Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 019, Mária

2022. augusztus 07. - agarik

Kef He Je 'Ein Szad.* {2} Megemlékezés Urad irgalmáról, amit szolgája, Zakariás iránt gyakorolt. {3} Emlékezz arra, amikor titkos szóval szólította az ő Urát! {4} "Uram!" - mondta -, "gyengék lettek a csontjaim és dér ütötte meg a fejemet és a hozzád való fohászkodásomban, ó Uram, nem voltam soha szerencsétlen. {5} Félek attól, hogy a rokonok (Meueli) maradnak csak utánam, a feleségem pedig meddő. Ajándékozz hát meg engem tenmagadtól egy közeli rokonnal** (Uelijjen), {6} aki majd az én örökösöm lesz, és Jákob nemzetségének örökébe lép! És tedd őt olyanná Uram, hogy tetszést leljen előtted." {7} "Zakariás! Hírül adunk néked egy fiúgyermeket, akinek János a neve. Korábban nem neveztünk senkit még ezen a néven." {8} "Uram!" - mondta Zakariás -, "honnan lenne nekem fiúgyermekem, hiszen a feleségem meddő, én pedig kiszikkadt vénségre jutottam?" {9} "Eképpen lesz" - mondta az úr. "A te Urad azt mondta: Könnyű ez nékem, hiszen téged is megteremtettelek korábban, amikor semmi sem voltál." {10} Zakariás azt mondta: "Uram! Tégy nekem valamilyen jelet!" Ő pedig azt mondta: "Az legyen a jeled, hogy nem fogsz szólani az emberekhez három napon át, miközben semmi bajod nincsen (Szeuijje)."

11} És kiment a szentélyből (Mihrab) a népéhez és jelbeszéddel mutatta nékik: "Magasztaljátok az Urat reggel és este!" {12} "János! Fogd erősen az Írást!" És már gyermekkorában bölcsességet adtunk neki, {13} és együttérzést a magunkéból és tisztaságot. És óvakodott Allahtól, {14} és jámbor a szülei iránt és nem volt hatalmaskodó és lázadozó. {15} Békesség legyen vele azon a napon, amikor megszületett, azon a napon, amikor meghal, és azon a napon, amikor új életre támad föl. {16} És emlékezz meg az Írásban Máriáról! Emlékezz arra, amikor visszavonult a hozzátartozóitól egy keleti helyre! {17} És elfüggönyözte magát tőlük. És elküldtük hozzá a lelkünket (Gábrielt). És az tökéletes ember képében mutatkozott meg előtte. {18} Mária azt mondta: "Menedékért fohászkodom az Irgalmashoz tetőled! Ha óvakodsz Allahtól nem közeledsz hozzám!" {19} "Én csakugyan a te Urad küldötte vagyok" - mondta az -"és az a küldetésem, hogy tiszta fiúgyermeket ajándékozzak neked." {20} Mária azt mondta: "Honnan lenne nékem fiam, holott nem érintett engem ember, és nem vagyok céda?"

21} "Eképpen lesz"- mondta Az angyal. "A te Urad azt mondta: 'Könnyű ez nekem. És neked ajándékozzuk , hogy csodás jellé tegyük őt az embereknek és irgalmunkat tanúsítsuk szolgáinknak. Eldöntött dolog ez.'" {22} Akkor várandós lett vele. És visszavonult terhével egy távoli helyre. {23} És a szülési fájdalmak arra késztették, hogy a pálmafa tövébe menjen. Azt mondta: "Bárcsak még ezelőtt meghaltam volna és lennék feledéssel elfelejtett!" {24} Ám fölkiáltott hozzá alulról a gyermek Jézus: "Ne légy szomorú! Az Urad máris csermelyt fakasztott alattad! {25} És rázd meg magadhoz húzva a pálmafa törzsét, hadd hullasson rád friss, érett (Rutaban Dzsenijje) datolya! {26} És egyél és igyál és örvendezz! És ha meglátsz egy embert, akkor mondjad: 'Böjtölést fogadtam az Irgalmasnak, ezért nem fogok ma senki emberhez szólni!" {27} Elment akkor Mária véle az ő népéhez karján víve őt. Azok azt mondták: "Mária! Hallatlan dolgot cselekedtél! {28} Áron leánytestvére! Pedig a te atyád nem volt rossz ember, s az anyád sem volt céda!" {29} Mária akkor a gyermek Jézusra mutatott. Azok azt mondták: "Hogyan beszélhetnénk egy kisgyermekkel, aki még a bölcsőben fekszik?" {30} A gyermek azt mondta: "Allah szolgája vagyok! Odaadta nékem az írást és prófétává tett.

31} És áldottá tett engem, legyek bárhol is, és elrendelte nekem az imádkozást és az zakátot ameddig csak élek, {32} és hogy az anyám iránt üdvösséget gyakoroljak. És nem tett engem hatalmaskodóvá és szerencsétlenné. {33} És békesség legyen velem azon a napon, amikor megszülettem, és azon a napon, amikor meghalok, és azon a napon, amikor új életre támadok föl." {34} Ez Jézus, Mária fia - az Igazság szava szerint, amelyben ők még egyre kételkednek. {35} Nem illik Allahhoz az, hogy fiat nemzzen. Magasztaltassék! Ha döntést hoz egy dologban, csupán azt mondja annak: "Legyél!" - és az van. {36} Bizony, Allah az én Uram és a ti Uratok. Szolgáljátok hát őt. Ez az egyenes út! {37} Ám a vallási csoportok összekülönböztek. Jaj azoknak, akik tagadtak: szörnyű napon kell majd jelen lenniük! {38} Milyen jól fognak hallani és látni azon a napon, amikor majd hozzánk jönnek! Ám a kegyetlenek ma nyilvánvaló tévelygésben vannak. {39} És figyelmeztesd őket a sóhajtozás napjára, amikor a dolog immár eldönttetett. Ám nem törődnek ők, és nem hisznek abban. {40} Mi örököljük a földet, s azt, ami rajta van. És hozzánk lesz majd az ő visszatérésük.

41} És emlékezz meg az írásban Ábrahámról! Ő igaz ember volt és próféta. {42} Emlékezz arra, amikor azt mondta atyjának: "Apám! Miért szolgálsz te olyasvalamit, ami nem hall és nem lát, és nincs hasznodra semmiben? {43} Apám! Olyan tudást kaptam én, amit te nem kaptál. Kövess hát engem, és én egyenes útra vezetlek! {44} Apám! Ne szolgáld a sátánt! A sátán föllázadt az Irgalmas ellen. {45} Apám! Félek, hogy büntetés ér téged az Irgalmastól, és a sátán cimborája leszel." {46} "Hát megveted az én isteneimet, Ábrahám?" - mondta az atyja. "Ha nem hagyod abba, bizony megkövezlek téged! Távozz tőlem hosszú időre!" {47} Ábrahám azt mondta: "Békesség veled! Bocsánatot kérek számodra az Uramtól. Ő kegyes irántam. {48} És távol tartom magam tőletek és attól, akihez Allah helyett fohászkodtok, és egyedül az én Uramhoz fohászkodom. Az Uramhoz való fohászkodásomban talán nem leszek szerencsétlen." {49} Miután távol tartotta magát tőlük, és attól, amit Allah helyett szolgáltak, ajándékoztuk néki Izsákot és Jákobot, és mindegyiküket prófétává tettük. {50} És ajándékoztunk nekik a kegyelmünkből. És juttattunk nékik igaz és magasztos dicséretet.

51} És emlékezz meg az Írásban Mózesről! Kiválasztott volt és küldött és próféta. {52} Szólítottuk őt a Sínai hegy jobb oldaláról és bizalmas beszélgetésre közel engedtük őt. {53} És ajándékoztuk néki a mi kegyelmünkből fivérét, Áront, próféta gyanánt. {54} És emlékezz meg az Írásban Ismáelről! Az ígéretét mindig megtartotta és küldött volt és próféta. {55} Megparancsolta a háza népének, hogy tartsák meg az imádságot és adják meg a zakátot. És kedves volt az ő Uránál. {56} És emlékezz meg az írásban Idrísről! Ő igaz ember volt és próféta. {57} És magas helyre emeltük őt. {58} Ők azok, akik iránt Allah kegyet gyakorolt: próféták Ádám leszármazottai közül, és azok közül, akiket Noéval együtt vettünk a bárkába és Ábrahám és Ismáel leszármazottai közül, és mindazok közül, akiket az igaz útra vezettünk és kiválasztottunk. Ha az Irgalmas jelei hirdettetnek nékik, sírva levetik magukat a földre borulva. {59} És olyan ivadék követte őket, amely elhanyagolta az imádkozást és a szenvedélyeit követte. Ők a tévelygés állapotát fogják megtapasztalni, {60} kivéve, akik megbánással fordulnak Urukhoz, hisznek, és jótetteket cselekszenek, azok majd a Paradicsomba lépnek be és megméretésük során nem szenvednek el semmiféle jogtalanságot.

61} Éden kertjeibe lépnek be, amelyeket az Irgalmas megígért a szolgáinak, anélkül, hogy megmutatta volna nekik (Bil-Ghaib). Amit Ő megígér, az beteljesedik. {62} Nem hallanak ott üres fecsegést, csak a "Békesség" üdvözletét. És el lesznek látva reggel és este. {63} Ez a Paradicsom, amelyet örökül adunk azoknak a szolgáinknak, akik óvakodók voltak. {64} Mi angyalok csupán a te Urad parancsára jövünk le az égből. Övé az, ami előttünk, ami mögöttünk, és ami a kettő között van. És soha nem volt feledékeny a te Urad, {65} aki Ura az egeknek és a földnek, és annak, ami a kettő között van. Szolgáld hát Őt és légy állhatatos az Ő szolgálatában. Ismersz-e olyasvalakit, aki egynevű lenne vele? {66} És azt mondja az ember: "Ha meghalok, vajon valóban elevenen lesz kikelésem a sírból?" {67} Vajon nem emlékezik az ember, hogy megteremtettük őt korábban, amikor nem volt semmi sem?*** {68} Az Uradra! Bizony, összegyűjtjük őket és a sátánokkal. Aztán térdükön állva vezetjük őket elő a gyehenna köré. {69} Aztán minden pártos gyülekezetből különválasztjuk azokat, akik a legmakacsabbak voltak az Irgalmassal szembeni ellenszegülésben. {70} Azután bizony mi leszünk a legjobb ismerői azoknak, akik a leginkább megérdemlik, hogy abban süljenek.

71} És nincs senki közöttetek, aki ne menne le oda. Eldöntött elrendelése ez a te Uradnak. {72} Ezután megmentjük azokat, akik óvakodtak Allahtól, a kegyetleneket pedig térdükön állva hagyjuk ott. {73} És amikor nyilvánvaló bizonyítékok gyanánt hirdettetnek nékik a mi jeleink, akkor azok, akik tagadtak, azt mondják azoknak, akik hisznek: "A két csoport közül melyik van jobb helyzetben és melyiknek a tanácskozása kiválóbb?" {74} Hány nemzedéket pusztítottunk azonban el őelőttük, akik tetszetősebben voltak berendezkedve és mutatósabbnak tetszettek, mint ők! {75} Mondd: "Akik tévelygésben leledzenek, azoknak bárcsak nyújtván nyújtaná az Irgalmas az életüket, amíg végül meglátják azt, amivel fenyegettetnek: akár a büntetést, akár a Végső Órát! Akkor majd megtudják, hogy kinek a helyzete rosszabb, és kinek gyengébb a serege! {76} Akik az igaz úton vezettetnek, azokat Allah még gyarapítja útmutatásban. Amik maradandóak: a jó cselekedetek a te Uradnál gazdagabb jutalomra és jobb viszonzásra lelnek. {77} Mit gondolsz arról, aki nem hitt a mi jeleinkben, és azt mondta: 'Bizonyosan kapok majd vagyont és fiúgyermeket!'- ? {78} Vajon megismerte-e a rejtett dolgokat, vagy kötelező ígéretet kapott az Irgalmastól? {79} Semmiképpen! Felírjuk majd azt, amit mondott, és nyújtván nyújtjuk az ő büntetését. {80} És mi örököljük azt, amiről beszél, és egyes egyedül jön majd hozzánk."

81} És Allah helyett más isteneket választottak maguknak, hogy általuk hatalomra tegyenek szert. {82} De nem! Ezek az istenek meg fogják majd tagadni az ő szolgálatukat és ellenfeleik lesznek. {83} Vajon nem láttad, hogy elküldtük a sátánokat a tagadók ellen, hogy bujtogatva bujtogassák őket? {84} Ne siess hát ellenük! Mi pontosan kiszámoljuk az idejüket. {85} Azon a napon, amikor az óvakodókat - mint egy küldöttséget - összegyűjtjük az Irgalmashoz, {86} a bűnösöket pedig - ahogy a nyájat az itatóhelyhez - a gyehennához hajtjuk, {87} nem lesz közbenjárás a számukra, kivéve azoknak, akik kötelező ígéretet kaptak az Irgalmastól. {88} Azt mondják: "Az Irgalmas fiúgyermeket nemzett." {89} Szörnyűséges dologgal álltak elő. {90} Kis híja, hogy az egek szétszakadnak amiatt, a föld meghasad, a hegyek pedig porrá omlanak,

91} hogy az Irgalmasnak fiúgyermeket tulajdonítanak. {92} Nem illik az Irgalmashoz az, hogy fiúgyermeket nemzzen. {93} Nincsen senki az egekben és a földön, aki majdan ne mint rabszolga jönne az Irgalmashoz. {94} Számba vette és pontosan megszámlálta őket. {95} És a Feltámadás Napján mindegyikük egyes egyedül jön hozzá. {96} Akik hisznek és jótetteket cselekszenek, azoknak az Irgalmas szeretetet juttat. {97} Könnyűvé tettük neked a te nyelveden a Koránt, hogy örömhírt hirdess véle az óvakodóknak és intsed általa a viszálykodó népet. {98} És hány nemzedéket pusztítottunk már el előttük! Érzékelsz-e bárkit is közülük, vagy hallasz-e tőlük egy suttogást is?

--------------------------------

* bla
** Mi a faxom a különbsbség a "rokon" és a "közeli rokon" között? Ki jöhet szóba a saját gyereken kívül, mert egyértelműen szóba jöhetett volna.
*** Allah, a Nárcisztikus.
****

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7017902569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása