Igét. Nincs közbenjáró Őhozzá, csak miután Ő megengedi. Íme ez Allah, a ti Uratok. Szolgáljátok őt! Vajon nem hajlotok az intő szóra? {4} Hozzá lesz majd visszatérésetek mindannyiótoknak. Ez Allah ígérete: igazságként. Ő viszi végbe a teremtést kezdetben, aztán megismétli azt, hogy méltányosan jutalmazza meg azokat, akik hisznek, és jótetteket cselekszenek. A tagadóknak pedig forrásban lévő víz lesz az italuk és fájdalmas büntetés lesz osztályrészük azért, mert tagadók voltak. {5} Ő az, aki a Napot világosságnak és a Holdat fényességnek rendelte és állomásokat jelölt ki neki, hogy megismerhessétek az évek számát és az idő számítást. Allah ezt nem játékból teremtette, hanem valósággal. Megmagyarázza a jeleket azoknak az embereknek, akiknek tudásuk van. {6} Az éjszaka és a nappal váltakozásában és mindabban, amit Allah teremtett az egekben és a földön, jelek vannak az óvakodó nép számára. {7} Akik nem félnek attól, hogy találkoznak majdan velünk, elégedettek az evilági élettel, megnyugszanak abban és akik ügyet sem vetnek a mi jeleinkre, {8} azoknak a Pokol tüze lesz a lakhelyük fizetségül azért, amit szereztek. {9} Ám azok, akik hisznek, és jótetteket cselekszenek, azokat az ő Uruk a hitük által az igaz útra vezeti. Alattuk a túlvilágon patakok folynak a gyönyörűség kertjeiben. {10} A fohászuk ez lesz ott: "Magasztaltassál Allah!" és őket: "Békesség!" köszöntéssel köszöntik. És fohászukat így fejezik be: "Hála Allahnak, a teremtmények Urának!"

11} És ha Allah aképpen siettetné az embereknek a rosszat, amiképpen ők oly sietősen szeretnék a jót, akkor bizony már eldönttetett volna az ő határidejük. Mi azonban azokat, akik nem félnek attól, hogy találkoznak majdan velünk, meghagyjuk ellenszegülésükben, hadd tévelyegjenek összevissza. {12} És ha valami kár éri az embert, akkor fölfohászkodik hozzánk oldalán fektében, ültében vagy álltában. Miután azonban elhárítottuk róla a bajt, továbbmegy, mintha nem is fohászkodott volna hozzánk valami kár miatt, ami érte. Eképpen mutatkozott csábítónak a mértékteleneknek, amit cselekedtek. {13} És elpusztítottuk már a nemzedékeket teelőtted, miután kegyetlenkedtek. Eljöttek hozzájuk az ő küldötteik a nyilvánvaló bizonyítékokkal, ám ők képtelenek voltak hinni. Így fizetünk meg a bűnös népnek. {14} Aztán ő utánuk utódokká tettünk benneteket a földön azért, hogy megnézzük, miképpen cselekedtek. {15} És amikor a mi verseink nyilvánvaló bizonyítékok gyanánt hirdettetnek nékik, akkor azok, akik nem félnek attól, hogy majdan találkoznak velünk, azt mondják: "Hozz egy Koránt, ami más, mint ez, vagy változtasd meg!" Mondd: "Lehetetlen, hogy saját magamtól megváltoztassam azt. Én csak azt követem, ami nékem kinyilatkoztatott. Ha nem engedelmeskedem az Uramnak, egy rettenetes nap büntetésétől kell félnem." {16} Mondd: "Ha Allah úgy akarta volna, nem hirdettem volna azt néktek, és Ő nem tudatta volna azt veletek, hiszen előtte már egy életet töltöttem közöttetek. Vajon nem éltek az eszetekkel?" {17} Tehát ki kegyetlenebb annál, aki hazugságot kohol Allah ellen, vagy meghazudtolja az Ő jeleit? Bizony, nem boldogulnak a bűnösök. {18} Allah helyett olyasvalamit szolgálnak, ami nem árt és nem használ nekik. Azt mondják: "Ezek a mi közvetítőink Allahnál." Mondd: "Vajon olyasmiről akartok hírt adni Allahnak, amiről Ő nem tud sem az egekben, sem a földön?" Magasztaltassék! Mennyire fölötte áll Ő annak, amit más istenek gyanánt társítotok mellé! {19} Az emberek eredetileg egyetlen népet alkottak. Aztán egyenetlenség támadt közöttük. És ha nem hangzott volna el korábban egy szó a te Uradtól, bizony már döntés hozatott volna közöttük abban, amiben összekülönböztek. {20} És azt mondják: "Vajon miért nem küldetett le reá valami csodás jel az ő Urától?" Mondd: "A rejtett dolgok tudása, az egyedül Allahra tartozik. Várjatok csak! Én várni fogok veletek."

21} És amikor könyörületességet ízleltettünk az emberekkel azután, hogy baj érte őket, akkor cselt szőttek a mi jeleink ellen. Mondd: "Allah gyorsabb a cselszövésben." Bizony, a mi küldötteink felírják a ti cselszövéseiteket. {22} Ő az, aki vezet benneteket a szárazföldön és a tengeren. Amikor aztán a hajókon vagytok, s azok jó széllel futnak velük s örvendeznek afölött, viharos szél támad rájuk, s hullámok jönnek mindenfelől ellenük, és úgy hiszik, hogy mindenhonnan körülvétettek - akkor fohászkodnak Allahhoz úgy, hogy vallásukban őszintének mutatkoznak iránta: "Ha megmentesz minket eveszedelemből, bizony hálásak leszünk a hálásak között!" {23} Miután azonban megmentette őket, akkor jogtalanul túlkapásokat követnek el a földön. Ti emberek! A túlkapásotok csupán önmagatok ellen fordul. Az evilági élet kurta örömeit élvezitek, azután hozzánk lesz majd visszatérésetek. Azután közölni fogjuk veletek, hogy az evilágon mit cselekedtetek. {24} Az evilági élet csakugyan hasonlatos az esővízhez, amelyet lebocsátottunk az égből és egybevegyültek vele a föld növényei, amelyekkel az ember és a jószág táplálkozik. Mikor aztán a föld magára öltötte növényi díszét és fölékesítette magát, s lakói azt gondolják, hogy hatalmuk van azok fölött, akkor a mi parancsunk - egy éjszaka vagy egy nappal - elérte a vetést, s olyanná tettük azt, mint amit learattak; mintha nem is virult volna tegnap. Így magyarázzuk meg a jeleket egy népnek, amely elgondolkodik. {25} Allah hívja az embereket a béke hajlékába. Ő azt vezeti az egyenes útra, akit akar. {26} Akik a legjobban végezték a munkájukat, azoknak a legjobb jár, és még többlet is, és nem borítja majd arcukat sem fekete por, sem megaláztatás, azok a Kert tulajdonosai, ahol örökké ott időznek. {27} Akik pedig rossz cselekedetekre tettek szert, azoknak a rossz cselekedetekhez hasonló fizetség jár, és megalázás fogja őket borítani. Nem lesz senki, aki oltalmazná őket Allahtól. Arcaikat mintha az éj sötét darabja takarná. Ők lesznek a Pokol tüzére kárhozottak, s örökké benne égnek majd. {28} És azon a napon, amikor összegyűjtjük mindannyiukat! Aztán azt mondjuk azoknak, akik más isteneket társítottak Allah mellé: ?A helyetekre! Ti és a társaitok!" - és elválasztjuk őket egymástól. A társaik pedig azt mondják: "Ti nem minket szolgáltatok. {29} Allah elegendő tanú köztünk és köztetek, hogy ügyet sem vetettünk a ti szolgálataitokra." {30} Ott minden lélek megtapasztalja azt, amit korábban cselekedett. És Allah, az ő igazi Uruk elé vitetnek és eltűnik tőlük a semmibe az, amit koholtak.

31} Mondd: "Ki lát el benneteket az égből és a földből, vagy kinek van hatalma a hallás és a látás fölött? És ki hozza a világra az élőt a halottból és a halottat az élőből? És ki irányítja az Igét?" Azt mondják majd: "Allah." Mondd: "Nem óvakodtok-e Allahtól?" {32} Íme ez Allah, a ti igazi Uratok. Mi egyéb lenne az Igazságon túl, mint a tévelygés? Hogy fordulhattok el így Allahtól? {33} Eképpen igazolódott a te Urad azokkal szemben, akik vétkeztek: mivelhogy ők nem hisznek. {34} Mondd: "Vajon akad-e a ti társaitok között bárki is, aki véghezviszi a teremtést kezdetben, aztán megismétli azt?" Mondd: "Allah viszi véghez a teremtést kezdetben, aztán megismétli azt." Hogy fordulhattok el tőle? {35} Mondd: "Vajon akad-e a ti társaitok között bárki is, aki az Igazsághoz vezet el?" Mondd: "Allah vezet el az Igazsághoz." Vajon az méltóbb-e arra, hogy kövessék, aki az Igazsághoz vezet el, vagy az, aki nem leli meg az útmutatást csak akkor, ha Allah által oda vezettetik? Mi van veletek? Hogyan ítélhettek így? {36} A nagyrészük csupán vélekedést követ. A vélekedés azonban semmit sem ér az Igazsággal szemben. Allah tudja, hogy mit cselekszetek. {37} Ezt a Koránt Allah nélkül nem lehetett volna kitalálni a semmiből. Ám megerősítése ez annak, ami kinyilatkoztatás gyanánt már előtte volt és az írás magyarázata - kétség nem férhet hozzá - a teremtmények Urától. {38} Vagy talán azt mondják: "Ő találta ki a semmiből?" Mondd: "Hozzatok hát egy hozzá hasonló szúrát! És fohászkodjatok ezért Allahon kívül, akihez csak tudtok - ha az igazat mondjátok!" {39} De nem! Hazugságnak nyilvánították azt, aminek a tudását nem fogták föl és aminek a magyarázata még nem jött el hozzájuk. Eképpen nyilvánították prófétáikat hazugnak azok, akik előttük voltak. Nézd csak meg, milyen végre jutottak a kegyetlenek! {40} És akadnak közöttük olyanok, akik hisznek benne, ám vannak köztük olyanok, akik nem hisznek benne. A te Urad ismeri a legjobban azokat, akik romlást okoznak.

41} És ha hazugsággal vádolnak téged, akkor mondd: "Az én cselekedetem rám tartozik, a ti cselekedeteitek pedig rátok tartoznak. Nem tartoztok felelősséggel azért, amit én cselekszem, és én sem tartozom felelősséggel azért, amit ti cselekszetek." {42} Akadnak közöttük olyanok, akik hallgatnak reád, anélkül, hogy értenének. Vajon hallókká teheted-e a süketeket, ha egyszer nem élnek az eszükkel? {43} És vannak közöttük olyanok, akik reád néznek anélkül, hogy látnának. Vajon vezetheted-e a vakokat, ha egyszer nem látnak? {44} Allah nem kegyetlenkedik az emberekkel semmiben. Az emberek kegyetlenkednek saját magukkal szemben. {45} És azon a napon, amikor összegyűjti őket! Úgy tetszik majd nékik, mintha csupán egy órát időztek volna a napból a sírban - fölismerik még egymást. Kárvallottak azok, akik hazugságnak nyilvánították azt, hogy az ítélet napján találkoznak Allahhal. Nem voltak az igaz útra vezérelve. {46} Akár megmutatjuk neked annak egy részét, amivel fenyegetjük őket, akár még előtte magunkhoz veszünk téged - hozzánk lesz majd az ő visszaérkezésük. Utána pedig Allah lesz a tanú arra, amit cselekszenek. {47} Minden népnek van egy küldötte. És amikor az Ítélet napján eljön a küldött, hogy tanúságot tegyen, igazságosan tétetik ítélet közöttük. Nem fognak jogtalanságot szenvedni. {48} És azt mondják ők: "Mikor következik be ez az ígéret - ha az igazat mondjátok?" {49} Mondd: "Nincs erőm ahhoz, hogy akár kárt okozzak, akár hasznot hajtsak magamnak, csupán ha Allah úgy akarja. Minden népnek megszabott határideje van. Ha eljön a határidő, nem késleltethetik azt egy órával sem és nem is siettethetik." {50} Mondd: "Mit gondoltok, ha Allah büntetése meglep titeket éjszaka vagy nappal, vajon mi lenne a bűnösöknek sietős belőle?

51} Csak akkor hisztek benne, miután már bekövetkezett? Vajon most hisztek végre benne? Pedig milyen sietős volt az nektek!" {52} És mondatik majd a kegyetleneknek: "Ízleljétek meg az örök büntetést! Vajon mi másért illetne meg fizetség benneteket, mint azért, amire az evilági életben szert tettetek?" {53} És tudakozódnak majd nálad mondván: "Vajon igaz ez?" Mondd: "Igen, az Uramra! Bizony igaz! És ti nem tudjátok meghiúsítani." {54} És ha minden vétkes léleknek a birtokában lenne minden, ami a földön van, bizony szeretné magát megváltani avval a büntetéstől. Elrejtik a megbánásukat, miután már látják a büntetést. És igazságosan tétetik ítélet közöttük. Nem fognak jogtalanságot szenvedni. {55} Vajon nem Allahé-e mindaz, ami az egekben és a földön van? Vajon nem igaz Allah ígérete? A nagyrészük azonban nem tudja ezt. {56} Ő kelt életre és Ő küld halálba. És hozzá lesz majd visszaérkezésetek. {57} Ti emberek! Intés jött immár hozzátok az Uratoktól és gyógyulás mindarra, ami a szívekben van és útmutatás és könyörület a hívőknek. {58} Mondd: "Örvendezzenek Allah kegyelmén és könyörületességén - örvendjenek annak! Ez jobb annál, amit a világi javakból összegyűjtenek." {59} Mondd: "Mit gondoltok arról, amit Allah leküldött néktek ellátásotokra és ti egyeseket abból tilalmasnak, másokat megengedettnek tesztek meg?" Mondd: "Vajon Allah engedte meg nektek, vagy ti koholtok Allah ellen hazugságot?" {60} Ám hogy fognak vélekedni majd a Feltámadás Napján azok, akik hazugságot koholnak Allah ellen? Allah kegyes az emberekhez. A legtöbben azonban nem hálásak.

61} Nem bocsátkozhatsz bele valamilyen ügybe és nem hirdethetsz arról hirdetést (Kur-enen), és nem követhettek el semmilyen cselekedetet anélkül - ha belemerültök abba -, hogy ne lennénk tanúi.** És nem kerülheti el a te Urad figyelmét egy porszemnyi súly sem a földön, sem az égen. És nincsen ennél sem kisebb, sem nagyobb, ami ne lenne nyilvánvaló Írásban följegyezve. {62} Bizony, Allah gyámolítóit nem kell félteni és nem fognak szomorkodni. {63} Akik hittek és óvakodók voltak. {64} azoké az örömhír az evilágon és a túlvilágon. Allah szavai megmásíthatatlanok. Nagy diadal lesz ez. {65} Ne szomorítson el téged az ő beszédük! Minden hatalom Allahé. Ő a Halló és a Tudó. {66} Vajon nem Allah ural-e mindenkit, aki az egekben és a földön van? És mit követnek azok, akik Allah helyett társakhoz fohászkodnak? Bizony, ők csupán a vélekedésüket követik, és nem tesznek mást, csak találgatnak. {67} Ő jelölte ki nektek az éjszakát, hogy pihenjetek akkor, és a nappalt, hogy láthatóvá tegyen. Bizony, ebben jelek vannak azok számára, akik hallanak. {68} Azt mondják: "Allah fiat nemzett." Magasztaltassék! Ő a Gazdag. Az övé mindaz, ami az egekben és földön van. Nincs nektek erre semmiféle bizonyítékotok. Vajon olyasmit állítotok Allah terhére, amiről nem tudtok semmit? {69} Mondd: "Akik Allah ellen hazugságot koholnak, azok nem fognak boldogulni." {70} Rövid élvezet az övék az evilágon, aztán hozzánk lesz az ő visszatérésük. Aztán megízleltetjük velük a szörnyű büntetést azért, hogy tagadók voltak.

71} És hirdesd nekik Noé történetét! Emlékezz arra, amikor népének azt mondta: "Ha reátok nehezedik az, hogy közöttetek tartózkodom, és hogy Allah jeleivel intelek benneteket, akkor én Allahra hagyatkozom. Egyezzetek meg a tervetekben ellenem, ti és a társaitok! És ne fájjon a ti fejetek a tervetek miatt! Aztán hajtsátok végre ellenem és ne várassatok engem. {72} Ha elfordultok ti látjátok kárát. Én nem kértem tőletek fizetséget. Az én fizetségem egyedül Allahra tartozik. Parancsot kaptam, hogy muszlim legyek a muszlimok között!" {73} Ám hazugsággal vádolták őt, mi azonban megmentettük őt, s azokat, akik vele voltak a bárkán és a korábbi nemzedékek utódaivá tettük őket a földön, és vízbe fullasztottuk azokat, akik hazugságnak tartották a mi jeleinket. Nézd meg, milyen végre jutnak azok, akik intést kaptak! {74} Aztán küldötteket menesztettünk őutána az ő népeikhez. Nyilvánvaló bizonyítékokkal mentek el hozzájuk. Ám képtelenek voltak hinni abban, amit korábban hazugsággal vádoltak. Így pecsételjük le azoknak a szívét, akik túlkapásokat követnek el. {75} Aztán elküldtük őutánuk Mózest és Áront a mi jeleinkkel Fáraóhoz és az ő előkelőikhez.*** Ám ők fennhéjáztak. Bűnös nép volt. {76} Miután eljött tőlünk az igazság hozzájuk, azt mondták: "Ez bizony nyilvánvaló varázslat!" {77} Mózes azt mondta: "Vajon olyasmit állítotok az Igazságról, miután eljött hozzátok: hát varázslat ez? A varázslók nem boldogulnak!" {78} "Vajon azért jöttél hozzánk" - mondták azok -, "hogy elfordíts bennünket azoktól -a szokásoktól és a hagyományoktól-, amelyekben atyáinkat leltük föl, és hogy kettőtöké legyen az uralom ezen a földön? Nem hiszünk nektek!" {79} Fáraó azt mondta: "Hozzátok elém az összes dolgát értő varázslót!" {80} Miután a varázslók megérkeztek, Mózes azt mondta nékik: "Dobjátok el, amit eldobandók vagytok!"

81} Miután eldobták, Mózes azt mondta: "Varázslat az, amivel előhozakodtatok. Allah meg fogja semmisíteni.**** Allah nem gyarapítja azokat, akik romlást okoznak. {82} És Allah a szavai révén valóra váltja az Igazságot - legyen az bármennyire is ellenére a bűnösöknek." {83} És népének csak kevés leszármazottja hitt, mivel féltek Fáraótól és az előkelőiktől, hogy megpróbáltatásnak veti őket alá. Fáraó bizony kevély volt a földön és mértéktelen volt a mértéktelenek között. {84} Mózes azt mondta: "Ó népem! Ha hisztek Allahban, akkor hagyatkozzatok reá - ha különben muszlimok vagytok!" {85} Ők azt mondták: "Allahra hagyatkoztunk. Urunk! Ne tégy minket kísértéssé a vétkes nép számára, {86} és szabadíts meg bennünket könyörületed által a tagadó néptől!" {87} És Mózesnek és Áronnak azt sugalltuk: "Emeljetek népeteknek házakat Egyiptomban és helyezzetek el qiblát a házatokban, és végezzétek el az imádságot! És hirdess örömhírt a hívőknek!" {88} És Mózes azt mondta: "Urunk! Fáraónak és előkelőinek pompát és gazdagságot adtál az evilági életben, hogy tévelygésbe vigyenek másokat - ó Urunk - a te utadtól. Urunk! Tedd semmivé az ő gazdagságukat, és keményítsd meg a szívüket, hogy ne higgyenek mindaddig, amíg a fájdalmas büntetést meg nem látják!" {89} Ő azt mondta: "Kettőtök fohásza meghallgatásra talált. Járjatok az egyenes úton (Fesztekíme) és ne kövessétek azoknak az útját, akiknek nincs tudásuk!" {90} És általvezettük Izráel fiait a tengeren. És követte őket Fáraó a seregével föllázadva az isteni elrendelés ellen és áthágva azt. Amikor végül közel állt a megfulladáshoz, Fáraó azt mondta: "Hiszem, hogy nincs más isten, csak az, akiben Izráel fiai hisznek. És a muszlimok közé tartozom."

91} Allah pedig így szólt: "Most?! Korábban azonban nem engedelmeskedtél és azok közé tartoztál, akik romlást okoznak*****. {92} A mai napon mégis megmentünk téged tested szerint******, hogy csodás jel legyél azoknak, akik utánad lesznek. Bizony számosan vannak az emberek között, akik tudatlanságból ügyet sem vetnek a mi jeleinkre." {93} És Izráel fiainak alkalmas lakhelyet jelöltünk ki és jó dolgokkal láttuk el őket. És csupán akkor támadt egyenetlenség közöttük, amikor eljött hozzájuk a tudás. A te Urad dönteni fog közöttük a Feltámadás napján abban, amiben összekülönböztek. {94} Ha kétségben vagy afelől, amit kinyilatkoztatás gyanánt leküldtünk hozzád, kérdezd meg azokat, akik olvassák az Írást, amit teelőtted kaptak. Eljött immár hozzád az Igazság a te Uradtól. Ne légy hát kételkedő a kételkedők között! {95} És ne legyél azok között, akik hazugságnak nyilvánítják Allah jeleit, mert kárvallott leszel a kárvallottak között. {96} Akikkel szemben beteljesedett a te Urad szava, azok bizony, nem hisznek, {97} még ha az összes jel eljönne is hozzájuk - mindaddig, amíg a fájdalmas büntetést meg nem látják. {98} Vajon miért nem volt egy város sem, amely hitt volna és hite hasznára vált volna - kivéve Jónás népét? Miután hittek - elhárítottuk róluk a szégyen büntetését az evilági életben, és megengedtük nekik, hogy éljék világukat egy ideig. {99} Ha a te Urad úgy akarta volna, akkor mindenki hívő lett volna, aki csak a földön van. Vajon kényszeríteni akarod, ó Mohamed, az embereket, hogy higgyenek? {100} Egyetlen lélek sem lehet hívő, csak Allah engedelmével. És tisztátalansággal sújtja azokat, akik nem élnek az eszükkel.

101} Mondd: "Tekintsétek meg azt, ami az egekben és a földön van!" De sem jelek, sem intések nem használnak semmit egy olyan népnek, amely nem hisz. {102} Vajon mi mást várnak ők, mint ami azoknak a példás büntetésére hasonlít, akik előttük enyésztek el? Mondd: "Várjatok csak! Én várni fogok veletek." {103} Aztán megmentjük a küldötteinket és azokat, akik hisznek. Kötelességünk, hogy eképpen megmentsük a hívőket. {104} Mondd: "Ti emberek! Ha kétségben vagytok az én vallásom felől akkor tudjátok meg: Én nem szolgálom azokat, akiket ti Allah helyett szolgáltok; de szolgálom Allahot, aki magához szólít majd benneteket. Én parancsot kaptam, hogy hívő legyek a hívők között." {105} És parancsot kaptam, hogy "fordítsd arcodat hanif gyanánt az igaz vallás felé! És ne légy társító a társítók között!" {106} És parancsot kaptam, hogy: "Ne fohászkodj Allah helyett olyasvalamihez, ami nem használ és nem árt neked. Ha mégis így cselekszel, akkor kegyetlen vagy a kegyetlenek között." {107} Ha Allah valami csapással sújt téged, azt nem háríthatja el senki, csupán Ő. És ha valami jót akar neked, akkor nem állhat senki útjában az Ő kezének. Eléri vele azt, akit csak akar az Ő szolgái között. Ő a Megbocsátó és a Könyörületes. {108} Mondd: "Ti emberek! Eljött immár hozzátok az Igazság a ti Uratoktól. Aki az igaz úton vezettetik, az a maga hasznára vezettetik. Aki pedig tévelyeg, az a maga kárára tévelyeg. Nem vagyok én a ti istápolótok." {109} És azt kövesd, amit kinyilatkoztatás gyanánt kapsz. És légy állhatatos, amíg Allah ítélkezik! Ő a legjobb ítélkező!

-----------------------------

* Bla.
** Ez jó kis paradoxonokhoz vezet. Egyfleől tudományellenességgel, mert itt nyilvánvalóan személyes közvetlen tapasztalásról beszél, nem mondjuk tudományos módszertanról. Másik probléma, hogy honnan tudom hogy ő ott volt, ha én nem voltam ott?
*** Ez a sztoricska mi itten? Ki, mikor, mit, hol?
**** De amit Mózes csinált, az is varázslat. Szóval min is problémázik?
***** Akkor Mr. Allah mégsem annyira könyörületes.
****** Hö, ebben a verzióban Mr. Fáraó mégis megmenekült? Hö.
*******

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr417910139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása