Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 042, A tanácskozás

2022. május 19. - agarik

He Mím. {2} Ein Szín Kaf.* {3} Allah, a Büszke és a Bölcs eképpen ad sugallatot neked és azoknak, akik előtted éltek. {4} Övé az, ami az egekben és a földön van. Ő a Magasságos és a Hatalmas. {5} És kis híja, hogy az egek széthasadnak egymás fölött. Az angyalok pedig Uruk dicsőségét zengik és bocsánatot kérnek azok számára, akik a földön vannak. Igen, Allah a Megbocsátó és a Könyörületes. {6} És akik Őhelyette más gyámolítókat választanak maguknak, azoknak Allah az őrzőjük. Te nem vagy föléjük rendelt istápoló. {7} Eképpen sugalltunk néked arab Koránt, hogy intsed vele a városok anyját és azokat, akik körülötte élnek, és hogy intsél a gyülekezés napjától, amelyhez kétség nem férhet. Egy része a Paradicsomban, egy másik része pedig a Pokolban lesz. {8} Ha Allah úgy akarta volna, akkor egyetlen néppé tette volna őket. Ám Ő azt bocsátja be az Ő irgalmába, akit akar. A kegyetleneknek nem lesz sem gyámolítójuk, sem segítőjük. {9} Vagy talán rajta kívül választottak maguknak (Aulie-e) gyámolítókat, holott Ő a (Wali) gyámolító! Ő kelti életre a halottakat és mindenek felett hatalmas Ő. {10} És ha valamiben összekülönböztök egymással, a döntés abban Allahra tartozik. Íme, ez Allah, az én Uram! Reá hagyatkozom és megbánással fordulok hozzá.

11} Ő az egek és föld teremtője. Saját magatokból teremtett nektek párokat és a jószágokból is párokat támasztott és ezáltal sokasít meg benneteket. Nincs semmi, ami hozzá hasonló lenne. Ő halló és látó. {12} Övé az egek és a föld minden kulcsa. Bőkezűen gondoskodik arról, akiről akar és szűkmarkúan mér máskor. Ő mindenek tudója. {13} Azt a törvényt szabta nektek a vallásban (Sara'a lekum mineddini), amit Noénak parancsolt meg, s amit néked sugalltunk, s amit Ábrahámnak, Mózesnek és Jézusnak parancsoltunk meg, mondván: "Tartsátok be a vallás előírásait és ne szakadjatok szét szakadár felekezetekre!" Keserves dolog a társítók számára az, amire szólítasz. Ám Allah kiválasztja arra, akit akar és odavezeti azt, aki megbánással fordul hozzá. {14} És az egymás iránti fenekedésből csak akkor szakadtak szét felekezetekre, miután a tudás birtokába jutottak. És ha nem hangzott volna el korábban a te Uradtól egy szó, amely haladékot ad nekik egy megszabott határideig, bizony, már ítélet hozatott volna közöttük. Bizony, akik örökül kapták az Írást, azok nyugtalanító kétségben vannak felőle. {15} Ezért ehhez hívjál és, ahogy parancsot kaptál járj a hozzá vivő egyenes úton! És ne kövesd az ő kényüket, hanem mondd: "Hiszek abban, ami írást leküldött Allah. És parancsot kaptam, hogy igazságot tegyek köztetek. Allah a mi Urunk és a ti Uratok. A mi cselekedeteink ránk tartoznak, a ti cselekedeteitek rátok. Ne legyen vita közöttünk! Allah összegyűjt majd minket. És hozzá jut el végül minden." {16} Akik Allahról vitatkoznak azután, hogy Ő már meghallgatásra talált náluk, azoknak az érvelése semmit sem nyom a latban Uruk előtt. Az Ő haragvása támad rájuk és szörnyű büntetés lesz az osztályrészük. {17} Allah az, aki leküldte az Írást az Igazsággal és a mérleggel. És te nem tudhatod: talán már közel az óra! {18} Akik nem hisznek benne, azoknak sietős az. Akik azonban hisznek, azok félnek tőle és tudják, hogy az maga az igazság (El-hekku ). Bizony, akik kételkednek az órában, azok az igaz úttól messzebolyongó tévelygésben vannak. {19} Allah kegyes a szolgáihoz. Gondoskodik, akiről akar. Ő az Erős és a Büszke. {20} Aki a túlvilág szántóföldjét akarja bevetni, annak gyarapítjuk a vetését. Aki azonban az evilág szántóföldjét akarja bevetni, annak adunk abból, de nem lesz osztályrésze a túlvilágon.

21} Vagy lennének nekik társaik, akik olyan törvényt szabtak nekik a vallásban, amit Allah nem engedett meg? Ha nem hangzott volna el a döntés szava, akkor már ítélet hozatott volna közöttük. A kegyetleneknek fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {22} Látod majd, amint a kegyetlenek rettegnek attól, amit tetteikkel megérdemeltek, amikor az lesújt rájuk. Akik azonban hisznek és jótetteket cselekszenek, azok a Paradicsom kertjeiben lesznek és meglesz az Uruknál mindaz, amit akarnak. Ez a nagy kegy. {23} Ez az, amit Allah hírül ad a szolgáinak, akik hisznek és jótetteket cselekszenek. Mondd: "Nem kívánok ezért fizetséget tőletek, csupán a rokonok között szokásos szeretetet." Aki valami jót cselekedett, azt még több jóval tetézzük. Allah Megbocsátó és Köszöntendő. {24} Vagy pedig azt mondják: "Hazugságot koholt ő Allah ellen." Ha Allah úgy akarja, lepecsételi a szívedet. Allah azonban eltörli a hamisságot és szavai révén valóra váltja az Igazságot. Tudomása van szívetek legtitkosabb gondolatairól is. {25} Ő az, aki elfogadja szolgáitól a megbánást és megbocsátja a rossz cselekedeteket. Ő tudja, mit tesztek. {26} Meghallgatja azokat, akik hisznek és jótetteket cselekszenek, és tetézve ad nekik kegyelméből. A tagadóknak pedig szörnyű büntetés lesz az osztályrészük. {27} Ha Allah bőkezűen gondoskodna a szolgáiról, akkor erőszakra vetemednének a földön. Ám Ő csupán tetszése szerinti mértékben küldi le a javakat. Bizony, Ő ismeri és átlátja a szolgáit. {28} És Ő az, aki lebocsátja a záporesőt, miután föladták már a reményt, és kiterjeszti az Ő irgalmát. Ő a Gyámolító és a Hálálandó. {29} És az Ő jelei közé tartozik az egek és a föld teremtése és az, hogy mindenféle állatot terjesztett el rajta. És megvan hozzá a hatalma, hogy összegyűjtse őket, amikor csak akarja. {30} Ha valami csapás sújt titeket, azért sújt, amit a kezetek elkövetett - noha sok mindent elnéz Ő.

31} És nem fogjátok meghiúsítani Allah rendelkezéseit a földön. És Allahon kívül nincsen gyámolítótok, sem pedig segítőtök. {32} És a jelei közé tartoznak a tengeren sietve haladó hajók, amelyek hegyekhez hasonlóak. {33} Ha úgy akarja, szélcsendet okoz és akkor mozdulatlan maradnak a tenger színén. Bizony, jelek vannak ebben mindenki számára, aki állhatatos és hálás. {34} Vagy elpusztítja azokat azért, amit elkövettek - noha sok mindent elnéz Ő. {35} Akik vitába szállnak a mi jeleinkről, azoknak tudniuk kell, hogy nincsen menekvés a számukra! {36} Bármi is adatott néktek, az csupán az evilági élet élvezete. Ami azonban Allahnál van, az jobb és maradandóbb azoknak, akik hisznek és Urukra hagyatkoznak, {37} és akik elkerülik a nagy bűnöket és a gyalázatos cselekedeteket és amikor megharagszanak, akkor megbocsátanak, {38} és akik Urukra hallgatnak, elvégzik az imádságot, és akik megtanácskozzák (Súra) egymás között az ügyeiket és adakoznak abból, amivel elláttuk őket, {39} és akik segítenek magukon, ha erőszak éri őket. {40} Valamely rossztett fizetsége egy hozzá hasonló rossztett. Aki azonban megbocsát és kész a békülésre, annak Allahnál van a fizetsége. Ő nem szereti a kegyetleneket.

41} Akik - miután kegyetlenséget szenvedtek - segítenek magukon, azokkal szemben nincs útja a számonkérésnek. {42} Azokkal szemben van meg ennek az útja, akik kegyetlenkedtek az emberek ellen és jogtalanul vetemednek erőszakosságra a földön. Fájdalmas büntetés lesz az osztályrészük. {43} Ha valaki türelmesnek mutatkozik és megbocsát - az az emberi dolgokat illető isteni elhatározottságból következik. {44} Akit Allah tévútra vezet, annak nem akad őutána gyámolítója. És látod majd, hogy a kegyetlenek azt mondják, amikor a büntetést megpillantják: "Vajon nincs mód a kijutásra?" {45} És látod őket lesújtva a megalázottságtól, lopva odanézni, amint elővezettetnek a tűzhöz. És azok, akik hittek, azt mondják: "A kárvallottak azok, akik a Feltámadás Napján elveszejtették önmagukat és házuk népét." Bizony, a kegyetlenek a kínzásban ott vannak letelepedve. {46} És nem lesznek gyámolítóik, akik Allahon kívül segítenék őket. Akit Allah tévelygésbe visz, annak a számára nincsen út. {47} Hallgassatok Uratokra, mielőtt eljön egy olyan nap, amelyet Allah immár nem hárít el! Azon a napon nem lesz hely, ahol menedéket találnátok és nem lehet tagadnotok. {48} És ha elfordulnak - mi nem azért küldtünk téged, hogy őrzőjük légy. A te feladatod csupán az igehirdetés. Amikor kóstolót adunk irgalmunkból az embereknek, akkor örvendeznek. Ha azonban valami rossz éri őket azért, amit a kezük korábban elkövetett, akkor bizony az ember hálátlan. {49} Allahé az egek és a föld országlása. Azt teremt, amit akar. Leányutódokat ajándékoz annak, akinek akar, és fiúkat ajándékoz annak, akinek akar, {50} vagy úgy párosítja őket, hogy fiú- és lánygyermekeket együtt ajándékoz, és meddővé teszi azt, akit akar. Mindent tud és mindenek fölött hatalmas.

51} Az ember számára lehetetlen az, hogy Allah beszéljen vele - ha csak nem sugallat útján, vagy függöny mögött, vagy úgy, hogy követet küld, aki az Ő engedelmével sugallatot ad neki, amit Ő akar. Ő Magasságos és Bölcs. {52} Eképpen sugalmaztunk neked lelket a mi igénkből. Nem tudtad addig azt, hogy mi az Írás, sem azt, hogy mi az igaz hit. És fénnyé tettük azt, amivel szolgáink közül azt vezéreljük az igaz útra, akit akarunk. És bizony, az egyenes útra vezetsz te, {53} Allah útjára, akié mindaz, ami az egekben és a földön van. Allahhoz jutnak el végül a dolgok számadásra.

---------------------------------

* Na már megint a hablaty.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5917835593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása