Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Biblia - Pál levelei, amiket biztosan nem Pál írt

2021. november 04. - agarik

Három ilyen lesz. Mindhárom konkrét személynek címzettet. És amíg az előző hármas hossza 3-4-6 volt, ezek most 6-4-3, azaz pont fordítva.

---------------------------------------------------

1Timóteus

1.4: "Se mesékkel és vége-hossza nélkül való nemzetségi táblázatokkal ne foglalkozzanak" - lol?

2.5: "Mert egy az Isten, [és] egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus,"

2.12: "A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben." 2.14: "És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett:" 2.15: "Mindazáltal megtartatik a gyermekszüléskor" - Oh, mamám.

3.2: "Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;" - ismételten ennyit a papi nőtlenségről.

3.12: "A diakónusok egy feleségű férfiak legyenek, akik gyermekeiket és tulajdon házaikat jól igazgatják." - nem elég házasnak sem lenni, nővel, de ráadásul gyereknek is kell lennie!

4.8: "a test gyakorlásának kevés haszna van" - be kell tiltani a focit. Is.

5.1: "Az idősb embert ne dorgáld meg" - had robbanjon fel az az atomerőmű!

5.19: "Presbiter ellen vádat ne fogadj el, hanem csak két vagy három tanúbizonyságra." - kettős mérce az egy törvény helyett. És a tárgyi bizonyítékokat sem találták még mindig fel, láthatólag.

5.23: "Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral" - pálinkát annak a csecsemőnek!

6.1 szerint a rabszolga pedig kussoljon.

6.3-5: Aki "másképpen tanít", annak megbomlott az elméje.

---------------------------------------------------

2Timóteus

1.15: "Azt tudod, hogy elfordultak tőlem az Ázsiabeliek mind, kik közül való Figellus és Hermogénes."

2.18: "Akik az igazság mellől eltévelyedtek, azt mondván, hogy a feltámadás már megtörtént" - bármit is jelent ez.

3.1: "Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be." -a kereszténység ezt még a Babilóniai Fogság irataiból örökölte.

3.8: "Miképpen pedig Jánnes és Jámbres ellene állottak Mózesnek" - kik? (A SAB azt mondja, ez a 12 egyiptomi csoda története, de maga a szöveg ezt nem árulja el)

4.3: "Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök;" - és kész is a tudományellenesség.

---------------------------------------------------

Titushoz

 

1.5-7: "rendelj városonként presbitereket, amiképpen én néked meghagytam; ... egy feleségű férfiú, akinek hívő, nem kicsapongással vádolt avagy engedetlen gyermekei vannak. ... Mert szükséges, hogy a püspök feddhetetlen legyen" - várj, a presbiter azonos a püspökkel? És persze ennyit a papi nőtlenségről. Meg a cölibátusról un-block.

1.10: "Mert van sok engedetlen, hiába való beszédű és csaló, kiváltképpen a körülmetélkedésből valók," - egész biztos elég későn íródott, mert ez már a késői ókeresztény irodalom antiszemitizmusának megjelenése.

1.14: "Nem ügyelvén zsidó mesékre, és az igazságot megvető emberek parancsolataira" - elutasítja az Ószövetséget? Vagy mi történik itt? Beszélhet ellenük pl. azért is, mert elutasítják Jézust. Beszélhet az Íráson kívüli történetekről, mint Lilith. Nem tudjuk.

2.2-4.: "a vén emberek józanok legyenek ... Hogy megokosítsák az ifjú asszonyokat, hogy férjöket és magzataikat szeressék" - hát ez már nem az a világvége-szekta ami volt.

2.9: "A szolgákat intsed, hogy az ő uraiknak engedelmeskedjenek" - a rabszolgatartás legit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr2216745986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása