Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Biblia - melyik?

2021. szeptember 25. - agarik

Azt gondolnád, Biblia, és kész.

De. Mindig van egy de, nem?

005.jpg

És akkor még nem szóltunk az etióp kánonról, a mindenféle "deuterokanonikus" hozzátoldásokról (Eszter, Dániel, de még Márk is tartalmaz olyat ami eredetileg nem volt része, stb.).

Itt egy egész táblázat bibliai kánonkról.

Az extra könyvek, amik még a atolikus változatban sincsenek benne (a likelt táblázatból): Manasse imája, 2 és 3 Ezsdrás (utóbbi két szerző műve két különböző korból), 3 és 4 Makkabeusk, Josippon, Josephus Flavius: Zsidó Háborúk 6., A Tizenkét Pátriárka Testámentuma, József és Asenath,151-155 zsoltárok, Salamon Zsoltára, Salamon imája, Ézsaiás mennybemenetele, Etióp siralmak, 2 és 3 és 4 Báruk.

És persze ott vannak a vallások, amik a kereszténységből nőttek ki, és megírták a Legújabb Testamentumukat: a római katolikusok a Katekizmust, a mormonok a Mormon Könyvét és a Nagyértékű Gyöngy Szövetsége és Tanait, a muszlimok pedig a Koránt.

Közben persze az eredeti hívők, a judaizmus sem pihent, megírták a Jeruzsálemi Talmudot, a Babilóniai Talmudot (amit hitük szerint Mózes vitt le a Sínai Hegyről a Tízparancsolattal együtt), meg a Kabbalát...

A 30,000 keresztény felekezetet meg már számon se tudjuk tartani, ki tudja mit tartanak szentnek egyesek?

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4516700308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása