Biblia és lábjegyzetek

Biblia és lábjegyzetek

Lábjegyzetes Korán - 044, A füst

2022. május 19. - agarik

He Mím.* {2} A nyilvánvaló Írásra. {3} Mi küldtük le a Koránt egy áldott éjszakán. Mi intettük az embereket. {4} Ezen az éjszakán minden bölcs dolog eldől: {5} Tőlünk való parancs gyanánt, felőlünk, Mi leküldtük: {6} irgalom gyanánt a te Uradtól. Ő a Halló és a Tudó {7} az egek és a föld Urától, s ami a kettő között van, ha szilárd bizonyosságtok van. {8} Nincs más isten rajta kívül. Ő keltéletre és Ő küld a halálba. Ő a ti Uratok és hajdanvolt őseitek Ura. {9} De nem! A kételkedésükben játszanak. {10} Figyeld csak meg, mi lesz azon a napon, amikor az égbolt látható füstöt bocsát le,

11} amely ellepi az embereket. Fájdalmas büntetés ez. {12} "Urunk!" - kiáltanak majd -"Hárítsd el rólunk a büntetést! Hívők vagyunk." {13} De mit érhet nékik akkor a figyelmeztetés, amikor már nyilvánvaló küldött jött el hozzájuk. {14} Amire ők elfordultak tőlem és azt mondták: "Betanított bolond" {15} Mi elhárítjuk egy időre a büntetést. Ti azonban visszatértek a tagadáshoz. {16} Azon a napon, amikor a legnagyobb erővel ragadjuk meg őket, bizony, bosszút állunk. {17} És már őelőttük próbára tettük Fáraó népét. Egy nemes küldött jött el hozzájuk, mondván: {18} "Adjátok ki nekem Allah szolgáit! A ti szavahihető küldöttetek vagyok. {19} S ne legyetek fennhéjázóak Allahhal szemben! És nyilvánvaló hatalommal jövök hozzátok. {20} És menedéket keresek az én és a ti Uratoknál, hogy meg ne kövezzetek.

21} Ha nem hisztek nekem, akkor legalább tartsátok magatokat távol tőlem!" {22} És Urához fohászkodott: "Bűnös nép ez!" {23} "Kerekedj föl éjszaka a szolgáimmal! Bizony, üldöztetésben lesz részetek. {24} És hagyd a tengert meghasadva . Olyan sereg ez, amelynek a vízbe kell fulladnia." {25} És mennyi kertet és forrást hagytak hátra, {26} és szántóföldeket és pompás lakhelyet {27} és az élet örömeit, amelyekben gyönyörűségüket lelték. {28} Így volt ez. És egy másik népnek adtuk azt örökül. {29} És nem sírt miattuk sem az ég, sem a föld. És nem kaptak haladékot. {30} Mi pedig megmentettük Izráel fiait a megalázó büntetéstől:

31} Fáraótól. Dölyfös volt ő a szertelenek között. {32} És tudván tudva választottuk ki őket minden teremtmény előtt, {33} és jeleket adtunk nékik, amelyekben nyilvánvaló próbatétel volt. {34} Ezek bizony azt mondják: {35} "Csupán egyszer halunk meg. És nem lesz új életre támasztásunk. {36} Hozzátok vissza atyáinkat, ha az igazat mondjátok!" {37} Vajon ők-e a jobbak, avagy Tubbe` népe és azok, akik őelőttük éltek? Elpusztítottuk őket, mivel bűnösök voltak. {38} És nem játékból teremtettük az egeket és a földet, és ami a kettő között van. {39} Nem teremtettük azokat, csak az igazság tételéért, de a legtöbbjük nem tudják ezt. {40} A Döntés Napja lesz mindannyiuk határideje.

41} Az a nap, amikor a gyámolító nem használ a gyámolítottnak és nem segít rajtuk senki, {42} kivéve azon, akin Allah megkönyörül. Ő a Büszke és az Irgalmas. {43} Bizony, a Zakkúm fa {44} a bűnös eledele, {45} mint az olvasztott érc, forr a gyomrukban, {46} mint a forrásban lévő víz zubogása. {47} "Ragadjátok meg és hurcoljátok őt a Pokol közepére! {48} Aztán büntetésül forró vizet öntsetek a fejére! {49} Kóstold! Bizony, te vagy a büszke és a kegyes! {50} Ez az, amiben folyvást kételkedtetek!"

51} Az óvakodók pedig biztos helyen lesznek, {52} kertekben és forrásoknál, {53} Szundusz és Isztabrak brokátba öltözve, egymással szemben heverve. {54} Így van ez. És nagy szemű Húrin-Ín-okat adunk nekik feleségül, {55} és biztonságban mindenféle gyümölcsöt kívánnak ott. {56} És nem ízlelik meg ott a halált, kivéve az első halált. És Allah megóvja őket a Pokol kínzásától {57} kegyelemből a te Uradtól. Ez a nagy diadal. {58} Könnyűvé tettük a te nyelveden a Koránt. Talán hajlanak az intő szóra. {59} És Várjál csak (te Mohamed), ők is hadd várjanak.

------------------------------------------

*Ezek az értelmetlen betűk nem csak értelmetlenek, de fölöslegesek is, hiszen senki, ideértve a mohamedánokat is, nincs tisztában a jelentőségükkel - ha valaha volt egyáltalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://befogadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5217835261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása