Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Biblia - Péter levelei

2021. november 05. - agarik

2 és 3 fejezet, összesen 5.

1Péter

A hamisítás nyilvánvaló, mndják a hozzáértők, mert analfabéta, arámiul beszélő palesztín földön élő "zsidók" nem írtnak levelet görögül.

1.7-8: "a ti ... hitetek ... méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor; ... Akit, noha nem láttatok, szerettek" - Ebben az esetben van egy [nemlétező dolog]-om amit el kívánok adni neked.

1.17: "félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét" - én inkább kerülném az ilyen stresszt.

1.18-19: "hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből; / Hanem drága véren" - na most kezdtem aggódni.

"Hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén:" - azaz Jézus az Ószövetségi áldozati bárány rítusa keretében lett feláldozva. Tehát a karakter szimbólum, tehát kitaláció, tehát soha nem létezett.

2.2: "Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek;" - ezt a sort érdemes összehasonlítani az angollal:

001_6.jpg

2.5: "Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá" - "a Templomot három nap alatt megépítem" - ja. Metaforikusan.

2.13: "Engedelmeskedjetek azért minden emberi rendelésnek az Úrért: akár királynak, mint felebbvalónak;" - pl. áldozzátok gyerekeiteket Molochnak!

3.20: "Amelyek engedetlenek voltak egykor, mikor egyszer várt az Isten béketűrése a Noé napjaiban, a bárka készítésekor, amelyben kevés, azaz nyolc lélek tartatott meg víz által;" - ez persze nem történt meg. A valóságban nem. Szimbólumként persze könnyen ráaggatható mondjuk a Babilóniai Fogságra.

4.7: "A vége pedig mindennek közel van." -

001_7.jpg

----------------------------------------------------------

2Péter

1.6: "A tudomány mellé pedig mértékletességet, a mértékletesség mellé pedig tűrést, a tűrés mellé pedig kegyességet,2 - valamit csak be kell idéznem belőle.

2.5
És ha a régi világnak sem kedvezett, de Nóét az igazság hirdetőjét, nyolcad magával megőrizte, özönvízzel borítván el az istentelenek világát;
6
És ha Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, akik istentelenkedni fognak;
7
És ha megszabadította az igaz Lótot, aki az istenteleneknek fajtalanságban való forgolódása miatt elfáradt;
...
9
Meg tudja szabadítani az Úr a kegyeseket a kísértésekből, a gonoszokat pedig az ítélet napjára büntetésre fenntartani.
3.3
Tudván először azt, hogy az utolsó időben csúfolkodók támadnak, akik saját kívánságaik szerint járnak,
4
És ezt mondják: Hol van az ő eljövetelének ígérete? Mert amióta az atyák elhunytak, minden azonképpen marad a teremtés kezdetétől fogva.

Azaz a Második Eljövetel, és vele a Világvége elmaradt.

3.13: "De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyekben igazság lakozik." - Érdekelne ábrázolva, hogyan képzelték el az átköltözést.

3.15-16: "amiképpen a mi szeretett atyánkfia Pál is írt néktek a néki adott bölcsesség szerint. / Szinte minden levelében is" - azaz Pál levelei már az egész kereszténységben közkézen forogtak mint szentírás, ezzel pedig leleplezi magát a csaló.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8716746640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása