Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 016, A méhek

2022. augusztus 10. - agarik

Allah döntése eljött.* Ne akarjátok hát siettetni azt! Magasztaltassék! Mennyire fölötte áll Ő annak, amit más istenek gyanánt társítanak mellé! {2} Leküldi az angyalokat a lélekkel az Ő Igéjéből (Min emrihi ) arra, akit csak akar az Ő szolgái közül azzal a küldetéssel, hogy: "Intsétek az embereket és hirdessétek, hogy nincs más isten Rajtam kívül, tehát óvakodjatok Tőlem!" {3} Ő teremtette valóban az egeket és a földet. Mennyire fölötte áll Ő annak, amit társítanak. {4} Megteremtette az embert egy spermacseppből, és lám, ő mégis nyilvánvaló perlekedő. {5} És a jószágokat is megteremtette nektek. Tőlük vannak meleg ruháitok, különféle hasznotok, és belőlük esztek. {6} És szépséget leltek bennük, amikor este behajtjátok, reggel pedig kihajtjátok azokat. {7} És szállítják a terheiteket olyan vidékre, amit csak üggyel-bajjal érhetnétek el. Bizony, a ti Uratok Gyengéd és Könyörületes. {8} És megteremtette a lovakat és az öszvéreket és a szamarakat, hogy felüljetek rájuk, és hogy díszetek legyenek. És olyasmit is teremt, amiről nem tudtok. {9} És Allah feladata az egyenes út. És van, aki elhajlik attól. Ha úgy akarta volna, mindannyiótokat az igaz útra vezetett volna. {10} És Ő az, aki vizet bocsátott le az égből. Abból nyeritek az italotokat és abból szökken szárba a cserjés, amelyben legeltettek.

11} Véle sarjasztja néktek a gabonát és az olajfákat és a pálmafákat és a szőlőskerteket és mindenféle gyümölcsöt. Bizony, jel van ebben azok számára, akik elgondolkodnak. {12} És szolgálatotokra rendelte az éjszakát és a nappalt, és a Holdat és a csillagokat, amelyek az Ő parancsa által kényszerülnek munkálkodni. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik élnek az eszükkel. {13} És amit csak létrehozott néktek a földön a maga különböző színében , bizony, jel van abban azok számára, akik hallgatnak az intő szóra. {14} Ő rendelte szolgálatotokra a tengert, hogy friss húst egyetek abból, és ékességeket hozzatok föl belőle, amiket magatokra ölthettek. És látod a hajókat, amint barázdát hasítanak rajta, hogy az Ő kegye után törekedjetek. Talán hálásak lesztek. {15} És szilárdan rögzített hegyeket vetett a földre, hogy ne inogjon veletek, és folyókat, és utakat, talán az igaz útra vezéreltettek {16} és útjelzőket, és a csillagokkal megtalálják a helyes irányt. {17} És vajon, aki teremt, olyan lenne, mint az, aki nem teremt? Vajon nem hallgattok az intő szóra? {18} Ha meg akarnátok számlálni Allah kegyét, számát sem tudnátok annak. Allah Megbocsátó és Kegyes. {19} Allah tudja azt, amit eltitkoltok és azt, amit kinyilvánítotok. {20} Akikhez Allah helyett fohászkodnak, azok nem teremtenek semmit, hanem ők maguk teremtmények.

21} Halottak ők, nem élők. És nem tudják, mikor támaszttatnak föl. {22} A ti istenetek egyetlen egy Isten. Akik nem hisznek a túlvilágban, azoknak a szíve tagadja ezt és fennhéjázók ők. {23} Kétség nem férhet ahhoz, hogy Allah tudja azt, amit eltitkoltok s azt, amit kinyilvánítotok. Bizony nem szereti Ő a fennhéjázókat. {24} És amikor azt mondják nekik: "Mit küldött le a ti Uratok?" ők azt mondják: "Ezek a régvoltak mesés történetei." {25} És hordaniuk kell majd a terhüket a Feltámadás Napján teljes egészében, s azok terhének is egy részét, akiket tudatlanságból tévelygésbe visznek. Hát nem lesz keserves teher az, amit hordanak? {26} Cselt szőttek már azok is, akik őelőttük éltek. Ám Allah alapjaiban támadta meg az építményüket és a tető fölöttük rájuk zuhant. És onnan lepi meg őket a büntetés, ahonnan eszükbe sem jutna. {27} Azután, a Feltámadás Napján megalázza őket, és azt mondja: "Hol vannak a társaim, akik miatt összekülönböztetek?" Azok, akiknek a tudás megadatott, azt mondják: "Szégyen és baj sújtja ma a tagadókat", {28} akiket magukhoz szólítanak az angyalok, miután kegyetlenkedtek önmaguk ellen. És ők készek voltak megadni magukat (Fe-elgau-u-sszalam) mondván: "Mi nem tettünk semmi rosszat." "Nem!" - válaszolnak nekik -, "Allah jól tudja, hogy mit cselekedtetek. {29} Lépjetek hát be a gyehenna kapuin, hogy örökké ott legyetek!" Milyen nyomorúságos is a fennhéjázók lakhelye! {30} És azt mondják majd azoknak, akik óvakodtak Allahtól: "Mit küldött le a ti Uratok?" Ők azt mondják: "Jót". Akik jóravalók, azok az evilágon jóra számíthatnak. Ám a túlvilági lakhely jobb. Milyen pompás is az óvakodók lakhelye!

31} Éden kertjei, oda lépnek be ők; patakok folynak alattuk; mindenük meglesz ott, amit csak akarnak. Eképpen jutalmazza meg Allah az óvakodókat, {32} akiket magukhoz szólítanak az angyalok, miután ők jók voltak. Azt mondják nekik: "Békesség veletek! Lépjetek be a Paradicsomba jutalmul azért, amit cselekedtetek!" {33} Vajon mi másra várhatnak ők, mint arra, hogy eljönnek hozzájuk a halálangyalok, vagy, hogy a te Urad döntése jő el. Eképpen cselekedtek azok is, akik őelőttük éltek. És nem Allah kegyetlenkedett velük, hanem ők kegyetlenkedtek saját magukkal szemben. {34} És elérte őket rossz cselekedeteik viszonzása, amiket elkövettek. És megragadta őket az, amiből csúfot szoktak űzni. {35} És azok, akik Allah mellé más isteneket társítanak, azt mondták: "Ha Allah úgy akarta volna, nem szolgáltunk volna - mi és atyáink - semmi mást rajta kívül, és nem nyilvánítottunk volna tilalmasnak semmi mást, rajta kívül." Így cselekedtek azok is, akik őelőttük éltek. De mi más lenne a küldöttek feladata, mint a világos igehirdetés? {36} És elküldtünk hajdan minden néphez egy küldöttet, hogy hirdesse: "Szolgáljátok Allahot és kerüljétek el a Taghútot! Egyeseket közülük Allah az igaz útra vezérelte, másokat joggal sújtja a tévelygés. Járjátok hát be a földet, és figyeljétek meg, milyen végre jutottak azok, akik meghazudtolták a küldötteket. {37} Bármennyire is áhítozzad azt, hogy az igaz útra vezesd őket, Allah nem vezeti az igaz útra azt, akit Ő tévelygésbe vitt. És nem lesznek nekik segítőik. {38} És megesküdtek Allahra a legünnepélyesebb esküikkel, hogy nem támasztja föl Allah azt, aki meghal. De nem! Ígéret ez, amely Őt terheli, s amely igazság gyanánt hirdettetett ki. A legtöbb ember azonban ezt nem tudja. {39} Bizony, föltámasztja őket, hogy megmagyarázza nekik azt, amiben evilági életükben különböztek, és hogy a tagadók megtudják azt, hogy hazugok voltak.** {40} Ha akarunk valamit, csupán azt kell mondanunk annak, hogy: "Legyél!? - és az van.

41} És akik Allahért vándoroltak (Hedzseru), miután jogtalanságot szenvedtek, azoknak már az evilágon szép lakhelyet készítünk. A túlvilág fizetsége azonban nagyobb. Bárcsak tudták volna! {42} Akik állhatatosak voltak és az ő Urukra hagyatkoztak. {43} És csak olyan férfiakat küldtünk el teelőtted küldötteink gyanánt, akiknek kinyilatkoztatást sugalltunk. Kérdezzétek meg az Intés birtokosait, ha nem tudjátok! {44} Nyilvánvaló bizonyítékokkal és Írásokkal küldtük el őket. És leküldtük hozzád az Intést, hogy megmagyarázd az embereknek azt, ami leküldetett nekik. Talán elgondolkodnak. {45} Vajon azok, akik gonoszságokat eszeltek ki, biztonságban érzik magukat attól, hogy Allah nem süllyeszti el alattuk a földet, vagy onnan lepi meg őket a büntetés, ahonnan eszükbe sem jutna, {46} vagy megragadja őket, miközben keresztül kasul járják a vidéket és ők nem tudják azt meghiúsítani, {47} vagy megragadja őket, miután már eltöltötte őket a félelem? Bizony, a te Urad Gyengéd és Könyörületes. {48} Vajon nem látták, hogy mindannak az árnyéka, amit Allah teremtett, reggelente és estelente jobbra és balra fordul alázatosan földre borulva Allah előtt? {49} Allah előtt borul le mindaz, ami csak létezik az egekben és a földön: az állatok és az angyalok. És ők nem fennhéjáznak. {50} Félik az Urukat fölöttük s azt teszik, amire parancsot kaptak.

51} És Allah azt mondta: "Ne vegyetek magatoknak két istent!*** Ő csupán egyetlen isten. Én vagyok az, akitől félnetek kell!"**** {52} Övé mindaz, ami az egekben és a földön van, és Őt illeti meg a vallás mindörökké. Allah helyett mástól óvakodtok-e? {53} Bármi kegyben van részetek, az Allahtól való. Aztán, ha balsors sújt benneteket, hozzá kiáltotok segítségért. {54} Aztán, amikor elhárította felőletek a balsorsot, egyesek közöttetek más isteneket társítanak Allah mellé, {55} hogy hálátlanoknak mutatkozzanak azért, amit adtunk nekik. Élvezzétek csak rövid evilági éltetek! Majd megtudjátok! {56} És kijelölnek annak, amiről nem tudnak semmit, egy részt abból, amivel gondoskodtunk róluk. Allahra! Bizony számadással tartoztok azért, amit koholtatok! {57} Allahnak leányokat tulajdonítanak - magasztaltassék! -, maguknak pedig azt, ami után áhítoznak. {58} És ha valamelyiküknek leánygyermek születését hozzák hírül, arca elsötétedik és haragvás tölti el; {59} elrejtekezik az emberek elől a rossz miatt, amit hírül hoztak néki: vajon megtartsa-e őt a szégyenre, vagy rejtse el őt a homokba? Bizony, rosszul ítélkeznek! {60} Akik nem hisznek a túlvilágban, azok a rosszat példázzák, ám Allah a legmagasztosabbat példázza. És Ő a Büszke és a Bölcs.

61} Ha Allah megbüntetné az embereket vétkességükért, akkor nem hagyna a földön egyetlen élőlényt sem, ami mozog. Ő azonban haladékot ad nekik egy megszabott határidőig. És ha eljön a határidejük, nem késleltethetik azt egy órával sem, és nem siettethetik. {62} És azt tulajdonítanak Allahnak, amit ők maguk nem szeretnek. És a nyelvük hazugságot állít, mondván, hogy őket illeti meg a legjobb. Nincs kétség, hogy a Pokol tüze lesz az osztályrészük, és hogy sietősen kerülnek oda. {63} Allahra! Már teelőtted küldtünk különböző népekhez küldötteket. A sátán azonban tetszetős színben tüntette föl előttük a cselekedeteiket. Ma ő a gyámolítójuk. Ám fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {64} És csupán azért küldtük le hozzád az írást, hogy megmagyarázd nekik azt, amiben egyenetlenség támadt közöttük, és útmutatás és könyörület gyanánt a hívő népnek. {65} Allah vizet bocsát le az égből, és újjáéleszti vele a földet, miután az már meghalt. Bizony, jel van ebben azok számára, akik hallanak. {66} És bizony, okulni valótok van a jószágaitokban. Inni adunk nektek abból, ami a hasukban van, a megemésztett étel és a vér között, tiszta tejet, amit jólesik inni az ivóknak. {67} És a pálmafák és a szőlőskertek gyümölcseiből részegítő italt és jó táplálékot készítetek magatoknak. Bizony jel van ebben azok számára, akik élnek az eszükkel. {68} És a te Urad sugallatot adott a méhnek: "Keríts magadnak lakhelyet a hegyeken és a fákon s azon, amit az emberek emelnek maguknak. {69} Aztán egyél mindenfajta gyümölcsből és járd a te Urad könnyen járható útjait!" A méh hasából különböző fajta ital jön ki, amely az emberek gyógyulására szolgál. Bizony jel van ebben azok számára, akik elgondolkodnak. {70} És Allah megteremtett benneteket. Aztán magához szólít titeket. Ám akad közöttetek olyan, aki a legnyomorúságosabb életkorba jut, hogy miután tudott ne tudjon semmit.***** Allah Tudó és mindenre Képes.

71} Allah egyeseket közöttetek előnyben részesített a megélhetésben másokkal szemben. És akik előnyben részesültek, azok nem adják tovább a megélhetésüket a rabszolgáiknak******, akiket a jobbjuk birtokol, hogy egyenlőek legyenek abban. Vajon tagadják Allah kegyét? {72} Allah saját magatokból támasztott nektek feleségeket. És adott néktek a feleségeitektől fiakat és unokákat. És mindenféle jóval látott el titeket. Vajon a hamisban hisznek, és hálátlanok Allah kegyével szemben? {73} És Allah helyett olyasmit szolgálnak, ami sem az egekből, sem a földről nem tudja ellátni őket semmivel: tehetetlenek. {74} Allahról szólván ezért ne példálózzatok! Allahnak tudása van, ti pedig tudatlanok vagytok. {75} Allah példabeszédet mond: "Van egy rabszolgasorban lévő szolga, akinek nincs hatalma semmi fölött. És van egy másik, akiről szépen gondoskodván gondoskodtunk, és amelyből ő titokban és nyíltan költekezik ad. Vajon egyenlőek-e ők?" Hála Allahnak! A legtöbben azonban nem tudják ezt. {76} És példabeszédet mondott Allah két férfiúról: "Az egyikük néma, akinek nincs hatalma semmi fölött, és csak terhére van az ő urának. Bárhová is küldi az őt, semmi jóval nem jár. Vajon egy sorba helyezhető-e ő, és az, aki azt parancsolja meg, ami helyénvaló, s aki egyenes úton van?" {77} Allahot illetik meg az egek és a föld rejtett titkai. És az óra eldöntése csupán annyi, mint egy szempillantás, vagy még annyi sem. Allah mindenre képes. {78} Allah hozott elő benneteket anyátok méhéből, úgy, hogy nem tudtatok még semmit. És adott nektek hallást, látást és szíveket. Talán hálásak lesztek. {79} Vajon nem látták a madarakat Allah akaratának alávetve az ég boltozatján? Egyedül Allah tartja meg őket. Bizony jelek vannak ebben azok számára, akik hisznek. {80} És Allah lakhelyül adta néktek házaitokat. És a jószágok bőréből sátrakat adott nektek, amiket könnyűnek találtok azon a napon, amikor fölkerekedtek, és amikor megállapodtok. És a gyapjújukból és a bőrükből és a szőrükből ellátott benneteket egy időre házi alkalmatosságokkal és az élethez szükséges dolgokkal.

81} És Allah árnyékot adott nektek abból, amit teremtett, és adott néktek helyeket a hegyekben, ahol meghúzhatjátok magatokat (Eknenen). És adott néktek köntösöket, amelyek a meleg ellen óvnak titeket és páncélingeket, amelyek egymás erőszakától védenek benneteket*******. Eképpen teljesíti ki a kegyét irántatok. Talán muszlimok lesztek. {82} Ha elfordulnak, a te feladatod csupán a nyilvánvaló igehirdetés. {83} Ismerik Allah kegyét, azután megtagadják azt. A legtöbben közöttük hálátlanok. {84} És emlékezz arra a napra, amikor minden népből feltámasztunk egy tanút! Aztán a tagadók nem kapnak engedélyt, hogy mentsék magukat, és nekik sem vetnek a szemükre már semmit. {85} És amikor azok, akik vétkeztek, meglátják a büntetést, s az nem lesz soha enyhébb nekik és nem kapnak haladékot! {86} És amikor azok, akik más isteneket társítottak Allah mellé, meglátják a társaikat, azt mondják: "Urunk! Ezek a mi társaink, akikhez tehelyetted fohászkodtunk." Azok pedig ezt a szót vetik oda nekik: "Hazugok vagytok!" {87} És azon a napon ők készek megadni magukat Allahnak. És eltűnik tőlük a semmibe az, amiket koholtak. {88} Akik tagadtak, és távol tartottak másokat Allah útjától, azoknak a büntetését büntetéssel tetézzük azért, mert romlást okoztak. {89} És emlékezz arra a napra, amikor minden népből, saját maguk közül, föltámasztunk egy tanút, és elhozunk téged tanúnak ezek ellen! És mi leküldtük hozzád az Írást, hogy minden dolog világos magyarázatául szolgáljon, és hogy útmutatás és könyörület és örömhír legyen muszlimoknak. {90} Allah méltányosságra illendő bánásmódra, s a rokonnak való adakozásra szólít föl, s eltilt attól, ami hitvány és elvetendő, és a jogtalan erőszaktól. Talán hallgattok az intő szóra!

91} És teljesítsétek Allah iránti kötelezettségeteket, ha kötelezettséget vállaltatok és ne szegjétek meg az eskütöket, miután megerősítettétek azt és Allahot tettétek meg kezesnek magatok ellen. Allah tudja, amit cselekszetek. {92} Ne legyetek olyanok, mint az a nő, aki, miután erősen megfonta a fonalát, fölfejti szálakra******** - úgy, hogy esküiteket kölcsönös becsapásnak tekintitek, lévén, hogy az egyik nép számosabb a másiknál. Allah ezzel csupán próbára tesz benneteket. Bizony, a Feltámadás Napján megmagyarázza nektek, miben különböztetek össze egymással. {93} Ha Allah úgy akarta volna, akkor egyetlen néppé tett volna benneteket. Tévelygésbe viszi azt, akit akar*********, és az igaz útra vezeti azt, akit akar. Bizony, számadással tartoztok azért, amit cselekedtetek. {94} És ne tekintsétek az esküiteket kölcsönös becsapásnak**********, nehogy megbotoljatok, miután már szilárdan álltatok, és nehogy valami rosszat kelljen megízlelnetek azért, mert távoltartottatok másokat Allah útjától és szörnyű büntetés legyen az osztályrészetek! {95} És ne kótyavetyéljétek el potom áron Allah iránti kötelezettségeteket! Bizony, ami Allahnál van, az jobb nektek - ha különbséget tudtok tenni. {96} Ami a ti birtokotokban van, az elenyészik. Ami azonban Allahnál van, az maradandó. És akik állhatatosak, azoknak a fizetségét a legjobb tetteik szerint fogjuk viszonozni. {97} Aki jótettet cselekszik, lett légyen ő férfi, avagy nő, és amellett még hívő, azt bízvást jó életre fogjuk majd életre kelteni! És a fizetségüket a legjobb tetteik szerint fogjuk viszonozni. {98} Amikor a Koránt olvasod, mondd: "menedéket keresek Allahnál a megkövezendő sátán elől!" {99} Bizony nincs néki hatalma azok fölött, akik hisznek, és akik az Urukra hagyatkoznak. {100} Azok fölött van hatalma, akik testvérbarátnak fogadják őt, és akik más isteneket társítanak mellé.

101} És ha egy verset egy másikkal cserélnénk ki - és Allah a legjobb tudója annak, amit leküld -, azt mondanák: "Te csak olyasvalaki vagy, aki kohol." A legtöbben azonban nem tudnak. {102} Mondd: "A Szent Lélek küldte le azt a te Uradtól az Igazsággal, hogy megerősítse azokat, akik hisznek, és hogy útmutatás és örömhír legyen a muszlimoknak." {103} És mi jól tudjuk, hogy ők azt mondják: "Csupán egy ember tanítja őt." Ám annak a nyelve, aki istent káromol: nem arab. Ez azonban világos arab nyelv. {104} Akik nem hisznek Allah jeleiben, azokat Allah nem vezeti az igaz útra és fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {105} Csupán azok koholnak hazugságot, akik nem hisznek Allah jeleiben. Ők azok, akik hazudnak. {106} Akik megtagadják Allah létezését, miután már hívők voltak - kivéve, aki kényszerből cselekszik, és nyugodt az ő szíve a hitben -, ám akik önként kitárják keblüket a tagadásnak: azokon Allah haragvása lesz és szörnyű büntetés lesz az osztályrészük. {107} Ez azért lesz, mert ők jobban szeretik az evilági életet a túlvilágnál és mert Allah nem vezeti a tagadó népet. {108} Ők azok, akiknek Allah lepecsételte a szívüket, a hallásukat és a látásukat. és ezek azok a tudatlanok. {109} Semmi kétség, ők lesznek a túlvilágon a kárvallottak! {110} Azok iránt majd, akik vándoroltak miután megpróbáltatást szenvedtek el, aztán harcba vonultak és állhatatosak voltak őirántuk bizony a te Urad majd Megbocsátó és Könyörületes lesz*********** 

111} azon a napon, amikor minden lélek előjön, hogy perbe szálljon önmagáért, és minden lélek megkapja illendő fizetségét azért, amit cselekedett, és nem szenvednek jogtalanságot. {112} Allah példabeszédet mond: "Volt egy biztonságos és nyugodt város, amelyhez mindenünnen bőségben áradt a megélhetés. Ám hálátlan volt Allah jótéteményeivel szemben. Allah pedig megízleltette velük a mindent elborító éhínséget és félelmet azért, amit cselekedtek. {113} Eljött pedig hozzájuk egy közülük való küldött, ám ők hazugsággal vádolták őt. És kegyetlenek lévén a büntetés martalékává lettek." {114} És egyetek abból, amivel Allah ellátott benneteket; megengedett és jó táplálék gyanánt! És legyetek hálásak Allah kegyéért, ha különben őt szolgáljátok! {115} Megtiltotta nektek a döglött állat húsát, a vért, a disznóhúst és azt, amit másért vágtak le, mint Allahért. Ám, aki kényszerű helyzetben tesz ilyesmit, anélkül, hogy a tilalmat áhítozná, vagy át akarná hágni az előírást az iránt Allah bízvást Megbocsátó és Könyörületes. {116} És ne mondjátok arról, amiről a nyelvetek hazugságot állít: "ez megengedett, ez pedig tilalmas", hogy hazugságot koholjatok Allah ellen! Bizony, akik hazugságot koholnak Allah ellen, azok nem boldogulnak. {117} Rövid élvezet az evilágon, és a túlvilágon fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {118} És a zsidóknak megtiltottuk azt, amit már korábban közöltünk veled. És nem mi kegyetlenkedtünk velük, hanem ők kegyetlenkedtek saját magukkal szemben. {119} A te Urad azokkal szemben, akik tudatlanságból cselekedtek rosszat, majd ezután megbánással fordulnak feléje és jóvátették amit elkövettek, bizony, a te Urad ezután Megbocsátó és Könyörületes. {120} Ábrahám önmagában egy népség volt, aki engedelmesen Allahra hagyatkozott. Hanif ő, aki nem volt társító a társítók között,

121} s hálás volt az ő jótéteményei iránt. Allah kiválasztotta és az egyenes útra vezérelte őt. {122} Jót adtunk neki az evilágon. A túlvilágon pedig igaz lesz az az igazak között. {123} Aztán sugallatot adtunk neked: "Kövesd Ábrahám vallását, aki hanif volt és nem tartozott a társítók közé!" {124} A szombat csupán azoknak rendeltetett el, akik összekülönböztek miatta. Bizony, a te Urad a Feltámadás Napján ítélkezni fog közöttük abban, amiben összekülönböztek. {125} Hívjál a te Urad útjára bölcsességgel és szép tanúsággal! És szállj perbe velük úgy, ahogy az a legjobban illik. Bizony Allah a legjobb tudója annak, aki eltévelyeg az Ő útjától és Ő a legjobb tudója azoknak, akik az igaz útra vezéreltettek. {126} És ha büntettek, akkor oly mértékben büntessetek, amilyen bűnt elszenvedtetek! Ha türelmet tanúsítotok, az jobb a türelmeseknek. {127} Legyél türelmes! Türelemre csak Allah segítségével teszel szert. És ne légy szomorú miattuk! És ne szoruljon el a szíved az ő cselszövéseik miatt. {128} Allah azokkal van, akik óvakodtak és akik jóravalóak.

-----------------------------

* Ha itt volt a Világvége, mi értelme még az iszlám vallásnak?
** Definició szerint a hazugság szándékot jelet. Szándék nélkül nincs hazugság, tehát ha ismertetni kell valakivel olyan tényeket, amik hiányában másként gondolta a dolgokat, az nem volt hazug.
*** Mit szól bele? Így megfosztani egy Alapvető Emberi Jogtól...
**** Félelem. Félelemmel uralkodni egyértelműen nem az értelemre hagyatkozás. Hanem sima zsarnokság.
***** Ez a sura viszonylag későn íródhatott, mert itt a hívek kilépéséről tudósít.
****** Á, jó öreg rabszolgatartás.
******* Hm. Szóval az iszlamisták olyan erőszakosak - és hülyék -, hogy páncélt kénytelenek viselni 24/7, különben egymást is lemészárolnák.
******** Hah! Odüsszeia-utalás!
********* És miután tévelygésbe vitte a népet, büntetésül bedobja őket a Lángoló Pokolba. Kit is büntet ilyenkor Mr. Allah?
********** Áh, ja, a kölcsönös becsapásról beszéltünk. Amit Mr. Allah ezzel az agy-manipulációval éppen csinál.
*********** Őszintén szólva a sortörés már a tizes törésen belül is idegesít, de itt különösen feltűnő. Akárki csinálta, még a Biblia is jobban működik nála, ez így szar.
************ 

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr817904955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása