Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 008, A Zsákmány*

2022. szeptember 06. - agarik

Kérdeznek téged a zsákmányról. Mondd: "A zsákmány Allahot és a prófétát illeti meg." Óvakodjatok hát Allahtól** és törekedjetek békességre egymás között! Engedelmeskedjetek Allahnak és a küldöttének, ha hívők vagytok! {2} Azok az igazi hívők, akik, ha Allah megemlíttetik, akkor a félelemtől elszorul a szívük, s amikor a verseit hirdetik nékik, akkor az gyarapítja őket a hitükben, és akik az ő Urukra hagyatkoznak, {3} akik elvégzik az imádságot és adakoznak abból, amivel elláttuk őket. {4} Ők az igazi hívők. Uruknál a túlvilágon rangfokozataik*** lesznek, s megbocsátás és nagylelkű gondoskodás várja őket. {5} Emlékezz csak, amikor a te Urad az Igazsággal kivonulásra késztetett téged a te házadból és bizony a hívők egy része ellene volt; {6} és vitába szálltak veled az Igazságról azután, hogy az világossá vált, mintha nyitott szemmel a halálba űzetnének! {7} És emlékezzetek arra, amikor Allah megígérte néktek, hogy a két csapat közül az egyiken úrrá lesztek, és ti azt szerettétek volna, hogy ne a harcra kész legyen a tiétek! Allah azonban az Ő szavai révén valóra akarta váltani az Igazságot és a tagadók utolsó maradékait is ki akarta irtani, {8} hogy valóra váltsa az Igazságot és semmivé tegye a hamisságot - legyen ez bármennyire is ellenére a bűnösöknek! {9} És emlékezzetek arra, amikor segítségért fohászkodtatok az Uratokhoz! És Ő meghallgatott benneteket, mondván: "Meg foglak segíteni benneteket ezer angyallal - szorosan egymás mögött." {10} És Allah csupán azért rendelkezett így, hogy örömhír legyen az számotokra és nyugalom töltse el szíveteket! A győzelem**** egyedül Allahtól jön. Allah Büszke és Bölcs.

11} És emlékezzetek arra, amikor álomba burkolt benneteket - tőle jövő biztonság gyanánt, és amikor vizet küldött le reátok az égből, hogy megtisztítson benneteket azzal, és elűzze rólatok a sátán tisztátalanságát, hogy erőt öntsön a szívetekbe és szilárddá tegye a lábatokat: {12} Emlékezz arra, amikor a te Urad azt sugalmazta az angyaloknak: "Veletek vagyok! Erősítsétek hát azokat, akik hisznek! A tagadók szívébe rettegést Fogok bocsátani. Üssetek hát kardotokkal a nyakukra és üssétek le minden ujjuk végét!"******* {13} Ez lesz a büntetésük azért, mert szembeszegültek Allahhal és az Ő küldöttével. Bárki szembeszegül Allahhal és az Ő küldöttével, az elnyeri büntetését. Allah büntetése rettenetes. {14} Ez a ti büntetésetek! Ízleljétek hát meg és tudjátok meg, hogy a tagadók osztályrésze lesz a Pokol tüzének kínja! {15} Ti hívők! Ha találkoztok a tagadókkal, amint ellenetek nyomulnak, ne fordítsátok a hátatokat nekik! {16} Aki azon a napon a hátát fordítja nekik - kivéve, ha újabb harc felé fordul, vagy azért vonul vissza, hogy egy másik csapathoz csatlakozzék, - az Allah haragját vonja magára és a gyehenna lesz a lakhelye. Szörnyű sors! {17} És nem ti öltétek meg őket, hanem Allah ölte meg őket. És nem te dobtál, amikor dobtál, hanem Allah dobott, hogy valami tőle jövő szép próbatétellel próbálja meg a hívőket. Allah Halló és Tudó. {18} Ez a ti osztályrészetek. Tudjátok meg, hogy Allah erőtlenné teszi a tagadók cselvetését! {19} Ha a döntést kívánjátok, a döntés immár eljött hozzátok. Ha abbahagyjátok az ellenségeskedést, az jobb nektek. Ám ha újra kezditek a harcot, akkor mi is újra kezdjük. És fabatkát sem ér nektek a ti seregetek, legyen az bármily számos is! És tudjátok meg, hogy Allah a hívőkkel van! {20} Ti hívők! Engedelmeskedjetek Allahnak és az Ő küldöttének, és ne forduljatok el tőle, amikor hallgatjátok.

21} És ne legyetek olyanok, mint azok, akik azt mondják: "Halljuk" - amikor pedig nem hallanak! {22} Allah szemében a legrosszabb élőlények a süketek és a némák, akik nem élnek az eszükkel. {23} Ha Allah bármi jót ismert volna föl bennük, akkor hallást adott volna nekik. Ám ha adott is volna nekik hallást, akkor is a hátukat mutatnák és elfordulnának. {24} Ti hívők! Hallgassatok Allahra és a küldöttére, ha olyasvalamire szólít benneteket, ami életet ad nektek! És tudjátok meg, hogy Allah az ember és a szíve közé lép, és hogy majdan nála lesz gyülekezésetek! {25} És óvakodjatok a bűnre csábító megpróbálástól, amely bizony egyáltalában nem azokat sújtja csupán közületek, akik kegyetlenek! És tudjátok meg, hogy Allah büntetése rettenetes! {26} És emlékezzetek vissza, amikor még kevesen voltatok és gyengeségetek miatt elnyomtak benneteket a földön, és amikor félnetek kellett, nehogy elragadjanak benneteket az emberek! Ő akkor menedéket nyújtott nektek, megerősített benneteket az Ő segítségével és mindenféle jóval látott el titeket, hogy talán majd hálásak lesztek. {27} Ti hívők! Ne járjatok el hűtlenül Allahhal és a küldöttével szemben, és ne járjatok el hűtlenül a rátok bízott javakkal - úgy, hogy közben tudomásotok van róla! {28} Tudjátok meg, hogy javaitok és gyermekeitek kísértés néktek, és hogy Allahnál a túlvilágon nagy fizetség vár. {29} Ti hívők! Ha óvakodtok Allahtól, akkor Furkanen (megkülönböztetőt) ad Ő néktek, jóvá teszi rossz cselekedeteiteket és megbocsát nektek. Allah hatalmas keggyel rendelkezik. {30} És emlékezz arra, amikor a tagadók cselt szőttek ellened, hogy őrizetbe vegyenek, vagy megöljenek, vagy elűzzenek téged! Cselt szőttek ők, ám Allah is cselt szőtt, és Allah a legjobb cselszövő.

31} És amikor a mi jeleink hirdettettek nékik, azt mondták: "Hallottuk már. Ha akarnánk, mi is mondhatnánk ehhez hasonlót. Mi mások ezek, mint a hajdanvoltak mesés történetei?" {32} És emlékezz arra, amikor azt mondták: "Ó Allah! Ha ez az igazság is tőled jön, akkor esőzz ránk követ az égből, vagy hozzál ránk valami fájdalmas büntetést!" {33} Ám lehetetlen, hogy Allah megbüntesse őket, amíg te közöttük vagy, és nem is büntette meg őket, amíg megbocsátást kértek. {34} Ám mi szólhatna mellettük, hogy Allah ne büntesse meg őket, ha ők távol tartanak benneteket a tilalmas Mecsettől - holott ők nem védelmezői annak. Annak védelmezői bizony az óvakodók. A nagyrészük azonban nem tudja azt. {35} Az ő imádságuk a Tilalmas Háznál semmi más, csak füttyögés és tapsolás. Ízleljétek hát meg a Pokol büntetését azért, mert tagadók voltatok! {36} Akik tagadtak, azok arra költik javaikat, hogy távol tartsanak másokat Allah útjától. Költeni fogják azt, aztán megbánásra fordul az náluk. Vereséget fognak szenvedni. Akik tagadtak, azoknak a gyehennához lesz a gyülekezésük. {37} Azért van így, hogy Allah szétválasztja a gazt a jótól, aztán a gazt egymásra pakolja, majd egy rakásra egy boglyába rakja össze az egészet. Végül a Gyehennába dobja azt. Ők a vesztesek. {38} Mondd azoknak, akik tagadtak: "Ha abbahagyják, bocsánat adatik nékik azért, ami korábban történt. Ha azonban újra kezdik meg fognak bűnhődni - már előttük megvolt annak a szokásos módja, ahogy Allah a hajdanvolt tagadó népeket megbüntette." {39} És harcoljatok ellenük, amíg nem lesz több kísértés a hívők eltántorítására, s amíg a vallás egyes egyedül Allahé. Ha azonban abbahagyják, bocsánat adatik nékik. Allah átlátja azt, amit cselekszenek. {40} Ha azonban elfordulnak, tudnotok kell, hogy Allah a ti pártfogótok! Milyen nagyszerű pártfogó és milyen nagyszerű segítő!

41} *És tudnotok kell, hogy ha valami zsákmányra tesztek szert, akkor annak az ötödrésze Allahot illeti és a küldöttet, és a rokonokat és az árvákat és a nincsteleneket és azokat, akik úton vannak - ha hisztek Allahban és abban, amit leküldtünk a mi szolgánknak a különbségtevés napján (Jeumel furkani), azon a napon, amikor összecsapott a két sereg. Allah mindenre képes.***** {42} Emlékezzetek arra, amikor ti a völgynek a közelebbi oldalán voltatok, ők pedig a völgynek a távolabbi oldalán, a karaván pedig tőletek lejjebb. Ha kölcsönösen megállapodtatok volna is a találkozásban, akkor is egyenetlenség lett volna köztetek annak betartásában. Ám sor került az összecsapásra, hogy Allah dűlőre vigyen egy olyan dolgot, amelynek meg kellett lennie; hogy aki elpusztult, az világos bizonyíték alapján pusztuljon el, és aki élve maradt, az is világos bizonyíték alapján maradjon életben! Allah bizony Halló és Tudó. {43} Emlékezz arra, amikor Allah az álmodban kevésnek mutatta meg őket neked. Ha számosnak mutatta volna meg őket neked, akkor elvesztettétek volna a bátorságotokat, s összekülönböztetek volna a dolgon. Ám Allah megóvott. Allahnak tudomása van szívetek legtitkosabb gondolatairól is. {44} És emlékezz arra, amikor az összecsapásotok során kevésnek mutatta őket néktek, titeket pedig megkevesbített az ő szemükben, hogy Allah dűlőre vigyen egy olyan dolgot, aminek meg kellett lennie. Allahhoz térnek vissza a dolgok döntésre. {45} Ti hívők! Ha a tagadók egy csapatával találkoztok össze, álljatok helyt és emlékezzetek meg gyakorta Allahról! Talán boldogulni fogtok. {46} És engedelmeskedjetek Allahnak és a küldöttnek és ne különbözzetek össze egymással, különben elvesztitek a bátorságotokat és elhagy az erőtök. Legyetek állhatatosak! Allah az állhatatosakkal van. {47} És ne legyetek hasonlatosak azokhoz, akik felfuvalkodva vonulnak ki hajlékaikból, s úgy, hogy rajtuk legyen az emberek szeme. És elfordítanak másokat Allah útjától! Allah tudásával átfogja mindazt, amit cselekszetek. {48} És emlékezz arra, amikor a sátán csábítónak tüntette föl előttük a cselekedeteiket és azt mondta: "Nem lesz ma az emberek között senki, aki legyőzhetne benneteket. Védelmező szomszédotok vagyok én." Amikor azonban a két sereg egymást megpillantotta, sarkon fordult és azt mondta: "Nem tartozom felelősséggel értetek. Olyasmit látok, amit ti nem láttok. Bizony, én félem Allahot. Allah büntetése rettenetes." {49} És emlékezz arra, amikor a képmutatók és azok, akiknek a szíve beteg, azt mondták: "Ezeket rászedte az ő vallásuk!" Aki azonban Allahra hagyatkozik az győzedelmeskedik. Allah Büszke és Bölcs. {50} És ha látnád, amikor az angyalok magukhoz veszik azokat, akik tagadtak, s közben arcukat és hátukat ütlegelik mondván: "Ízleljétek meg a Pokol tüzének kínját!"

51} Ezt a büntetést azért kapjátok, amit a kezetek korábban elkövetett és azért, mert Allah sohasem igazságtalan a szolgáival. {52} Úgy járnak majd, mint Fáraó népe és azok, akik előttük éltek. Nem hittek Allah jeleiben, s akkor Allah megbüntette őket bűneikért. Allah erős, és büntetése rettenetes. {53} Ez azért történik, mivel Allah soha nem változtatja meg a kegyét amelyet valamely nép iránt tanúsított, ameddig ők meg nem változtatják azt, ami az ő lelkükben van. Allah Halló és Tudó. {54} Úgy járnak majd mint Fáraó népe és azok, akik előttük éltek: meghazudtolták Uruk jeleit és akkor elpusztítottuk őket bűneikért. És vízbe fullasztottuk Fáraó népét. Kegyetlenek voltak mindannyian. {55} Allah szemében a legrosszabb élőlények azok, akik tagadtak és nem is akarnak hinni - {56} közülük is azok, akikkel megállapodást kötöttél, aztán minden egyes alkalommal megszegik a megállapodást és ők nem óvakodnak Allahtól. {57} És ha a kezed közé kerülnek a harc során, akkor riaszd el az ő példás megbüntetésükkel azokat, akik mögöttük vannak! Talán hallgatnak az intő szóra. {58} Ha valamely nép árulásától tartasz, akkor hajítsd vissza nekik a szerződésüket ugyanúgy, mint ők! Allah nem szereti az árulókat. {59} Akik tagadtak, ne higgyék azt, hogy megelőznek minket! Nem fognak minket gyengének találni! {60} És készítsetek föl ellenük ami fegyveres erőt és csatamént csak tudtok, hogy félelmet keltsetek általuk Allah és a ti ellenségeitekben és rajtuk kívül másokban, akiket ti nem ismertek, de Allah ismeri őket! Bármit adakoztok Allah útján, az visszafizettetik nektek, s nem lesztek kárvallottak.

61} Ha békére hajlanak******, akkor te is légy hajlandó arra és hagyatkozz Allahra! Ő az, aki Halló és Tudó. {62} Ha azonban rá akarnak szedni, akkor bizony Allah teljesen elegendő lesz néked. Ő az, aki megerősít téged az Ő segítségével és a hívőkkel; {63} Ő az, aki barátságra hangolta a szíveket egymás iránt. Ha te mindazt elköltötted volna, ami csak a földön van, akkor sem tudtad volna a szíveket egymás iránt barátságra hangolni. Allah azonban barátságra hangolta azokat. Bizony, Ő Büszke és Bölcs. {64} Ó próféta! Legyen neked Allah teljesen elegendő - és a hívőknek is, akik követnek téged! {65} Ó próféta! Buzdítsd a hívőket a harcra! Ha akad közöttük húsz állhatatos, azok kétszáz fölött is győzelmet aratnak, és ha akad közöttük száz, akkor azok ezer tagadó fölött is győzelmet aratnak, mivel olyan nép az, amely nem ért semmit. {66} Allah most könnyített rajtatok, mivel tudja, hogy gyengeség lakozik bennetek. Ha tehát akad közöttetek száz állhatatos, azok kétszáz fölött aratnak győzelmet, és ha akad közöttetek ezer, azok kétezer fölött aratnak győzelmet - Allah engedelmével. Allah az állhatatosakkal van. {67} Egy próféta sem ejthetett foglyokat addig, amíg a tagadók között nem rendezett nagy vérontást szerte a földön. Ti az evilág forgandó javait kívánjátok, ám Allah a túlvilágot akarja nektek. Allah Büszke és Bölcs. {68} Ha nem lenne írás Allahtól, ami már korábban megvolt, akkor bizony szörnyű büntetés sújtana benneteket azért, ami váltságdíjat elvettetek. {69} Élvezzétek hát azt, amit zsákmányoltatok, amennyiben megengedett és jó! És óvakodjatok Allahtól! Allah Megbocsátó és Könyörületes. {70} Ó próféta! Mondd a foglyoknak, akik a kezetekben vannak: "Ha Allah valami jót ismer meg a szívetekben, akkor jobbat ad néktek annál, ami elvétetett tőletek és megbocsát nektek." Allah Megbocsátó és Könyörületes.

71} Ha pedig el akarnának árulni téged - már korábban elárulták ők Allahot, és Ő hatalmat adott neked fölöttük. Allah Tudó és Bölcs. {72} Akik hisznek és elvándoroltak és harcba szálltak Allah útján javaikkal és személyükkel, és akik menedéket nyújtottak nekik és segítették őket, azok egymás gyámolítói. Akik hisznek, és nem vándoroltak el, azokhoz semmiféle gyámolítói viszony nem fűz titeket, amíg el nem vándorolnak. Ha azonban a vallással kapcsolatban kérnek tőletek segítséget, akkor kötelesek vagytok segíteni, kivéve, ha olyan emberek ellen kérik azt, akikkel szerződés köt össze benneteket. Allah látja azt, amit cselekszetek. {73} Akik tagadtak, azok egymás gyámolítói. Ha nem így cselekedtek, akkor megkísértés és nagy romlás lesz szerte a földön. {74} Akik hisznek, és vándoroltak és harcba szálltak Allah útján, és akik menedéket nyújtottak és segítettek - azok az igazi hívők. Megbocsátás és nagylelkű gondoskodás lesz az osztályrészük. {75} És akik később lettek hívők és szállottak harcba veletek együtt, azok közétek tartoznak. Ám a vér szerinti rokonok állnak a legközelebb egymáshoz. Ez áll Allah Írásában. Allah minden dolog tudója.

----------------------------------

* bármiféle zsákmány fosztogatás eredménye. Nem épp az erkölcs mintapéldányai tehát a mohamedánok.
** Mi az összefüggés eközött és az előző mondat között?
*** Minek?
**** a KATONAI győzelem
***** kivéve zsákámnyszerzés nélkül javakhoz juttatni népét, teszem azt.
****** Értsd: ha hajlandóak behódolni a TERRORnak.
******* Ezek szerint a shariát rosszul művelik. A hitetlenség büntetése nem lefejezés kellene legyen, hanem "csak" az utolsó ujjpercek levágása.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3717925127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása