Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 022, A Zarándoklat

2022. augusztus 05. - agarik

Ó emberek! óvakodjatok Uratoktól, hiszen a Végső Óra földindulása szörnyű dolog lesz. {2} Azon a napon, amikor meglátjátok azt, minden szoptatós anya megfeledkezik arról, akit szoptatott és minden viselős asszony megszüli terhét. És az embereket részegeknek lehetne tartani, holott nem azok. Ám Allah büntetése rettenetes! {3} És akad olyan az emberek között, aki tudás nélkül vitába száll Allah felől és a vitájával követ minden lázadó sátánt. {4} Rá van írva, hogy aki szövetkezik vele, tévelygésbe viszi és a Pokol kínjába vezeti. {5} Ti emberek! Ha kétségben vagytok a Feltámadás felől, akkor gondoljatok arra, hogy először porból teremtettünk benneteket, azután egy spermacseppből, majd egy vérrögből, utána egy megformált vagy formátlan húsdarabból, hogy világossá tegyük előttetek a hatalmunkat. És nyugodni hagyjuk az anyaméhben egy megszabott határideig azt, amit akarunk. Majd gyermekként hozunk elő benneteket, hogy aztán felnőtté serdüljetek. Akad köztetek olyan, aki időnap előtt elszólíttatik, és akad olyan, aki a legnyomorúságosabb életkorba jut, hogy - miután tudott ? ne tudjon semmit. És látod, hogy a föld megdermedt. Ám amikor vizet bocsátunk reá, mozgásba lendül, zsendülni kezd és mindenféle pompás növényfajtát sarjaszt. {6} Ez azért van így, mert Allah az Igazság és mivel Ő kelti életre a halottakat és mert Ő mindenek fölött hatalmas, {7} és mivel az óra - kétség nem férhet ehhez - el fog jönni, és mert Allah föltámasztja azokat, akik a sírokban vannak. {8} És az emberek között akad olyan, aki tudás, útmutatás és fényességes Írás nélkül vitába száll Allah felől, {9} gőgösen oldalra fordulva, hogy tévelygésbe vigyen másokat Allah útjától. Az evilágon szégyen az ő osztályrésze, a Feltámadás Napján pedig megízleltetjük véle a Pokol tüzének a kínját. {10} Ezt azért kapod, amit a kezed korábban elkövetett és azért, mert Allah sohasem igazságtalan a szolgáival szemben.

11} És akad az emberek között olyan, aki Allahot ingadozva szolgálja. Ha valami jó éri őt, akkor megnyugszik benne. Ám ha valami megpróbálás sújtja őt, akkor köpönyeget fordít. Az evilág és a túlvilág kárvallottja ő! Ez a nyilvánvaló kárvallás! {12} Allah helyett olyasvalamihez fohászkodik, ami nem árt és nem használ neki. Ez a messze bolyongó tévelygés! {13} Bizony, ahhoz fohászkodik, aki inkább árt, mint segít. Milyen rossz pártfogó, és milyen rossz társ! {14} Akik hisznek és jótetteket cselekszenek, azokat Allah a túlvilágon kertekbe bocsátja be, amelyek alatt patakok folynak. Allah megteszi azt, amit akar. {15} Aki azt hiszi, hogy Allah nem fogja megsegíteni az evilágon és a túlvilágon, az valamilyen módszerrel szálljon fel az ég felé, aztán akadályozza meg Allah segítségét, és nézze meg, vajon a fortélya megszünteti-e azt, ami felbőszíti őt? {16} Eképpen küldtük le azt nyilvánvaló jelek gyanánt. Allah igaz útra vezérli azt, akit akar. {17} Akik hisznek, és akik zsidók, továbbá a szábeusok, a keresztények és a mágushitűek, valamint azok, akik Allah mellé más isteneket társítanak - mindezek között Allah ítélkezni fog majd a Feltámadás Napján, és két csoportra szétosztja őket. Allah minden dolog tanúja. {18} Vajon nem láttad-e, hogy Allah előtt borul le mindenki, aki az egekben és aki a földön van, továbbá a Nap, a Hold, a csillagok, a hegyek, a fák, az állatok és az emberek között is sokan. Ám sokan érdemlik meg a büntetést. Akit Allah megaláz, annak nem akad senki, aki büszkévé tenné. Allah megteszi azt, amit akar. {19} Ezek ketten itt két ellenlábas csoport, amelyek hajba kapnak Allah miatt. A tagadóknak a Pokol tüzéből lesz szabva ruházat, a fejükre pedig forrásban lévő víz folyik, {20} megolvad általa, ami a gyomrukban van és a bőrük.

21} Vasból készült kampósbotok lesznek ott számukra. {22} Valahányszor csak szorongattatásukban ki szeretnének jönni onnan, visszahajttatnak oda: "Ízleljétek csak meg a Pokol tüzének kínját!" {23} Akik hisznek, és jótetteket cselekszenek, azokat Allah kertekbe bocsátja be, amelyek alatt patakok folynak; arany- és gyöngy-karperecekkel ékesíttetnek ott és selyem lesz az öltözékük. {24} Az ő igaz útjuk oda vezetett, amit jó kimondani és az ő útjuk annak az útjára vezetett, aki Hálálandó. {25} Akik tagadtak, és távol tartanak másokat Allah útjától és a tilalmas Mecsettől, amelyet kijelöltünk az embereknek megkülönböztetés nélkül, lett légyen az ott honos vagy odautazó: és aki csak bűnös módon istentelenséget akar ott elkövetni, - azzal fájdalmas büntetést kóstoltatunk meg. {26} És emlékezz arra, amikor Ábrahámnak lakhelyül kijelöltük a Ház helyét: "Ne társíts mellém semmit és tisztítsd meg a Házamat azok számára, akik elvégzik a körüljárást a Kába körül, akik imádkozva állnak, s akik meghajolnak és a földre borulnak. {27} És hirdesd ki az emberek között a zarándoklatot, hogy jöjjenek hozzád gyalogszerrel, vagy mindenféle sovány tevén, amelyek számtalan mélyen fekvő ösvényről jönnek elő, {28} hogy tanúbizonyságot tegyenek a hasznokról, melyekre szert tesznek azok révén, és említsék meg Allah nevét meghatározott számú napon minden egyes jószág levágásakor, amelyekkel mi láttuk el őket! És egyetek belőle és adjatok enni annak, aki szűkölködik és szegény! {29} Aztán vessenek véget elhanyagolt állapotuknak (Tefeszehum ), teljesítsék fogadalmaikat és végezzék el a körbejárást az ősrégi Ház körül!" {30} Így van ez. Aki nagy becsben tartja Allah tilalmait (Hurumetillehi), annak jobb ez Allah előtt. És megengedtetett nektek a lábasjószág, kivéve azokat, amelyek tilalmasnak hirdettettek ki nektek. Kerüljétek a bálványok tisztátalanságát és kerüljétek a hamis tanúzást.

31} Allahhoz hű hanifok gyanánt, akik nem társítanak mellé semmit! Aki Allah mellé más isteneket társít, olyan az, mintha az égből zuhanna le és madarak ragadnák el őt, vagy a szél fújná el valami messzi helyre. {32} Ha valaki hatalmasítja Allah kultuszjeleit (sa'aira-llahi), az a szívek óvakodásából ered {33} Meghatározott ideig különféle haszonra tesztek szert ezek révén, azután az ősrégi Háznál van az áldozati helyük. {34} Minden népnek rítust jelöltünk ki, hogy említsék meg Allah nevét minden egyes jószág levágásakor, amelyekkel mi láttuk el őket. A ti istenetek egyedül való isten. Vessétek alá magatokat néki! És hirdess örömhírt azoknak, akik megalázkodnak Uruk előtt, {35} akik, ha Allah megemlíttetik, akkor a félelemtől elszorul a szívük, és türelemmel viselik azt, ami sújtja őket, elvégzik az imádságot és adakoznak abból, amivel elláttuk őket. {36} Az áldozati tevéket Allah áldozati jelei közé jelöltük ki nektek. Javatokra válnak. Említsétek meg Allah nevét fölöttük, amikor levágásra készen sorban állnak! És amikor holtan ledőlnek, egyetek belőlük, és adjatok enni a kérőnek, s büszke szegénynek, aki nem kér! Eképpen rendeltük azokat a szolgálatotokra. Talán hálásak lesztek. {37} Sem a húsuk, sem a vérük nem jut el Allahhoz, ám a tőletek jövő óvakodás (Takwa) eljut Hozzá. Eképpen rendeltük azokat a szolgálatotokra, hogy hirdessétek Allah nagyságát, azért, hogy az igaz útra vezérelt benneteket. Hirdess örömhírt a jóravalóknak! {38} Allah megvédelmezi azokat, akik hisznek. Allah nem szeret senkit, aki áruló és hálátlan. {39} Akik ellen harcolnak, azok engedélyt kaptak arra, hogy védekezzenek, mivel jogtalanság érte őket. Allahnak megvan a hatalma arra, hogy megsegítse őket - {40} akiket jogtalanul elűztek lakhelyeikről, csak azért, mert azt mondták: "A mi Urunk Allah." És ha Allah nem tartotta volna vissza az embereket - egyeseket mások által-, áldozatul estek volna a rombolásnak szerzetescellák, templomok, zsinagógák és mecsetek (Meszedzsid), amelyekben Allah neve gyakorta elhangzik. Allah bizony győzelmet biztosít azoknak, akik győzelmet akarnak biztosítani Neki. Allah Erős és Hatalmas, -

41} (Allah támogatja azokat) akik, hogyha hatalmat adunk nekik a földön, akkor elvégzik az imádságot, megadják a zakátot, megparancsolják helyénvalót és megtiltják az elvetendőt. Allahra tartozik a dolgok kimenetele. {42} És ha hazugsággal vádolnak téged - már őelőttük is hazugsággal vádolták a küldötteiket Noé népe, 'Ád és Tamúd, {43} és Ábrahám népe és Lót népe, {44} és a madyaniták. Mózest is hazugsággal vádolták. Haladékot adtam a tagadóknak. Aztán megbüntettem őket. És milyen volt az én rosszallásom! {45} És hány várost pusztítottunk el, mert kegyetlenek voltak és most romokban hevernek. És hány kutat, amely most elhagyatott, és hány hajdan magasba nyúló palotát! {46} Vajon nem járták-e be a földet, és nincs-e szívük, amivel felfoghattak volna, és fülük, amellyel hallhattak volna? Hiszen valóban nem a szemük vak, hanem a szívük a keblükben! {47} Azt kérik tőled, hogy siettesd a büntetést. Allah azonban nem fogja megszegni ígéretét. Allahnál egy nap annyi, mint ezer esztendő abból, amit ti számoltok. {48} És hány városnak adtam haladékot, noha vétkes volt. Aztán megbüntettem őket. Hozzám jut el végül minden. {49} Mondd: "Ti emberek! Én csak nyilvánvaló intő vagyok nektek." {50} És akik hisznek és jótetteket cselekszenek, azoknak megbocsátás és nagylelkű gondoskodás lesz az osztályrészük.

51} Akik azonban azzal buzgólkodnak, hogy jeleinket hatástalanná tegyék, azok a Pokol tüzére kárhozottak. {52} Nem küldtünk teelőtted küldöttet vagy prófétát anélkül, hogyha kívánt valamit, ne vetett volna a sátán valamit a vágyába. Ám Allah eltörli azt, amit a sátán vet oda. Aztán Allah egyértelműen rögzíti az Ő jeleit. Allah Tudó és Bölcs. {53} Azért tesz így, hogy azt, amit a sátán odavet, azok kísértésévé tegye, akiknek a szívükben betegség, és keménység van. A kegyetlenek bizony, az Igazságtól messze járó szakadárságban vannak (Lefi Sikakim Be'id), {54} és hogy azok, akiknek tudás adatott, megtudják, hogy az a te Uradtól való Igazság és higgyenek benne és szívük alázkodjon meg előtte! Allah egyenes útra vezérli azokat, akik hisznek. {55} Ám a tagadók mindegyre kétségben vannak felőle, mígnem váratlanul meglepi őket az óra, vagy rájuk tör egy pusztító nap büntetése. {56} Azon a napon az országlás Allahé. Ítélkezni fog közöttük. Akik hisznek és jótetteket cselekszenek, azok a gyönyörűség kertjeiben lesznek. {57} Akik azonban tagadtak és hazugsággal vádolták a jeleinket, azoknak megalázó büntetés lesz az osztályrészük. {58} És akik vándoroltak (Hedzseru) Allah útján, aztán megölettek vagy meghaltak, azokról Allah szépen gondoskodva fog gondoskodni. Allah bizony a legjobb gondoskodó a gondoskodók között. {59} Olyan bejáraton fogja bebocsátani őket, amely a tetszésükre lesz. Allah bizony Tudó és Megóvó. {60} Így van ez. Ha valaki oly mértékben büntet, amilyen bűnt elszenvedett, aztán ismét erőszak tétetik ellene, Allah minden bizonnyal megsegíti őt. Allah Elnéző és Megbocsátó.

61} Ez azért van így, mivel Allah az, aki beviszi az éjszakát a nappalba, s a nappalt az éjszakába. Allah Halló és Látó. {62} Ez azért van így, mivel Allah az Igazság, és mivel az, amihez őhelyette fohászkodtok, az a hamisság és mivel Allah a Magasztos és a Nagy. {63} Vajon nem láttad, hogy Allah vizet bocsátott le az égből és a föld reggelre kelve zöldellő lett. Allah Kedves és Hozzáértő. {64} Őt illeti meg mindaz, ami az egekben és a földön van. Allah bizony a Gazdag, és a Hálálandó. {65} Vajon nem láttad, hogy Allah a szolgálatotokra rendelte mindazt, ami a földön van, és a hajókat, amelyek az Ő parancsára sietve haladnak a tengeren, és hogy Ő tartja vissza az eget nehogy az - ha csak nem az Ő engedelmével - lezuhanjon a földre. Bizony, Allah Gyengéd és Irgalmas az emberek iránt! {66} Ő az, aki életre keltett benneteket, aztán újra a halálba küldött titeket, aztán a Feltámadáskor ismét életre kelt benneteket. Bizony, az ember hálátlan! {67} Minden népnek rítust rendeltünk el, amelyet odaadóan be kell tartaniuk. Ne vitatkozzanak hát veled erről! És hívd őket az Uradhoz! Te bizony a egyenes útmutatáson vagy! {68} Ha pedig vitába szállnak veled, akkor mondd: "Allah a legjobb tudója annak, amit cselekszetek. {69} Allah a Feltámadás Napján ítélkezni fog közöttetek abban, amiben különböztetek. {70} Nem tudod, hogy Allah tudja mindazt, ami az Égben és a Földön van? Írásban található mindez. Könnyű ez Allahnak."

71} Allah helyett olyasvalamit szolgálnak, amire nézvést nem nyilatkoztatott ki semmiféle bizonyítékot, és amiről nincsen tudásuk. A kegyetleneknek a túlvilágon nem lesz segítőtársuk. {72} És amikor a mi jeleink nyilvánvaló bizonyítékok gyanánt hirdettetnek nékik, akkor a tagadók arcán látod az elutasítást. Már-már rárohannának azokra, akik hirdetik nékik a jeleinket. Mondd: Vajon hírt adjak-e nektek valamiről, ami rosszabb, mint ez? A Pokol tüze az, amit Allah azoknak ígért meg, akik tagadtak. Szörnyű sors!" {73} Ti emberek! Példabeszéd hangzik el! Hallgassatok rá! Akikhez Allah helyett fohászkodtok, azok még egy legyet sem tudnak teremteni, még akkor sem, ha mindannyian összefognának erre. Ha pedig a légy valamitől megfosztja őket, nem tudják azt visszaszerezni tőle. Gyenge az, aki kér, és az is, ami a kérés tárgya. {74} Nem mérték föl Allahot az Ő igazi mértéke szerint. Allah Erős és Hatalmas. {75} Allah az angyalok közül is választ küldötteket és az emberek közül is. Allah Halló és Látó. {76} Tudja azt, ami a kezük között van és ami mögöttük van. Allahhoz van a dolgok visszatérése. {77} Ti hívők! Hajoljatok meg, boruljatok le, szolgáljátok Uratokat és cselekedjétek a jót! Talán boldogultok. {78} És szálljatok (Dzsihád) harcba Allahért a harc érdeme szerint! Ő titeket választott ki. És Ő nem szabott ki rátok a vallásban semmi olyat, ami terhes lenne nektek: atyátok, Ábrahám vallását szabta ki. Ő nevezett muszlimoknak benneteket már korábban és most ebben a Koránban, hogy a küldött tanú legyen veletek szemben, ti pedig tanúk legyetek a többi emberrel szemben! Végezzétek el az imádságot, adjátok meg a zakátot és védelmet keresve ragaszkodjatok Allahhoz! Ő a ti gyámolítótok. Milyen nagyszerű gyámolító és milyen nagyszerű segítő!

--------------------------------

Na, ez gyors volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9417901533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása