Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Biblia - Habakuk és Jóel

2021. október 31. - agarik

Habakuk:

Nem tudom nálunk miért lett olyan népszerű, hogy külön szólás-mondás lett a fickóval.

3. fejezet.

1.2: "Meddig kiáltok még oh Uram, és nem hallgatsz meg! Kiáltozom hozzád az erőszak miatt, és nem szabadítasz meg!" - elég bizonytalan jelző a mikorról, de jobb nincs. Még azt se tudjuk, a fickó izráeli, vagy judai.

1.6: "ímé, feltámasztom a Káldeusokat, a kegyetlen és vakmerő nemzetet, amely eljárja a földet széltében, hogy hajlékokat foglaljon el, amelyek nem az övéi." - na, azért csak közeledünk, Babilónia a gond.

2.7: "Avagy nem támadnak-é hirtelen, akik téged mardossanak, és nem serkennek-é fel, akik háborgassanak téged? És zsákmányul esel nékik." - a szokásos üres fenyegetőzés.

2.15: "Jaj annak, aki megitatja felebarátját, epédet keverve belé, hogy megrészegítsed őt, hogy láthassad az ő szemérmöket!" - ez egyfelől ja, másfelől epét? Annak nincs ilyen hatása. Talán "méreg" értelemben használja a szót.

2.18-20: "Mit használ a faragott kép ... vagy az öntött kép ... csinálván néma bálványokat? / Jaj annak, aki fának mondja: Serkenj fel! néma kőnek: Ébredj fel! ... Ímé, borítva van aranynyal és ezüsttel, lélek pedig nincs benne semmi! / Ellenkezőleg az Úr az ő szent templomában" - hacsaka templom föl nem kel mint egy kőből-fából faragott, aranyozott transformers, beláthatjuk, hogy az író egy hülye.

A 3. fejezet egy külön szöveg lehetett eredetileg, l. 3.1: "Habakuk próféta könyörgése a sigjónóth szerint."

3.11: "A nap és hold megállnak helyökön cikázó nyilaid fényétől és ragyogó kopjád villanásától." - a szokásos Mr. Isten dühében ledózerol mindent, olyan képekkel, amik a valósággal szöges ellentétben vannak.

3.13: "Kiszállsz néped szabadítására" - ja, persze, zsidó világuralom. El ne felejtsük.

-----------------------------

Jóel

Ez is csak 3 fejezet. Szerencsére.

"Vének! halljátok meg ezt, és hallgassátok meg, e földnek minden lakói! Történt-é ilyen a ti időtökben, vagy a ti atyáitoknak idejében? ... Amit a sáska meghagyott, megette a szöcskő; és amit a szöcskő meghagyott, megette a cserebogár; és amit a cserebogár meghagyott, megette a hernyó. ... Mert egy nép jött fel az én földemre, erős és megszámlálhatatlan; fogai, mint az oroszlán fogai, és agyarai, mint a nőstény oroszláné." - megmutatja hogyan gondolkodtak akkoriban.

Aztán az Úrnak Napja így, meg az Úrnak Napja úgy, most nagyon szar, de aztán zsidó világuralom!

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9916740906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása