Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 009, A megbánás

2022. augusztus 18. - agarik

Az eddigi béke felmondása mondatik ki Allah és küldötte részéről azon társítók, akikkel egyezséget kötöttetek.* {2} Járjatok keresztül-kasul a földön szabadon négy hónapig! Tudnotok kell azonban, hogy nem fogjátok meghiúsítani Allah rendelkezését! Allah bizony megalázza a tagadókat.** {3} És kihirdetés hangzik el Allah és a küldötte részéről az emberek előtt a nagy zarándoklat napján, hogy Allah és küldötte minden kötelezettségtől mentesek a társítókkal szemben. Ha megbánással fordultok Allahhoz, az jobb nektek. Ha azonban elfordultok, akkor tudnotok kell, hogy nem fogjátok meghiúsítani Allah rendelkezését. És fájdalmas büntetésről adj hírt azoknak, akik tagadtak. {4} kivéve azokat a társítókat, akikkel egyezséget kötöttetek, és akik azután nem rövidítettek meg benneteket semmiben és nem segítettek senkit ellenetek. Velük szemben be kell tartanotok a megállapodásukat a velük megszabott határidőig! Allah szereti az óvakodókat. {5} Ha tehát a tilalmas hónapok letelnek, akkor öljétek meg a társítókat, ahol csak föllelitek őket! Fogjátok el őket! Ostromoljátok meg őket! Állítsatok nekik csapdát az összes leshelyről! Ha azonban megbánással fordulnak Allahhoz, elvégzik az imádságot és megadják zakátot, akkor hagyjátok őket szabadon az ő útjukon! Allah Megbocsátó és Könyörületes. {6} És ha valamelyik társító védelmet kér tőled, akkor nyújts neki védelmet, hogy meghallhassa Allah szavát! Azután juttasd el őt biztonságos helyre! Azért tedd ezt, mivel olyan nép ez, amelyik nem tudja az intést! {7} Hogy is lehetne a társítóknak egyezségük Allahhal és küldöttével-kivéve azokat, akikkel a tilalmas Mecsetnél kötöttetek egyezséget? És ha megtartják a szavukat, akkor ti is tartsátok meg a szavatokat! Allah szereti az óvakodókat. {8} Hogyan lehetne egyezségük nekik, amikor, ha ők kerekednének fölétek, nem vennének tekintetbe veletek kapcsolatban sem atyafiságot, sem megállapodást. A szavaikkal a kedvetekbe járnak, de a szívük idegenkedik. A legtöbben közöttük gonoszak. {9} Potom áron kótyavetyélték el Allah jeleit és távoltartottak másokat az Ő útjától. Milyen rossz is az, amit cselekedtek! {10} Hívővel kapcsolatban sem atyafiságot, sem megállapodást nem vesznek figyelembe. Ők azok, akik túlkapásokat követnek el.

11} Ám ha most megbánással fordulnak Allahhoz, elvégzik az imádságot és megadják zakátot, akkor testvéreitek ők a hitben. Megmagyarázzuk jeleinket azoknak az embereknek, akiknek tudásuk van. {12} Ám ha azután, hogy egyezséget kötöttek, megszegik esküjüket és rágalmazzák a vallásotokat, akkor harcoljatok ellenük mint a tagadás mintaképei ellen! Számukra nem létezik esküvés. Talán abbahagyják. {13} Vajon nem akartok harcolni egy olyan nép ellen, amely megszegte esküjét és abban mesterkedett, hogy elűzze a küldöttet, és ők kezdték ellenetek első ízben a harcot? Vajon féltek tőlük? Féljétek inkább Allahot, ha hívők vagytok! {14} Harcoljatok ellenük! Allah a ti kezetek által bünteti és alázza meg őket, titeket pedig győzelemre segít ellenük és meggyógyítja a hívő nép szívét, {15} és megszünteti szívük haragvását. Allah kiengesztelődve fordul ahhoz, akihez akar. Allah Tudó és Bölcs {16} Vagy azt hittétek, hogy békében hagyattok, anélkül, hogy Allah megtudná, kik szálltak harcba közületek érette, és kik azok, akik - Allahon, a küldöttén és a hívőkön kívül - senkit sem fogadtak bizalmas barátjuknak? Allahnak tudomása van arról, amit tesztek. {17} A Társítóknak nem szabad Allah mecseteinek szolgálatát ellátniuk - miközben tagadásukkal önmaguk ellen tesznek tanúságot! Hiábavalóak az ő tetteik és örökké a Pokol tüzében fognak égni. {18} Allah mecseteit azok telítik, akik hisznek Allahban és a Végső Napban és elvégzik az imádságot és megadják a zakátot, és egyedül Allahot félik. Talán ők azok közt vannak, akik az igaz úton vezettetnek. {19} Vajon egy sorba helyezitek a zarándokok itatását és a tilalmas Mecset szolgálatát azzal, hogy valaki hisz Allahban és a Végső Napban és harcba száll Allah útján? Allah előtt ezek nem egyenlőek. Allah nem vezeti az igaz útra a kegyetlen népet. {20} Akik hisznek és vándoroltak, és harcba szálltak Allah útján javaikkal és személyükkel, azok magasabb fokon állnak Allah előtt. Ők azok, akik diadalt aratnak.

21} Az ő Uruk hírül adja nékik az Ő könyörületességét és tetszését és hogy kertjeik lesznek, amelyekben meg nem szűnő gyönyörűség várja őket, {22} s örökké azokban fognak időzni. Allahnál bizony nagy fizetség lesz! {23} Ti hívők! Ne fogadjátok apáitokat és testvéreiteket gyámolítóknak, ha azok többre tartják a tagadást a hitnél! Akik közöttetek gyámolítónak fogadják őket - azok a kegyetlenek. {24} Mondd: "Ha apáitok és fiaitok és testvéreitek és feleségeitek és nemzetségetek és javaitok, melyekre szert tettetek, és a kalmárkodás, amelynek félitek a pangását, és hajlékaitok, amelyekben gyönyörűségeteket lelitek - kedvesebbek nektek Allahnál és az Ő küldötténél és (Dzsihád) az Ő útján való hadakozásnál, akkor várakozzatok, amíg Allah el nem jön a parancsával!" Allah nem vezeti az igaz útra a bűnös népet. {25} Allah megsegített már benneteket számos csatatéren és Hunein napján, amikor tetszett nektek, hogy olyan sokan vagytok. Ám semmit sem használt az nektek, s bármilyen tágas is különben, szűk lett nektek a föld. Aztán hátat fordítottatok menekülésre fogva a dolgot. {26} Allah ekkor leküldte a békeáradást a küldöttére és a hívőkre, és seregeket küldött le, amelyeket ti nem láttatok, és megbüntette a tagadókat. Ez a tagadók fizetsége! {27} Ezután majd Allah kiengesztelődve fordul afelé, akihez akar. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {28} Ti hívők! A társítók tisztátalanok! Ezért ne közelítsenek a tilalmas Mecsethez ez után az év után! És ha emiatt szegénységtől féltek, tudjátok meg, hogy Allah gazdagon fog kárpótolni benneteket az Ő kegyéből! Allah Tudó és Bölcs. {29} Harcoljatok azok ellen - azok között, akiknek az Írás adatott -, akik nem hisznek Allahban és a Végső Napban és nem tekintik tilalmasnak azt, amit Allah és az Ő küldötte megtiltott és nem vallják az igazság vallását - harcoljatok ellenük mindaddig, amíg megadják a jótettért járó Dzsiziát, lévén, hogy becsületüket vesztettek ők (Wehum Szaghirún)! {30} A zsidók azt mondják: "'Uzeir Allah fia." És a keresztények azt mondják: "A Messiás Allah fia." Ezt mondják ők a szájukkal. Állításukkal hasonlítanak azoknak a beszédéhez, akik korábban tagadtak. Allah átka legyen rajtuk! Hogy fordulhatnak el ennyire az igazságtól?

31} Írástudóikat és szerzeteseiket és Mária fiát, a Messiást Allah mellé uraiknak tették meg, holott nem kaptak más parancsot, csak azt, hogy egy istent szolgáljanak. Nincs más isten rajta kívül! Magasztaltassék! Mennyire fölötte áll Ő annak, akit társítanak mellé! {32} El akarják oltani Allah fényét a szájukkal, ám Allah rendíthetetlen abban, hogy teljessé tegye az Ő fényét, még akkor is, ha ez a tagadóknak nem tetszik. {33} Ő az, aki elküldte az Ő küldöttét az útmutatással és az igazság vallásával, hogy győzelemre vigye azt az összes többi vallással szemben akkor is, ha ez a társítóknak nem tetszik. {34} Ti hívők! Bizony, számos írástudó és szerzetes csalárd módon behabzsolja az emberek javait, és távol tartanak Allah útjától Akik azonban aranyat és ezüstöt halmoznak föl, és nem is költik el Allah útján, azoknak adj hírt arról, hogy fájdalmas büntetés vár rájuk, {35} azon a napon, amikor fölizzanak e kincsek a gyehenna tüzében és homlokuk, oldaluk és hátuk megbélyegeztetik általuk, miközben azt mondják nekik: "Ez az, amit fölhalmoztatok magatoknak. Ízleljétek hát meg, amit fölhalmoztatok!" {36} A hónapok száma Allahnál tizenkettő. Ez állt Allah írásában már azon a napon, amikor megteremtette az egeket és a földet. Közöttük négy hónap van, ami tilalmas. Ez az értékes vallás. Ne vétkezzetek hát bennük magatok ellen, de harcoljatok a társítók ellen valamennyiben, amiképpen ők is harcolnak ellenetek valamennyiben! Tudnotok kell, hogy Allah az óvakodókkal van! {37} A szökőhónap betoldása a tagadás fokozása, amelynek révén eltévelyednek azok, akik tagadtak. Az egyik évben profánnak nyilvánítják azt, a másik évben pedig tilalmasnak nyilvánítják, hogy eképpen egyenlítsék ki azoknak a hónapoknak a számát, melyeket Allah tilalmasnak nyilvánított, úgy, hogy profánnak nyilvánítják azt, amit Allah tilalmasnak nyilvánított. A rossz, amit cselekedtek, tetszetős színben tűnt föl előttük. Allah nem vezeti igaz útra a tagadó népet. {38} Ti hívők! Miért maradtatok a föld felé görnyedve, amikor az mondatott néktek: "Vonuljatok harcba Allah útján?" Jobban tetszik néktek az evilág, mint a túlvilág? Az evilági élet élvezete ugyancsak kevés a túlvilágéhoz képest! {39} Ha nem vonultok harcba, fájdalmas büntetéssel fog büntetni benneteket és egy másik néppel cserél föl titeket. Ti nem lehettek az Ő ártalmára semmiben. Allah mindenre képes. {40} Ha ti nem segítetek neki Allah segíteni fog - hiszen Allah már akkor segített neki, amikor a tagadók elűzték őt Mekkából másodmagával. Emlékezzetek arra, amikor ők ketten a barlangban voltak és amikor ő azt mondta társának: "Ne csüggedj el! Allah velünk van." Allah ekkor leküldte reá a szakínáját és seregekkel segítette meg őt, amelyeket ti nem láttok. És a tagadók szavát a legmélyebbre utasította, amíg Allah szava a legmagasztosabb. Allah Büszke és Bölcs.

41} Vonuljatok hát harcba, könnyen vagy nehezen, és szálljatok harcba Allah útján javaitokkal és személyetekkel! Ez jobb nektek, ha tudjátok. {42} Ha valami közeli portékáról és könnyű utazásról lenne szó, akkor követnének téged. De a távolság messzinek látszott nekik, mégis esküdni fognak Allahra mondván: "Ha tehettük volna, bizony, kivonultunk volna veletek!" Hazug esküvésükkel pusztulásba döntik magukat. Allah tudja, hogy bizony hazudnak. {43} Allah bocsásson meg neked! Miért adtál engedélyt nekik a maradásra, mielőtt nyilvánvaló nem lett előtted, hogy kik az igazak és meg nem tudtad, hogy kik a hazugok? {44} Akik hisznek Allahban és a Végső Napban, azok nem kérnek tőled engedélyt arra, hogy ne szálljanak harcba javaikkal és személyükkel. {45} Csupán azok kérnek tőled engedélyt, akik nem hisznek Allahban és a Végső Napban. Kétség tölti el az ő szívüket, s kétségek közt ingadoznak. {46} Ha szándékukban állt volna a kivonulás, akkor előkészítették volna ahhoz a felszerelést. Allahnak azonban nem tetszett az, hogy fölkerekedjenek. Tunyává (Fe-Szebetahum) tette őket és az mondatott nékik: "Maradjatok otthon az otthonmaradókkal!" {47} Ha kivonultak volna veletek együtt, csak romlást hoztak volna rátok, és fel-alá nyargalásztak volna köztetek a tevéikkel, azt kívánva, hogy pártütés támadjon közöttetek. S vannak köztetek olyanok, akik nagyonis hallgatnak rájuk. Allahnak azonban tudomása van a kegyetlenekről. {48} Már korábban is szerettek volna pártütést támasztani közöttetek, és visszájára fordították a dolgaidat, amíg - noha ez ellenükre volt - eljött az Igazság és nyilvánvaló lett Allah döntése. {49} Akad köztük olyan, aki azt mondja: "Adj engedélyt nekem, hadd maradhassak itthon, és ne tégy ki engem a kísértésnek!" Vajon nem estek máris kísértésbe? És a gyehenna mindenfelől körülveszi a tagadókat. {50} Ha valami jó ér téged, az nincs ínyükre. Ám ha valami csapás sújt, akkor azt mondják: "Mi már korábban elrendeztük a mi ügyünket." És örvendezve hátat fordítanak.

51} Mondd: "Nem ér bennünket semmi más, csak az, amit Allah előírt nekünk." Ő a mi gyámolítónk. Allahra kell a hívőknek hagyatkozniuk. {52} Mondd: "Vajon valami mást vártok nekünk, mint a két legszebb dologközül az egyiket?" Mi azt várjuk, hogy Allah büntetéssel sújtson benneteket-akár tőle magától, akár a mi kezünk által! Várjátok csak! Mi veletek együtt várunk. {53} Mondd: "Adakozzatok önként, vagy vonakodva, nem fogadtatik el az Allah által. Bizony, bűnös nép vagytok!" {54} annak, hogy elfogadtassék tőlük az adományuk, az áll útjában, hogy nem hisznek Allahban és az Ő küldöttében, és resten vesznek részt az imádságon és csak vonakodva adakoznak. {55} Ne ejtsenek bámulatba téged az ő javaik és a gyermekeik. Allah éppen ezekkel akarja őket megbüntetni az evilági életben és azzal, hogy úgy szálljon el a lelkük, hogy tagadásukban megátalkodnak. {56} Megesküsznek Allahra, hogy hozzátok tartoznak, de valójában nem tartoznak hozzátok, hanem olyan emberek ők, akik félnek tőletek. {57} a valami menedékhelyet találnának, vagy üregeket, vagy valami búvóhelyet, ahová be lehet húzódni, bizony, hanyatt-homlok oda igyekeznének. {58} Akadnak közöttük olyanok, akik megrágalmaznak téged az adomány (szadaka) miatt. Ha kapnak belőle, akkor elégedettek. Ha azonban nem kapnak belőle, akkor haragszanak. {59} Lennének inkább elégedettek azzal, amit Allah és a küldötte adtak nekik és mondanák: "Allah teljesen elegendő nekünk. Ő adni fog nekünk az Ő kegyéből és az Ő küldötte szintén. Allahhoz fohászkodunk." {60} Az adomány (szadaka) csak a szegényeket illeti meg és a szűkölködőket, és azokat, akik érte munkálkodnak, és azokat, akiknek a szíve szimpatizál az Iszlám iránt és a rabszolgák kiváltását és az adósokat és Allah útján és azokat, akik úton vannak. Allah rendelkezése ez. Allah Tudó és Bölcs

61} És akadnak közöttük olyanok, akik zaklatják a prófétát és azt mondják: "Ő csupa fül." Mondd: "De ő a ti javatokra csupa fül, és ő az, aki hisz Allahban és hisz a hívőknek, és könyörületesség ő azoknak, akik hisznek közöttetek." Akik zaklatják Allah küldöttét, azoknak fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {62} Megesküsznek nektek Allahra, hogy tetszéseteket kívánják. Ám Allah és küldötte méltóbb arra, hogy inkább az Ő tetszésüket vívják ki, ha különben hívők. {63} Vajon nem tudják, hogy aki szembeszáll Allahhal és a küldöttével, annak a gyehenna tüze lesz az osztályrésze, amelyben örökké égni fog. Nagy szégyen az! {64} A képmutatók félnek attól, hogy leküldetik rájuk egy szúra, amely hírt ad arról, ami az ő szívükben van. Mondd: "Gúnyolódjatok csak! Bizony, Allah napfényre hozza azt, amitől féltek!" {65} És ha megkérded őket, akkor bizony azt mondják: "Mi csak a nyelvünket köszörültük és játszottunk." Mondd: "Vajon Allahból, az Ő jeleiből és a küldöttéből űztetek gúnyt?" {66} Ne mentegetőzzetek! Tagadók lettetek, miután már hittetek. Ha megbocsátunk is egy csoportnak köztetek, egy másikat megbüntetünk, mivelhogy bűnösök voltak. {67} A képmutató férfiak és a képmutató nők között az egyik olyan, mint a másik. Azt parancsolják meg, ami elvetendő, és azt tiltják meg, ami helyénvaló. Összezárják a markukat és nem adakoznak. Elfeledkeztek Allahról, így Ő is elfeledkezett róluk. Bizony, a képmutatók az igazi gonoszak! {68} Allah a gyehenna tüzét ígérte meg a képmutató férfiaknak és a képmutató nőknek és a tagadóknak, amelyben örökké fognak égni. Allah átka legyen rajtuk! Meg nem szűnő büntetés lesz az osztályrészük. {69} Hasonlatosak vagytok azokhoz, akik előttetek voltak. Erősebbek voltak, mint ti, és több volt a gazdagságuk és a gyermekük, és élvezték az osztályrészüket. Ti is élvezitek az osztályrészeteket, amiképpen azok élvezték, akik tielőttetek voltak, és ti is köszörülitek a nyelveteket, amiként ők tették. Hiábavalóak az ő tetteik az evilágon és a túlvilágon. Ők a kárvallottak. {70} Vajon nem ért-e el hozzájuk azoknak a híre, akik előttük voltak: Noé népének, 'Ádnak, Tamúdnak, Ábrahám népének, a madyanitáknak és az elpusztított városoknak? A próféták eljöttek hozzájuk nyilvánvaló bizonyítékokkal. Képtelenség, hogy Allah vétkezett volna ellenük-ők vétkeztek saját maguk ellen.

71} A hívő férfiak és a hívő nők egymás gyámolítói. Azt parancsolják meg, ami helyénvaló, és azt tiltják meg, ami elvetendő. Elvégzik az imádságot, zakátot adnak és engedelmeskednek Allahnak és a küldöttének. Allah irgalmas lesz hozzájuk. Allah Büszke és Bölcs. {72} Allah kerteket ígért a hívőknek - férfiaknak és nőknek egyaránt-, amelyek alatt patakok folynak, s örökké ott fognak időzni - és jó hajlékokat Édenkertjeiben. Ám Allah tetszése még ennél is többet ér. Az lesz a nagy diadal. {73} Ó próféta, erőt fejtsél a tagadókkal és a képmutatókkal és legyél kemény velük szemben! A gyehenna lesz a lakhelyük. Szörnyű sors! {74} Megesküsznek Allahra, hogy nem mondták - de kimondták a tagadás szavát. És tagadók lettek, miután már muszlimok voltak, és abban buzgólkodtak, amit el nem érhettek, és csak azért gyűlölködtek, hogy Allah és a küldötte gazdaggá tette őket a kegyéből. Ha megbánást tanúsítanak, az üdvösebb lesz nekik. Ha azonban elfordulnak, akkor Allah fájdalmas büntetéssel bünteti őket az evilágon és a túlvilágon. És nem lesz nekik akkor a földön sem védelmezőjük, sem segítőjük. {75} És vannak közöttük olyanok, akik megállapodást kötöttek Allahhal mondván: "Ha ad nekünk a kegyéből, akkor adakozni fogunk, és bizony, igazak leszünk az igazak között!" {76} Miután azonban adott nekik a kegyéből, fukarkodtak azzal, s a hátukat mutatva elfordultak. {77} És képmutatást küldött utána a szívükbe, addig a napig, amikor találkozni fognak vele, mivel nem tartották meg Allahnak, amit megígértek neki, és mivel hazudtak. {78} Vajon nem tudják, hogy Allahnak tudomása van arról, amit eltitkolnak, és amiről bizalmasan beszélgetnek, és hogy Allah a rejtett dolgok tudója? {79} Akik egyrészt azokat a hívőket rágalmazzák meg, akik önként adakoznak, másrészt azokat, akik nem találnak mást, csak az igyekezetüket és gúnyt űznek ezekből - azokból Allah űz gúnyt. A túlvilágon fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {80} Kérj bocsánatot nekik, vagy ne kérj nekik bocsánatot - ám kérjél akár hetvenszer bocsánatot nekik, Allah nem fog megbocsátani nekik. Ez amiatt van, mert nem hittek Allahban és a küldöttében. Allah nem vezeti igaz útra a bűnös népet.

81} Akik hátrahagyattak, azok örültek annak, hogy Allah küldöttével ellentétben otthonmaradtak. Nem volt ínyükre az, hogy harcba szálljanak Allah útján javaikkal és személyükkel és azt mondták: "Ne vonuljatok harcba a hőségben!" Mondd: "A gyehenna tüze forróbb!" Bárcsak felfognák! {82} Nevessenek csak egy keveset az evilágon, és sírjanak majd sokat a túlvilágon - fizetségül azért, amire szert tettek. {83} Ha hazavezérel téged Allah a hadjáratból egy csoportjukhoz és engedélyt kérnek tőled, hogy kivonulhassanak majd veled, akkor mondd: "Nem fogtok velem soha kivonulni, és nem harcoltok velem együtt az ellenséggel! Először kedvetekre volt az, hogy otthon maradjatok. Maradjatok hát otthon, a harcképtelen otthonmaradókkal!" {84} És ha valaki meghal közülük, soha ne mondjál imát fölötte, és ne állj meg a sírjánál! Nem hittek Allahban és a küldöttében és bűnösökként haltak meg. {85} Ne ejtsenek bámulatba téged az ő javaik és a gyermekeik. Allah éppen ezekkel akarja őket megbüntetni az evilágon, és azzal, hogy úgy szálljon el a lelkük, hogy tagadásukban megátalkodnak. {86} És amikor leküldetik egy szúra amelyik így szól: "Higgyetek Allahban és szálljatok harcba az Ő küldöttével, akkor azok, akik tehetősek köztük, engedélyt kérnek tőled a maradásra: "Hagyj minket, hadd maradhassunk az otthonmaradók között!" {87} És kedvükre volt az, hogy a hátramaradt harcképtelenekkel legyenek együtt. A szívük lepecsételtetett, ezért nem fognak föl semmit. {88} A küldött azonban, s azok, akik vele együtt hisznek, harcba szállnak javaikkal és személyükkel. Nekik jó dolgok jutnak osztályrészül, és ők azok, akik boldogulnak. {89} Allah kerteket készített elő nekik, amelyek alatt patakok folynak, s örökkön ott fognak időzni. Nagy diadal lesz ez. {90} És a beduinok között azok, akik mentségeket hoztak föl, eljöttek, hogy engedély adassék nékik az otthonmaradásra. Akik hazudtak Allahnak és a küldöttének, azok otthon maradtak. Akik tagadók közöttük, azokat fájdalmas büntetés fogja sújtani.

91} Nem lehet fölróni, ha otthon maradnak sem a gyengéknek, sem a betegeknek, sem azoknak, akiknek nincs miből adakozniuk, ha őszintén járnak el Allah és a küldötte iránt. A jóravalókkal szemben nincs útja a szemrehányásnak. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {92} Azoknak sem lehet semmit fölróni, akiknek, amikor eljöttek hozzád, hogy lásd el őket hátas állattal, te azt mondtad: "Nincs miből ellátnom benneteket hátas állattal." Akkor ők visszafordultak, miközben megáradt a szemük a könnyel azért, hogy nincs semmijük, amit hozzájárulásként adhatnának. {93} *A szemrehányásnak azok ellen van útja, akik engedélyt kérnek tőled hogy otthon maradhassanak, holott ők gazdagok. Kedvükre volt az, hogy a hátramaradt harcképtelenekkel legyenek együtt. Allah lepecsételte a szívüket, ezért nincs nékik tudásuk. {94} Mentegetőzni fognak előttetek, miután visszatértek a hadjáratból hozzájuk. Mondd: "Ne mentegetőzzetek! Nem fogunk hinni nektek! Allah hírt adott nekünk egyről-másról, ami rólatok járja. Allah látni fogja a ti munkálkodásotokat, és a küldött is. Aztán majd a rejtett és a látható dolgok tudója elé vitettek. És akkor majd közölni fogja veletek, hogy az evilágon mit cselekedtetek." {95} Mentegetőznek majd nektek Allahra, amikor visszatértek a hadjáratból hozzájuk, hogy forduljatok el tőlük s ne vonjátok kérdőre őket! Forduljatok csak el tőlük! Bizony ők maguk a tisztátalanság! Gyehenna lesz a lakhelyük, fizetségül azért, amire szert tettek. {96} Ők megesküsznek nektek, hogy elégedettek legyetek velük. Ám, ha elégedettek vagytok is, Allah nem elégedett a bűnös néppel. {97} A beduinok még megátalkodottabbak a tagadásban és a képmutatásban mint a letelepedettek és még inkább hajlamosak arra, hogy ne vegyék tudomásul azokat a határt szabó előírásokat, amelyeket Allah küldött le az Ő küldöttének. Allah Tudó és Bölcs {98} És a beduinok között vannak olyanok, akik a hozzájárulást Allah útján adósságnak tekintik, és lesik, hogy mikor fordul rosszra a sorsotok. Az ö sorsuk fordul azonban rosszra! Allah Halló és Tudó. {99} Ám olyanok is vannak a beduinok között, akik hisznek Allahban és a Végső Napban és akik a hozzájárulást Allah útján és a küldött imáit felajánlásnak tekintik, amely Allah közelségébe visz. Hát vajon nem felajánlás-e az, ami Allah közelségébe viszi őket? Allah bebocsátja majd őket a könyörületességébe. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {100} Az első hajdan lévők, a vándorlók (El-Muhedzsirín) és, akik győzelmet biztosítottak a prófétának (El-Enszar), és akik jósággal követték őket, azokban tetszését leli majd Allah és ők is tetszésüket lelik benne. Előkészített nekik kerteket, amelyek alatt patakok folynak, és örökkön ott fognak időzni. Nagy diadal lesz ez.

101} A beduinok között, akik körülöttetek élnek és Medina lakói között is vannak képmutatók, olyanok, akik megmakacsolták magukat a képmutatásban. Nem ismered őket. Mi ismerjük őket. Kétszeresen fogjuk megbüntetni őket. Aztán szörnyű büntetésnek fognak átadatni. {102} Vannak közöttük mások, akik beismerték bűneiket. Ők helyes cselekedetet vegyítettek más rosszal. Allah talán kiengesztelődve fordul feléjük. Allah Megbocsátó és Könyörületes. {103} Vegyél javaikból adományt (Szadaka), amelyik megtisztítja (Tutahhiruhum), és jóvá teszi (Tuzekkíhim) őket. És imádkozz érettük! Az imádságod megnyugtatás lesz nékik. Allah Halló és Tudó. {104} Vajon nem tudják, hogy Allah olyan, aki elfogadja szolgái megbánását, és hogy Ő átveszi az adományt (szadakát), és Allah a Kiengesztelődő és a Könyörületes? {105} Mondd: "Cselekedjetek! Allah látni fogja a ti munkálkodásotokat és a küldött és a hívők szintén. Azután majd a rejtett és a látható dolgok tudója elé vitettek. És akkor Ő majd közölni fogja veletek, hogy az evilágon mit cselekedtetek." {106} Másoknak pedig várniuk kell Allah döntéseire. Vagy megbünteti őket, vagy kiengesztelődve fordul feléjük. Allah Tudó és Bölcs. {107} Ami pedig azokat illeti, akik mecsetet emeltek szembeszegülésből és tagadásból, és hogy széthúzást szítsanak a hívők között, és hogy megfigyelő állomása legyen azoknak, akik korábban háborút viseltek Allah és a küldött ellen és akik bizonyosan megesküsznek hogy: "Mi csak a legjobbat akartuk", de Allah tanúsítja, hogy bizony hazugok ők - {108} soha ne állj föl abban imádságra! Az a mecset, amely az első naptól kezdve az óvakodásra alapíttatott, méltóbb arra, hogy ott állj föl az imádságra. Ott olyan férfiak vannak, akik meg szeretnének tisztulni. És Allah szereti a megtisztulókat. {109} Vajon ki a jobb? az-e, aki az óvakodásra és Allah tetszésére alapozta az építményét, vagy az, aki egy vízmosta, omlásra kész homokpad szélére (Dzsurufin Herin) alapozta az építményét, amely vele együtt a gyehenna tüzébe omlik? Allah nem vezeti a vétkes népet. {110} Az építmény, melyet emeltek, meg nem szűnő kétség lesz a szívükben, ha csak meg nem szakad a szívük. Allah Tudó és Bölcs.

111} Allah megvásárolta a hívőktől az ő személyüket és javaikat, mivel övék lesz a Paradicsom. Harcolnak Allah útján, és ölnek és megöletnek. Ígéret ez, amely Őt terheli s amely igazság gyanánt hirdettetett ki a Tórában és az Evangéliumban és a Koránban. És ki az, aki Allahnál jobban betartja a megállapodást? Örvendjetek hát a vásárnak, amelyet vele kötöttetek! Nagy diadal az! {112} Akik készek a megbánásra, Allahot szolgálják, őt magasztalják, ájtatos gyakorlatoknak vetik alá magukat, akik az imádságon meghajolnak és földre borulnak, akik megparancsolják azt, ami helyénvaló, és megtiltják azt, ami elvetendő, és akik betartják Allah határt szabó előírásait, azok az igazi hívők! Hirdess jó hírt e hívőknek! {113} A prófétának és a hívőknek nem szabad bocsánatot kérniük a társítók számára, még akkor sem, ha rokonokról lenne szó - miután nyilvánvaló lett számukra, hogy a Pokolra kárhozottak ők. {114} Midőn Ábrahám bocsánatot kért apja számára, az csupán egy ígéret miatt történt, amelyet korábban tett neki. Miután nyilvánvalóvá volt számára, hogy ő Allah ellensége, megtagadta őt. Ábrahám bizony együtt érző és elnéző volt. {115} Képtelenség, hogy Allah tévútra vigyen egy népet, miután már az igaz útra vezette őket, amíg meg nem magyarázza nekik, hogy mit féljenek. Allah minden dolog tudója. {116} Allahé az egek és a föld királysága. Ő kelt életre és Ő küld halálba. Allahon kívül nincs sem gyámolítótok, sem segítőtök. {117} Allah megengesztelődve fordult korábban a prófétához és a Muhedzsirúnhoz és az Anszarhoz, akik követték őt a szorongattatás órájában, ami után egy részüknek a szívébe már-már ferdeség költözött. Ezután kegyesen fordult hozzájuk. Bizony, Ő Gyengéd és Könyörületes irántuk. {118} És megengesztelődve fordult ahhoz a háromhoz is, akik hátrahagyattak - addig, amíg bármilyen tágas is különben, szűk lett nekik a föld és összeszorult a szívük, és úgy vélték, hogy nincs menedék Allahtól, csak nála. Aztán megengesztelődve fordult hozzájuk, hogy ők is megbánással fordulhassanak felé. Allah a Kiengesztelődő és a Könyörületes. {119} Ti hívők! Óvakodjatok Allahtól, és tartozzatok az igazmondók közé! {120} Medina lakóinak és a körülöttük lakó beduinoknak nem lett volna szabad Allah küldötte mögött hátramaradniuk, és nem lett volna szabad életüket többre tartaniuk az övénél. Azért nem, mivel nem szenvednek Allah útján sem szomjúságot, sem fáradtságot, sem pedig éhséget és nem tesznek egyetlen lépést sem, amely a tagadó haragvását idézte volna föl, és nem éri őket az ellenségtől semmi rossz anélkül, hogy kegyes cselekedet gyanánt föl ne íratna az nékik. Bizony, Allah nem veszejti el a jóravalók fizetségét.

121} És nem adnak hozzájárulást, sem kicsit, sem nagyot, és nem vágnak keresztül egy völgyet (Uedin) sem anélkül, hogy föl ne íratna az nékik, azért, hogy Allah a legjobb cselekedeteiket fizesse meg. {122} És nem kellett volna a hívőknek mind Medinába vonulniuk! Miért nem vonult Medinába minden csoportjukból egy csapat, hogy okuljanak a vallásban és inthessék népüket, miután visszatérnek? Talán így óvakodnának. {123} Ti hívők! Harcoljatok azok ellen, akik a tagadókhoz közel állnak, hadd érezzék a keménységeteket. Tudnotok kell, hogy Allah az óvakodókkal van! {124} És amikor leküldetik egy szúra, akadnak közöttük olyanok, akik azt mondják: "Melyikőtöket gyarapította ez hitében?" Ami a hívőket illeti, őket gyarapította hitükben, és ők örvendeznek ezen. {125} Ami pedig azokat illeti, akiknek a szíve beteg, azoknak fokozza a tisztátalanságát, és úgy halnak ők meg, hogy tagadásukban megátalkodnak. {126} Vajon nem látják-e, hogy minden évben egyszer, vagy kétszer megpróbáltatnak? Utána azonban nem fordulnak megbánással Allahhoz és nem hajlanak az intő szóra. {127} És amikor leküldetik egy szúra, egymásra néznek, mintha mondanák: "Vajon lát benneteket valaki?" Aztán félrefordulnak. Elfordította Allah a szívüket, mivel olyan nép ez, amely nem ért semmit. {128} Eljött immár hozzátok egy küldött magatok közül. Keserves néki, ha valami baj ér benneteket; tiértetek aggódik s a hívők iránt gyengéd és Könyörületes. {129} És ha elfordulnak, akkor mondd: "Teljesen elegendő nekem Allah. Nincs más isten rajta kívül. Reá hagyatkoztam. Ő a fenséges trón Ura."

-----------------------------

* Világháborút hirdetnek. Íme a Béke Vallása!
** Akkor Mohamed hamis próféta.
***

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1317910549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása