Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 045, A letérdeplő

2022. május 19. - agarik

He Mím.* {2} Az Írást kinyilatkoztatás gyanánt Allah, a Büszke és a Bölcs küldte le. {3} Az egekben és a földön jelek vannak a hívőknek.** {4} És a ti teremtésetekben és abban, hogy mindenféle állatot terjeszt el, jel van azok számára, akiknek szilárd bizonyosságuk van. {5} És az éjszaka és a nappal váltakozásában és a gondoskodásban, amit Allah lebocsát az égből, hogy újjáélessze általa a földet, miután az már meghalt és a szelek forgandóságában - jelek vannak azok számára, akik élnek az eszükkel. {6} Ezek Allah jelei. Mi az Igazságnak megfelelően hirdetjük azokat néked. Vajon miféle híradásban akarnak ők hinni Allah és jelei után? {7} Jaj minden hazugnak és bűnösnek, {8} aki hirdettetvén néki hallja Allah jeleit, aztán dölyfösen megmakacsolja magát, mintha nem is hallotta volna. Add hírül neki, hogy fájdalmas büntetés lesz az osztályrésze! {9} És amikor megismer valamit a verseinkből, akkor gúnyt űz azokból. Az efféléknek megalázó büntetés lesz az osztályrészük. {10} Mögöttük van a gyehenna. És nem használ nekik semmit, amire szert tettek, és azok a gyámolítók sem, amelyeket Allahon kívül választottak maguknak. Szörnyű büntetés lesz az osztályrészük.

11} Útmutatás ez. Akik azonban nem hisznek Uruk jeleiben, azokat gyötrelmes kínszenvedés büntetése várja. {12} Allah az, aki szolgálatotokra kényszerítette a tengert, hogy a hajók az Ő parancsára sietve haladjanak rajta és hogy törekedjetek az Ő kegye után. Talán hálásak lesztek. {13} És szolgálatotokra kényszerítette azt, ami az egekben és a földön van: mindezt tőle magától. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik elgondolkodnak. {14} Mondd a hívőknek, hogy bocsássanak meg azoknak, akik nem félnek Allah napjaitól, azért, hogy Allah fizessen meg bizonyos embereknek azért, amit cselekedtek. {15} Aki jóravalóan cselekszik, az a maga hasznára teszi, és aki rosszat tesz, az a maga kárára cselekszik. Aztán Uratokhoz lesz visszatérésetek. {16} És adtuk hajdan Izráel fiainak az Írást, a bölcsességet és a prófétaságot. És mindenféle jó dologgal láttuk el őket. És őket tüntettük ki minden teremtmény fölött. {17} És nyilvánvaló bizonyítékokat adtunk nékik a vallás dolgában. És ők egymás iránti fenekedésből csak akkor különböztek össze, miután a tudás birtokába jutottak. Bizony, a te Urad a Feltámadás Napján ítélni fog abban, amiben összekülönböztek. {18} Aztán a vallás dolgában saját útra helyeztünk téged (te Mohamed). Kövesd hát azt és ne kövesd azoknak az önkényességeit, akiknek nincsen tudásuk. {19} Nem használnak ők semmit neked Allah előtt. A kegyetlenek (Aulie-e) egymás gyámolítói, ám Allah az óvakodóknak a gyámolítója. {20} Ez a kinyilatkoztatás nyilvánvaló bizonyíték az emberek számára és útmutatás és könyörületesség azoknak, akiknek szilárd bizonyosságuk van.

21} Azok, akik rossz cselekedeteket követtek el, vajon azt gondolják, hogy egy sorba helyezzük életükben és halálukban azokkal, akik hisznek és jótetteket cselekszenek? Milyen rosszul ítélnek! {22} Allah teremtette meg igazsággal az egeket és a földet, hogy minden lélek azért kapjon fizetséget, amit elkövetett. És nem szenvednek igazságtalanságot. {23} Mi a véleményed arról, aki saját kényét tette meg istenének, és akit Allah tudván tudva vitt tévútra, és akinek lepecsételte a fülét és a szívét és leplet helyezett a szemére? Vajon ki vezérli őt az igaz útra, miután Allah tévútra vitte? Hát nem hallgatnak az intő szóra? {24} Azt mondják: "Nem létezik semmi más, csak az evilági életünk. Meghalunk és élünk, és csupán az idő (Eddehru) pusztít el minket. Nincs nekik tudomásuk arról. Csupán a vélekedésükkel hozakodnak elő. {25} És amikor a verseink nyilvánvaló bizonyítékok gyanánt hirdettetnek nékik, nincs más érvük, csak az, hogy azt mondják: "Hozzátok vissza atyáinkat, ha az igazat mondjátok!" {26} Mondd: "Egyedül Allah kelt életre, aztán küld halálba titeket. Majd Ő gyűjt össze benneteket a Feltámadás napjára, amelyhez nem férhet kétség. A legtöbb ember azonban nem tudja ezt. {27} Allahé az országlás az egekben és a földön. És azon a napon, amikor beáll az óra, azon a napon kárvallottak lesznek azok, akik szófia beszédnek tartják a hirdetésedet. {28} És látod, hogy minden nép letérdepel. És minden nép a maga írásához szólíttatik: "Ma azért kaptok fizetséget, amit tettetek. {29} Íme, ez a Mi írásunk, ami az igazságnak megfelelően szól ellenetek. Mi följegyeztük mindazt, amit tettetek." {30} Ami azokat illeti, akik hittek, és jótetteket cselekedtek, azokat Uruk bebocsátja az Ő irgalmába. Ez a nyilvánvaló diadal.

31} Ami pedig azokat illeti, akik tagadtak, azokhoz Allah így szól: "Vajon nem hirdették-e néktek az én jeleimet? Ti azonban fennhéjáztatok és bűnös nép voltatok! {32} És amikor azt mondták nektek: Allah ígérete igaz, és a Végső Órához nem férhet kétség, akkor azt mondtátok: 'Mi nem tudjuk, mit jelent az óra, nekünk csak sejtelmeink vannak róla, és nincs semmilyen bizonyosságunk felőle."' {33} És megmutatkoznak nékik a rossz cselekedeteik, amelyeket elkövettek, és körülveszi őket az, amiből mindegyre csúfot űztek. {34} És azt mondják nekik: "Ma elfelejtünk benneteket, ahogyan ti is elfelejtettétek, hogy ezzel a nappal lesz találkozásotok. A lakóhelyetek a Pokol tüze lesz és nem lesznek segítőitek. {35} Ez azért történik veletek, mivel gúnyt űztetek Allah jeleiből és elkápráztatott benneteket az evilági élet. Ma nem szabad kilépniük onnan és nem vetnek immár a szemükre semmit." {36} Allahé a dicsőség, az egek és a föld Uráé, a teremtmények Uráé! {37} Övé a Feljebbvalóság az egekben és a földön. Ő a Büszke és a Bölcs.

-------------------------------

* Nem is értem minek vesződnek bármi mással, mint random karakterek ideböfögésével. Akkor aztán végkép mindenki azt mondhatna amit akar, gyorsabban el is készülne, külső szemlélő végkép nem tudna belekötni.
** Ez nagy gond, mert akkor nincsenek jelek senkinek. A tudomány, mindegy ki műveli, mindig ugyanarra az eredményre vezet. Így a Korán nem tudomány. És így nincsenek jelek.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4817835115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása